Osvárt Andreát is bevetik a nézettségért

2008.06.11. 15:43
Most az igazi eltökélt közönségfilmeseket vesszük sorra, akik a költségvetéshez idén az MMK-nál kölcsönre is jelentkeztek. Egy Osvárt Andreá-s népi horrort, és a remake-gyáros Gyöngyössy bevándorlós vígjátékát is megtaláljuk a visszatérítendő pályázat öt nyertese között. Ami közös bennük, hogy mind százezer feletti nézettséget várnak, és hogy egyik sem kapott 30 millió forintnál többet.

Eddig öt film kapott visszatérítendő támogatást, azaz kölcsönt a Magyar Mozgókép Közalapítványtól idén: összesen 110 millió forintot. Ebben az évben több pénzt osztottak ebben a szekcióban, amivel Tóth Erzsébet, az MMK főtitkára szerint a „felmerült igényekhez igazodtak”. Tavaly nem volt népszerű ez a kategória, akkor négyen jelentkeztek, idén már hatan. (Ebből hárman a vissza nem térítendőre is jelentkeztek: közülük ketten, Goda Kriszta és Herendi Gábor szándéklevelet kaptak - 60-60 millióról -, Kabay Barna viszont ott hiába pályázott.)

„Visszatérítendő támogatást nem kizárólag magas nézőszámra számító filmek kaphatnak - mondta még a kölcsönről a főtitkár. - A tartalmat is figyelembe vettük, és azt, hogy a filmek meg tudnak valósulni, majd a pénzt vissza tudják fizetni. Ez vagy a moziforgalmazásból vagy a normatív támogatásból lehetséges, ami elért nézőszám vagy fesztiválszereplés útján pályázható” – tette hozzá. A két éve bevezetett, tavaly kölcsönné alakított közönségfilmes támogatást a nevéhez híven eddig a nézettségre hajtó közönségfilmek igényelték és kapták. De jó tudni, hogy állami kölcsönt részben újabb támogatásokból is visszafizethetnének a produkciók, bár ez valójában csak a művészfilmekre jellemző, amik ugye a vissza nem térítendő támogatás nem szándékleveles részének 97 százalékát kapják. A közönségfilmes kölcsönben részesülők közül eddig - a Lora kivételével - egyik sem vett részt fesztiválokon a Filmunió tájékoztatása szerint: sem a Macskafogó 2, sem a Kis Vuk sem az Idegölő.

A stábon is lehet spórolni

Mucsi-Scherer páros rogyásig
Fotó: Gőzsy Kati

Az olvasóink szerint is gyatra minőségű remake-eket (Egy bolond százat csinál, Egy szoknya, egy nadrág) jegyző Kabay-Gyöngyössy páros ezúttal 20 millió forint kölcsönt kapott egy vígjátékra, bár két éve 20 millióval támogatták a Kölcsönkért kastély remake-jüket, amit még el sem kezdtek forgatni. „Erre az MMK határidőt hosszabbított” – magyarázta Kabay Barna, aki a forgatókönyv hosszan tartó csiszolásával indokolta a csúszást. A most forgó Papírkutyákban producerként vesz részt, a rendező ezúttal Gyöngyössy Bence.

„Kuplung és Csumpi két kisstílű megélhetési bűnöző, akik Kárpátaljáról kerültek Magyarországra – vázolta a Kapa-Pepe párosra épülő sztorit. - A legváltozatosabb munkákból próbálnak általában kevesebb sikerrel megélni, az ő kalandjaikról szól a film.” „1980 óta nagyon sok játékfilmet csináltunk, ami nem remake volt”- mentegetőzött kérdésünkre Kabay. Az más kérdés, hogy a Kapa-Pepe sorozatok sikerére építeni sem túl eredeti ötlet.

A Papírkutyák forgatásából már kevesebb mint két hét van hátra, igaz, tavaly akartak kezdeni. 2007-ben már leszerződtek a TV2-vel és 30 milliót kaptak az MMK koprodukciós pályázatán, „finanszírozási nehézségek miatt” kellett elhalasztani a forgatást. A filmbe harminc százalékkal egy német koprodukciós partner is beszállt, ezért az ottani moziforgalmazáshoz német verzió is készül. A film teljes költségvetése viszont Kabay meghatározása szerint "még nem világos", és információink szerint a stábtagok nem is kaptak még fizetést. A magyar bemutatót ennek ellenére 2008 decemberére tervezik, és Kabay azt reméli, hogy túlszárnyalják Az egy bolond százat csinál 156 ezres nézettségét.

Osvárt Andreát Svájcban kísértik

Osvárt partnere a népi hiedelem
Forrás - andreaosvart.com

A Félelem völgye című Osvárt Andreával forgatott népi horrortól 80 és 100 ezer közötti nézettséget vár Sipos Áron producer, aki a Marozsán Erika kádjelenete miatt emlékezetes Szomorú vasárnapnak is a producere volt. "Ez nem a szó klasszikus értelmében vett horror, hogy megy az ember, levágják a fejét, és folyik a vér. Itt népi hiedelmek elevenednek meg, és így jönnek elő a horrorszerű elemek" - finomított a műfajmeghatározáson. Arra a kérdésünkre, hogy ezt a népi vonalat már a magyar filmtörvény új változatának kulturális pontrendszere miatt vették-e a forgatókönyvbe (mely szerint 32 pontot kell elérni különböző európai és/vagy magyar vonatkozásokkal, más feltételek mellett 16 pontot), egyértelmű "nem" volt a válasza, hisz "a költségvetésünk már így is összeállt". A módosított filmtörvény egyébként sem lépett még életbe: csak a parlament fogadta el hétfőn, Brüsszelben még ezután döntenek róla.

"A falusi gyerekek fönt az Alpokban három különös történetet mesélnek el a városból érkezett Matteónak" - vázolta a Győrik Mihály-film történetét, amit Janisch-mozikra emlékeztető hangulattal spékelnek meg. "Törőcsik Mari egy öreg hölgyet játszik, aki egy vízimalomban él, és számtalan titok övezi. Ez egy kísértetsztori de nem szeretném a poénokat lelőni. Osvárt Andrea a másik epizód főszereplője: ő játssza a városi nőt, aki a helyiek tanácsa ellenére nyaralót épít magának a völgyben, és mindenféle érdekes dolgok történnek vele.”

Május utolsó két hetében forgattak Andreával Svájcban, még július elején is lesz itthon pár felvétele. "Olaszországban nagyon híres, az olasz koproducer vetette fel, hogy ő legyen a főszereplő, aminek én is nagyon örültem, mert nagyon becsülöm: hihetetlenül kedves és természetes nő - mondta a producer, majd még hozzátette: Láttam a musztereket, nagyon jók. Ilyen komoly színészi feladata eddig még nem volt." (Andrea egyébként májusban Clive Owennel és Julia Robertsszel is forgatott egy jelenetet Rómában a Duplicity című filmben.)

Az olasz-svájci-magyar koprodukció az egyetlen film, ami a most kihirdetett pályázaton nem húsz, hanem harmincmilliót kapott. A svájci részeit már leforgatták, még a magyarországi forgatás, az utómunka, és a digitális trükkök maradtak hátra. „A költségvetés nem publikus, de az MMK-tól korábban a koprodukciós pályázaton kaptunk 60 milliót, és az Eurimagestól 300 ezer eurót (72 millió forintot) – tudtuk még meg. - A pénz 40 százalékát adja a svájci partner, 25-öt az olasz, és 35 százalék a magyar, ami nem mind állami pénz.” A Félelem völgyét valószínűleg a 2009-es szemlén láthatjuk, és a magyar mellé egy olasz kópia is készül belőle.

A tankrobbantás még hátra van

A most kapott húszmilliós kölcsönnel befejezhetik Vágvölgyi B. András két éve húzódó 56-os filmjét is. A Kolorádó Kid összesen 300 millióból készül, és még a legnagyobb jelenetek felvétele hátra van. „Ez az a rész, amikor egy viharos szerelem kellős közepébe becsap egy bomba: bezuhan a főhősök ágyába, de nem robban fel – mondta Csáky Attila producer. - A főszereplők aztán belekeverednek az utcai harcokba, itt komoly kaszkadőrjelenetek vannak, emberek zuhannak ki az ablakon, tankok robbannak fel."

„Nagyon nehéz volt összeszedni a pénzt, 2006-ban indítottuk el a filmet, és most 2008 van - tette hozzá. - Egyre nagyobbak a költségek, gyakorlatilag ez alatt a két év alatt minden a duplájára drágult, a támogatásokat meg kicsi részletenként kapjuk meg." A Kolorádó Kidre az 56-os filmekre szánt keretből korábban már kaptak 60 milliót, a miniszteri különkeretből is érkezett pénz, a Magyar Televízió kapacitással szállt be, és magyar koproducereket is kerítettek.

"Várhatóan jó nézettsége lesz, van már a kampányra büdzsénk – bizakodik a producer. - A Temetetlen halott című filmnek is én voltam a producere, ott közel 150 ezer nézőt értünk el, és most is hasonlóra törekszünk."

A Valami Amerika 2-t reklámokkal hígítják

A karakterek maradnak
Fotó: Huszti István

Ezen kívül még Herendi Gábor és Goda Krisztina most forgatott filmje is kapott 20-20 milliót. A Kaméleon forgatását múlt héten néztük meg a Korda stúdióban. Az 558 millióból készülő szélhámostörténet Kálomista Gábor producer szerint a díszletépítéssel és a bérleti díjjal is olcsóbb, mint a budapesti területfoglalások, ráadásul zavartalanul dolgozhatnak napi 12 órában. A Terézanyu színészgárdájával (Csányi Sándorral, Nagy Ervinnel és Hámori Gabival) készülő filmre 500 000-es nézettséget várnak, mivel 20-30 százalékos állami támogatással együtt is csak ennyivel lesz nullszaldós a film.

A Valami Amerika 2-ről Havas Ágnes producer árulta el, hogy a költségvetést sok állami támogatás ellenére sem volt egyszerű előteremteni: „Pénzt szerezni az első Valami Amerikánál sem volt könnyű, de nagyon felmentek azóta az árak, azt még 180 millió forintból forgattuk, a második részt 320 millióból.” A rendező Herendi Gábor szerint épp ennyit romlott a forint, így a költségvetés ugyanannyi.

A mostani húszmillión kívül az MMK-tól kaptak 60 millió nem visszatérítendő, és a Lora százezer feletti nézettsége után normatív támogatást. „A koprodukciós partnerünk a TV2, és ők is tettek bele igen komoly pénzt - mondta még Havas. – A teljes költségvetés ezzel még nem állt össze., így Herendi ötlete alapján különleges termékmegjelenítési megállapodások keretében gyűjtöttük össze a maradékot különböző cégektől. Még a forgatás előtti pár hétben is tárgyalások folytak.”

"A Valami Amerikának 540 ezer volt a nézettsége. Reméljük, hogy most legalább 300 ezer nézőnk lesz, és merész álmainkban még 400 ezerben is gondolkozunk - tette hozzá. - A közönség ma is a Herendi Gábor-filmek legnagyobb szövetségese." A Valami Amerikának az MMK honlapja szerint 529 ezer volt a nézettsége, a következő filmeknek már kevesebb: Magyar vándor 460 515, míg a Lora 106 726 nézőt hozott a pénztárakba.

Míg a tavaly 173 millióval támogatott három film nézettsége (Pánik, Majdnem szűz, Nyugalom) összesen nem érte el az 50 000-et, ha a cikkünkben bemutatott 110 millió kölcsönnel és 120 millió forinttal támogatott öt közönségfilmnek összejönne a kívánt nézőszám, akkor az összesen 1,2 millió nézőt jelentene. Ez megközelíti a tavaly bemutatott összes magyar film nézettségét, ami 1,478 millió volt a Nemzeti Filmiroda összesítése szerint.