Harrison Ford hetvenéves

2012.07.13. 23:03 Módosítva: 2012.07.14. 13:02
1942. július 13-án született a Star Wars-trilógia és az Indiana Jones-filmek kultikus sztárja, a 90-es évek legtöbbet kereső akcióhőse, a negyvennél is több mozifilmben és tévés produkcióban szereplő Harrison Ford. Oscar-díjat sosem kapott, mégis milliók imádják. Ön tudta, mennyi pénzt kapott Ford az Indy 4-ért? És azt, hogy nem is a megkésett díszletszerelés miatt lett ő Han Solo? Ünnepi összeállításunkból és infógrafikánkból minden kiderül.

A chicagói születésű Harrison Ford vadnyugati hősből lett a Star Wars tökös űrcowboya és az Indy-filmek kalapos akciósztárja. Színészi pályáját 1967-ben a Time for Killing című westernnel kezdte (még Harrison J. Fordként, nehogy összekeverjék a némafilmes Harrison Forddal), legutoljára pedig a szintén ebben a zsánerben, a hatalmasat bukó Cowboyok és űrlények ezredeseként láthattuk.

Az Agyafúrt kasszafúróért 150 dollárt, az Indy 4-ért 65 milliót kapott - Klilleljen, infógrafika nyílik!
Az Agyafúrt kasszafúróért 150 dollárt, az Indy 4-ért 65 milliót kapott - Klilleljen, infógrafika nyílik!

Fordot minden filmrajongó imádja a 80-as évek óta: a nők a sármja miatt, a férfiak meg azért, mert ő egy olyan akcióhős volt a Stallone- és Schwarzenegger-féle izomhegyek között, akiről el lehetett hinni, hogy a fegyvere mellett az eszét is tudja használni a harcban (a 60 éves Liam Neeson egyébként mostanában zsinórban forgatja a sikerfilmjeit ugyanilyen főszerepekkel).

Harrison Ford 40 arca - Klikk a gigaméretért!
Harrison Ford 40 arca - Klikk a gigaméretért!

Ford annak ellenére tudott filmenként 20 millió dollárt kereső sztár lenni, hogy igazából csak kétféle arckifejezést tud: csibészesen vigyorogni és kőarccal előre nézni. Pont ezt a szerény színészi kelléktárat mutatta be zseniálisan Steve Murray Forty Ford-montázsa, amin negyvennégy év negyven Harrison Ford-filmjét láthattuk, de csak a ruhák alapján tudtuk eldönteni, melyik fej Indiana Jonesé, Rick Decardé vagy épp Jack Ryané.

Kamu a sztárrá vált ács meséje

Rengeteg legenda kering arról, hogyan lett pont a 33 éves Harrison Ford a lezser űrcowboy, Han Solo. A közkeletű hiedelem szerint Fordot, miután kiábrándult Hollywoodból és önerőből kitanulta az ácsmesterséget, pont abba a stúdióba hívták díszletet szögelni, ahol George Lucas tartott szereplőválogatást az új sci-fijéhez.

Kurt Russell, mint Han Solo
Kurt Russell, mint Han Solo
Fotó: listal.com

Ford kínosnak érezte a dolgot, mivel már az American Graffiti óta ismerték egymást Lucassal, ezért a megrendelőjénél, Coppolánál kisírta, hogy éjszakánként melózhasson.

Természetesen pont azon a reggelen kellett túlóráznia, amikor Lucas már Stallone és Kurt Russell meghallgatásán is túl volt, és még mindig nem találta meg az igazi Han Solót. Ám amikor meglátta Fordot szerszámövvel és cowboy-járással kilincset csavarozni, egyből leállította a castingot, hogy megvan a főszereplő. (Erre a legendára olyan netkorszak előtti forráskönyvek is ráerősítettek, mint az Oliver Denker-féle Star Wars.)

Valójában a hobbi-műbútorasztalos Fordot George Lucas direkt azért hívta el a Star Wars-castingra, hogy veterán színészként segíthesse az olvasópróbákat.

A rendező mindenképpen ismeretlen újoncot akart főszereplőnek, de mivel nem találta meg közöttük a megfelelő Han Solót, inkább Fordnak adta a szerepet, aki addigra már kívülről tudta a koréliai csempész szövegét:

Meg akarta ölni Han Solót

Az Obi Want alakító Sir Alec Guinnesshez hasonlóan Harrison Ford is arról győzködte egy időben George Lucast, hogy ölje meg a karakterét. Szerinte a könnyed hangvételű A Jedi visszatér sokkal súlyosabb alkotás lehetett volna, ha a koréliai csempész meghal benne, mert megeszik a kannibál ewokok, akikről így nem lehet tudni, hogy segítenek-e végül a Birodalom elleni harcban.

Lucas viszont elvetette az ötletet, Ford visszaemlékezése szerint "nem akarta, hogy teddymackók végezzenek velem." A sztár felújított Csillagok háborúja-trilógia 97-es mozikba kerülése idején kijelentette: soha többé nem akar a Star Wars-filmekkel foglalkozni.

Majdnem Tom Selleck lett Indiana Jones

Lucas kezdettől fogva Tom Sellecket akarta náciverő régésznek szerződtetni Spielberg saját James Bond-mozijához, hogy a nézők még véletlenül se keverjék össze Indyt Han Solóval. A CBS viszont jelezte, hogy a Magnum-sorozat és a Frigyláda egyszerre nem foroghat, így Selleck végül a sorozatot választotta. Pechjére amikor Spielbergék Angliában nekikezdtek az első Indy-filmnek, Hollywoodban épp kitört a színészsztrájk, ami miatt el kellett halasztani a Magnum hawaii forgatását. Azaz Tom Selleck simán lehetett volna Indiana Jones szerződésszegés nélkül is, de végül csak a 83-as Kínai kalandban és a Magnum Legend of the Lost Art című epizódjában alakított bőrdzsekis kalandort.

Indiana Jones öltöztetőjét is megölné

A sztár Han Solóval ellentétben Indyt már kedvelte annyira, hogy 65 évesen negyedszerre is meglengesse a kultikus ostort. A régészprofesszor stylistját viszont kifejezetten utálja: "Bárki is volt, aki kitalálta, hogy Indiana Jones bőrdzsekiben és kalapban menjen az őserdőbe, ki kéne rángatni az utcára és agyonlőni".

Még a drámákban is megtalálja az akciót

A 80-as évek második felében Ford az akciófilmjei mellé fajsúlyosabb drámákat és könnyed vígjátékokat is bevállalt, amikkel végre komolyabb filmes díjakra is esélyes volt. A Peter Weirrel forgatott 1985-ös A kis szemtanúért Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték, egy évvel később pedig a A Moszkító-parttal nyerhetett volna. 94-ben A szökevényért, 95-ben a Sabrináért jelölték Aranyglóbuszra, de egyszer sem sikerült nyernie.

Hány Oscar-díjat gyűjtöttek be Harrison Ford filmjei? Klikkeljen, Index-infógrafika nyílik!
Hány Oscar-díjat gyűjtöttek be Harrison Ford filmjei? Klikkeljen, Index-infógrafika nyílik!

Érdekesség, hogy Ford még a komolyabb filmjeiben is majdnem mindig akcióhős volt: a moziforgalmazásban óriásit bukó, mégis kultfilmmé váló 1982-es Szárnyas fejvadászban whiskymámortól üveges tekintetű replikánsvadász zsarut alakított, az őrület című 88-as Polanski-filmben alakított Párizsban verekedő, identitásvesztett orvos pedig akár a Szökevény előképének is tekinthető.

Milyen lett volna egy náciverő náci?

Harrison Ford még ma is Han Solót és Indiana Jonest jelenti a nézőknek, pedig rengeteg közönségkedvenc film főszerepét felajánlották neki. De el tudjuk képzelni a 79-es Alient úgy, hogy a vigyorgó koréliai csempész ül Dallas kapitány székében? Nem nagyon, ahogy a náciverős Indy-filmek után sem lett volna hiteles egy Harrison Ford-fejű, zsidómentő párttag a Schindler listájában.

kamu JFK300
Fotó: Index/Warner

70 éves akciósztárunk egyébként több híres főszerepet is lepasszolt a kollégáinak: 83-as Becéző szavakra azért mondott nemet, mert túl idősnek találta a 34-es születésű Shirley MacLaine-t (Nicholson nem volt ilyen finnyás, nyert is vele egy Oscart), Kevin Costner pedig elhalászta előle a JFK-t és az Aki legyőzte Al Caponét is. Már a Vadászat a Vörös októberre idején is Ford lehetett volna Jack Ryan, de passzolta a melót az Ártatlanságra ítélve kedvéért, kihagyta a Jurassic Parkot (Sam Neill ugrott be helyette cowboykalapos dínóvadásznak), és ő lett volna a főszereplője a 2000-es Hazafinak is, de nem tetszett neki, hogy Emmerich egyszemélyes bosszúhadjáratnak mutatja be a függetlenségi háborút. Ford nem akart folytatást a Szökevényhez, hallani sem akart a Durr, durr és csók meleg magánnyomozójáról és Robin Williamset sem volt hajlandó elkapni az Álmatlanságban. Visszautasította a Túszharc és a Viharzóna főszerepét és a 4 Oscar-díjat begyűjtő Trafficot is, ahol ő lett volna Wakefield bíró Michael Douglas helyett.

Lesz Indiana Jones 5?

Idén sajnos nem láthatjuk Fordot a mozikban, jövőre viszont három filmjét is vetítik. Május óta forgatja a 42 című sportdrámát, ami a Brooklyn Dodgers baseballcsapat 1947-es idényéről szól. Az Orson Scott Card-regényből készülő Végjáték című sci-fiben ő alakítja Hyrum Graff ezredest, és felbukkan majd az Alapos kiképzésben is, amiben egy fiatal középvezető elsíbolja a vállalata pénzét, ezért a főnökei büntetésből a konkurenciához zavarják kémkedni. Ezen kívül már 2008-ban meglebegtette, hogy "lesz Indiana Jones 5 is, reméljük, nem kell újabb 20 évet várni rá".