Pénzt kapott a magyar Woody Allen is

2008.10.29. 11:43
Rolling Stones-os koncertfilmet készíthet Halász Juditről a 71 éves rendező az MMK októberben megítélt támogatásából és a hetvenéves Szabó István is kapott pénzt, de a támogatottak átlagéletkora így is 48 évre ment csak fel. Foroghat az első magyar Woody Allen-es romantikus vígjáték is Orosz Dénes alkotásában. Mindez csak jövőre, mivel az idei keret kifogyott.

Miután az MMK az idei keretet már a nyár eleji pénzosztásnál elköltötte, az októberi döntésnél csak 2009-re szóló támogatásokat oszthatott ki, összesen 305 millió forint értékben. A legtöbbet Szabó István kapta egy 100 millió forintos szándéklevél formájában. „Már évek óta nem csinált filmet, és az ő produkciójának a legmagasabb a költségvetése” – indokolt Oláh Kata, a közalapítvány sajtófőnöke a 800 milliós tervre utalva.

A Mephisto Oscar-díjas rendezője Szabó Magda Az ajtó című regényének megfilmesítésére készül a 800 millió forintból. Az itthon forgatott Rokonok két éve jött ki, és most is két filmje van előkészületben: a Half of Two Lives című regényfeldolgozást a tervek szerint jövő tavasszal kezdik forgatni Londonban, és régóta tervezi az Utas és holdvilág című Szerb Antal-regény megfilmesítését is.

Bollók Csaba könnyedre váltott

Az Iszka utazásával idén Oscarra nevezett Bollók Csabának már csak 50 millió forint jutott a következő filmtervére. „A Kilenc című forgatókönyv nagyon tetszett a kollégiumnak, mivel Bollók Csaba most egy kellemes, jó vígjátékot írt, és a döntésben benne van az előző film sikere is” – mondta a sajtófőnök.

A támogatott rendezők előző filmjeinek nézettsége:

Szabó István: Rokonok 202687
Dyga Zsombor: Kész cirkusz 18027
Kocsis Tibor: Új Eldorádó 20825
Hajdu Szabolcs: Off Hollywood 5543
Bollók Csaba: Iszka utazása 12007
Gothár Péter: Magyar szépség 4971
forrás: MMK

„Nem vígjáték, de könnyedebb, mint a korábbi filmjeim – tiltakozott a rendező, aki közben az Oscar-kampányra is készül: információink szerint a producer Hiller Istvánnal is tárgyal a marketingköltségekről. – Ez egy budapesti történet, ami három huszonéves összekuszálódott sorsán keresztül mesél a mai életünkről.” A szerepekre még csak jelöltek vannak, és Bollók megint alacsony költségvetéssel dolgozik. A 120 milliósra tervezett film forgatását jövő tavasszal kezdenék.

„72 milliót pályáztunk, de mindenki tudja, hogy most kevés a pénz az MMK-nál, úgyhogy elégedettek vagyunk – mondta még Csere Ágnes, a Kilenc producere. – Normatív támogatásként járna még 25 millió az Iszka szemlefődíja után, és nagyjából 30 millió a berlini fesztiválszereplésre, de ezeket majd a következő filmhez szeretnénk felhasználni, amit már jelentősebb költségvetéssel forgatnánk.” A rendező még elmondta, hogy a most tizenhat éves Iszka (Varga Mária) jól van, dolgozik, és egy panellakást is vásároltak a barátjával. „A Kilencben nem szerepel, de egy későbbi filmben majd igen. És minden héten beszélünk telefonon" - mondta Bollók Csaba.

Jön a magyar Woody

50 milliót ítéltek meg a harmincegy éves Orosz Dénes elsőfilmjére is, a Poligamy című romantikus vígjátékra, ami a Herendi Gábor vezette Skyfilmnél készül. "Tíz éve nem olvastam ilyen jól összeszedett, élő dialógusokkal megcsinált romantikus vígjátékot - indokolta Havas Ágnes, a Skyfilm producere, miért vállalták a gyártást. - Ez a Woody Allen-es és az angol Hugh Grant-es vígjátékok nyomába fog lépni, ami újszerű a magyar piacon."

„Nagyon remek, kiváló elsőfilmes forgatókönyv” – osztotta a lelkesedést a játékfilmes szakkollégium elnöke, Szabó B. István, aki két éve Goda Kriszta forgatókönyvtervét még nem ítélte támogatásra méltónak. A Poligamy szereplőit válogatják, de a TV2 már koprodukciós partnerként beszállt és a 200 millió körüli költségvetéshez a Skyfilm is hozzátesz.

Dyga kinőtte Békásmegyert

Dyga Zsombor előző közönségnek szánt filmjével, a Kész cirkusszal tartotta távol a nézőket a moziktól, és egy körből az MMK-nál is kimaradt. Most az Utolér című filmtervére kapott 40 millió forintról szándéklevelet, de egy másik egészestést is forgat, a Köntörfalakat: „Ez MMK-pénz nélkül készül. Tavaly kértünk, akkor nem kaptunk. Most meg nem kértünk, inkább csináljuk – mondta Dyga a filmről, ami kivételesen nem Békásmegyeren játszódik. - Ez egy éjszakai, belvárosi történet. Rendhagyó vakrandi valós időben.”

„Az Utolér egy földközeli thriller-dráma, egy baleset körül szerveződik három szál” – mutatta be a következő, már támogatott tervét, amivel továbbra sem tér vissza korábbi filmjei helyszínére. „Kicsit eltávolodunk, aztán majd visszatérünk” – jegyezte meg. „A költségvetés alakulóban van, 270 millió forintra tervezzük – tette hozzá a producer, Tóth Péter Miklós.- A Kilenc koprodukcióban készül, a TV2 is beszállt, és jövőre forgatunk.”

Halász Judit-koncertfilm

Tizennégy év után újra forgathat a Rózsa János, a Csók, Anyu! 71 éves rendezője is. Az Objektív stúdió vezetője azóta főleg producerkedett, most 30 milliót adtak a Minden felnőtt volt eccer gyerek című filmtervére. „Ez egy meghatározhatatlan műfajú film, ami Halász Judit koncertjein alakul, és ezt egészítjük ki road movie-s elemekkel – mondta el a rendező. A Rolling Stones-ról szóló Shine a Light-hoz tudnám hasonlítani. Moziba nagyjából tíz hónap múlva kerülhet.”

A 70-80 milliós költségvetéshez még 20 millió hiányzik: „Ha volna közszolgálati televízió, akkor számítanánk rá, hogy érdekli a dolog, de mivel ez nincs, még van egy kis űr – mondta a 71 éves filmes, aki a rendezést is hasonló okból szüneteltette: „Nagyon keserves összeszedni a pénzt. Az ember vagy ezzel foglalkozik, vagy azzal, hogy mi legyen a vásznon. Ez a filmem sem a rendező művészetétől lesz népszerű, Halász Judit népszerűségét próbáljuk kihasználni.”

Drámai fordulat Verespatakon

Az Új Eldorádó rendezője 15 milliós szándéklevelet kapott a dokumentumfilm folytatására játékfilmes keretből. Kocsis Tibor a Verespatakra tervezett sztorijához már 2005 óta forgatja az új anyagot. „Az első rész óta drámai fordulatok álltak be, már a falu kilencven százaléka támogatja az aranybányát – mondta a rendező, aki éppen a lipcsei filmfesztiválra tartott, ahol a projektet beválogatták az ottani docmarketre.

„A folytatásban továbbra is a falu drámája áll a középpontban, de bemutatjuk a másik oldal tragédiáját is, azokat az embereket, akik elvesztették a munkájukat, és nem látnak más kiutat – tette hozzá. - A játékfilmes keretből azért kaphattunk támogatást, mert a filmtörvényben is benne van, hogy moziforgalmazásra szánt, egészestés dokumentumfilmek is pályázhatnak.„

Az Új Eldorádó az egyik legnézettebb magyar dokumentumfilm volt a rendszerváltás óta, 20 486-an látták, és több mint négyezer dvd-t adtak el. Ahogy az előző résznél, most is 50 millió forint feletti költségvetésből forgatnak, koprodukciós partnert is találtak, és több külföldi tévétársaság is beszállt pénzzel A premiert 2009 késő őszére tervezik.

Hajdu Szabolcs még Gyöngéd kezelés címen kapott 15 milliót az azóta Bibliotheque Pascalra átnevezett filmjére, aminek a nagy része már leforgott. Korábban a koprodukciós pályázaton 40 milliót nyertek, 31 millió a Fehér tenyér után járt. Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages 61 millió forinttal támogatta a filmet.

Két filmtervre is kapott pénzt Gothár Péter: a Törésvonalra a költségvetés legfeljebb húsz százalékára szóló szándéklevelet, A bányamosodás forgatókönyvének feljesztésére hárommillió forintot. A Megáll az idő rendezőjének előző játékfilmje a Magyar szépség volt, ami anyagi és jogi problémák miatt három év késéssel került a mozikba, és végül 4971-an látták.

Bódis Krisztáról majd később dönt a kollégium, ha a most megítélt ötmillióból leforgatta az első játékfilmje demóját. A cigánytémájú dokumentumfilmekről ismert rendezőnő a saját, Kemény vaj című regényét vinné filmre.