EU-konform lett a Zöld Péter játszótér

2009.06.03. 16:41 Módosítva: 2009.06.04. 10:36
A gyerekek visszakapták a felújított Zöld Péter játszóteret, a Wing Zrt. (korábban Wallis) pedig felépíthette irodaházait a Millenárisban. A kecske is megmaradt, és a káposzta is jól járt.

Újraépítették a Millennáris Park közkedvelt játszóterét, a Zöld Péter játszóteret. Az ünnepélyes megnyitón a II. kerület polgármestere, Láng Zsolt, a Wing Zrt. elnöke, Noah M. Steinberg, és Hajnóczy Árpád, a Millenáris Nonprofit Kft. igazgatója mondtak kölcsönösen köszönetet egymásnak. Láng szerint ezzel végre teljessé vált a park, Steinberg szerint a Wing az emberek szempontjait figyelembe véve teremt értéket, Hajnóczy szerint pedig a gyermekek boldog mosolyából is látszik, hogy a Millennáris visszavár. A nyitóbeszédek után a gyerekek népzenei kísérettel bebocsátást nyertek az EU-konformmá varázsolt játszótérre.

A Zöld Péter játszótér 2000-ben épült, 2007-ben egyszer felújították. Idén januárban bontották le, mert a terület, ahol addig elhelyezkedett a parkon belül, magánkézben volt, és eladták irodaházépítésre. A Wing ingatlanvállalat vette meg, hogy két új irodaépületet húzzon rá fel, majd jófejségből 30 millió forintnál is több pénzből visszaépítette rá a játszóteret is. Népmesébe illő történet.

Az interaktív játszótér különlegessége, hogy a népmesehős, Zöld Péter kalandjainak fontosabb stádiumait eleveníti fel. Hogy ebből a gyerekek mit érzékelnek azon kívül, hogy a kötélpályán le lehet csúszni, és a mókuskeréket hajtani, azt nem lehet tudni, de a szülők a táblát elolvasva segíthetnek nekik. Abból ítélve, hogy az átadáson részt vevő gyerekek közül csak egy tudta végigkísérni egy hagyományőrző hölgy által népzenés kísérettel előadott Zöld Péter-mesét, a gyerekeket inkább a fizikai tevékenység köti le, illetve pancsolni szeretnek a legjobban.

Újítás

Minden elemet felújítottak, a vár (amiből le lehet csúszni a Napházba), a forgó rózsaszál és a zenélő kút pedig teljesen új tervek alapján készült el. Az eredeti várat ugyanis gombabetegség támadta meg, és tönkrement. Új mászószobrok is bekerültek a kisebb gyerekek részére. A Kismadár hordóval nevű elem új szerkezetet kapott, a mostoha házát pedig új fékkel látták el a nagyobb biztonság érdekében, és két új pokolfajzattal bővült.

Ami nekem elsőre szemet szúrt az új Zöld Péterben, hogy régen valahogy sokkal trippesebb volt az egész. Félelmetesebbek voltak a figurák, göcsörtösebbek a faanyagok, több volt a szín, és valahogy természetesebben illeszkedett a környezetbe. A régi helyen, a sarokban a játszótér eldugottabb helyen volt, emiatt hangulatosabb, és hangulat szempontjából talán az is számított, hogy régen nem volt elkerítve. Az építők szerint azért volt szükség az elkerítésre, mert míg a gyerekek általában hamarabb hazamennek, a park 11-ig tart nyitva, és ez alatt az idő alatt bizonyára a nagyobb gyerekek miatt amortizálódtak a játékok.

EU-s Péter

A mostohaház mellett elhaladva tartotta fontosnak megjegyezni az egyik alkotó, hogy az új Zöld Péter már az EU-s szabványoknak is megfelel. Ez a gyakorlatban többek közt azt jelentette, hogy a játékok nehézségi fokát például nem életkorban határozzák meg, mint eddig, hanem ügyes és ügyetlen gyerekekre van osztva. A nehezebb játékokat úgy tervezték meg, hogy az ügyetlen gyerekek ne tudjanak bejutni. Az esési terek is változtak: a mostohaháznál három métert, egy malacszobornál másfél métert eshet a gyerek úgy, hogy ne essen rá semmire. A kavicson kívül.

Az újjáépítésben a korábbi alkotók vettek részt, Kő Boldizsár grafikusművész, Balla Gábor szobrászművész, és Hadházy Gergely, de új alkotók is bekapcsolódtak.

Ha vége jó

A játszótér környékén megnövekedett a zöldterület, bekerült a játékok közé két igazi fa, és voltak olyan tervek is, hogy mozgássérültek számára is használhatóvá teszik a játszóteret, de ennek horribilis költségeire már nem áldozott pénzt a Wing. A játszótéren idén nyáron ún. csőszök fognak dolgozni: figyelnek a biztonságra vagy lehet tőlük homokozókészletet, ugrálókötelet, labdát, könyvet kölcsönözni.

Én is ott voltam, jót mulattam, egy nagy csontot kaptam, a laskalé majdnem elütött.