- Kultúr
- Degusztátor
- Pierre kóstolgat! Gasztro podcast az indexen
- Podcast
- év vége
- összegzés
- étterem
- válogatás
- minőség
- pierre
- kritika
Vannak éttermek, ahol nem a jövendőbeli, hanem a séf tudása előtt kell letérdelni
További Degusztátor cikkek
Vészjósló jóslatokkal indít Pierre. Mintha ő volna a magyar gasztronómia Nostradamusa, de mindenki megnyugodhat, ha valaki, ő nem az. Ő csak azt látja, amit minden étterembe betévedő vendég, séf és tulajdonos, beszállító és alkalmazott.
Ez az év kegyetlen nehéz volt a gasztronómiában, mégis, Pierre a reményről mesél.
Pedig Covid-járvány, háború és rezsiválság, és sorolni lehetne még, mi minden nehezítette a hazai éttermek és bisztrók életét. Ez azért megütötte a piacot.
Válogatás a jóból
Pierre talán ezért is döntött úgy, hogy az év végi összegzésben csak a jóról mesél. Például arról, hogy
- megkóstolta Tóth Pál séf ételeit Szegeden,
- Gyöngyösön a Bori Mami mutat példát minőségből,
- a tatai Platán Michelin-csillagos megdicsőült.
A 2022-es év igen gazdag terítéket adott, Pierre nem győzi felsorolni a csupa jóságot. Ez viszont azt mutatja, hogy válság ide vagy oda, a magyar konyhakultúra mégsem roppant meg annyira, mint azt sokan gondolnák. Persze, a piac, a kínálat kényszerűen tisztult, de ami nem fejlődik, ugye, az elenyészik.
Felsorolni sem egyszerű, kiket hív tetemre Pierre, de vannak benne hazai, ázsiai, azon belül vietnámi konyhák is. Ezeket az éttermeket nem éppen arra ajánlja, hogy a leendő férjek térden állva ott kérjék meg választottjuk kezét, de a séfek előtt, a tudásuk és alázatuk előtt simán meg kell hajolni.
Az összegzés karácsony után folytatódik
Ha valaki szeretné meghallgatni, hogy Pierre kiket tart említésre méltónak, az hallgassa meg a podcastját. Amit ígérhetünk, lesz benne
- bisztró,
- Michelin-csillagos étterem,
- fővárosi és vidéki konyha,
- hazai ízek tárháza
- és fúziós konyha is.
Ez azonban csak az évértékelő első része. A jövő héten bővül a tár, vagyis lehet, hogy ebből a podcastból kimarad néhány fontos étterem, de csak azért, hogy benne legyen a következőben. Karácsony után erre is fény derül.
Pierre gasztroesztéta.
Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.
Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Aki lemaradt volna a legutóbbi Pierre-podcastról, amelyben kóstolgat, ide kattintva meghallgathatja.
Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEM
Rovataink a Facebookon