Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Millenáris: haletetés százhúszezerért

2002.06.05. 12:14
Havi százhúszezer forintos fizetéssel etették a Millenáris Park halait - jelentette ki Mizsei Zsuzsa, az intézmény újonnan kinevezett igazgatója az Álmok álmodói kiállítás kétnapos szünetet követő "megnyitóján". Mizsei szerint első ránézésre is több százmillió forinttal csökkenthető az intézmény működési költsége, amelyet az alvállalkozói hálózat jelentősen megterhel. A kormányszóvivő szerint hamarosan kiderül, hogy a Millenáris létrehozására fordított 15 milliárd forintos állami támogatás ellenére mára hogy alakulhatott ki mégis pénzhiány.
Két napos kényszerű szünet után ismét kinyitotta kapuit az Álmok álmodói kiállítás. A Millenáris Park kedden kinevezett igazgatója ugyanis már hivatalosan meghosszabbíthatta a kiállítás fenntartásához szükséges alvállalkozói szerződéseket.

Haletetés százhúszezerért

Mizsei Zsuzsa, aki a KDNP országos választmányi elnöki székéből került az intézmény élére a "megnyitó" előtt úgy vélekedett: a szerződések első áttekintése alapján is látható, hogy több százmillió forinttal csökkenteni lehet majd az Orbán-kormány által létrehozott park működési költségeit. Mizsei szerint pazarló gazdálkodás folyt az intézményben. Példaként említette, hogy a halak etetésével megbízott alkalmazott havi százhúszezer forintos fizetését, de felvetette azt is, hogy a kiállítás 8 milliárd forintos keretébe miért nem fért bele szellőztető és fűtő rendszer kialakítása.

A kancelláriaminiszter által kinevezett igazgató bejelentette: áttekintik a régi vezetés által kötött szerződéseket, és szűkítik az alvállalkozók körét. Az Index kérdésére elmondta, hogy megvizsgálják, mi legyen a sorsa annak a tévéstúdiónak, amelyet főként az Ezüsthajó Kft. használt.

Millenáris cégháló

Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint az új vezetés feladata lesz, hogy rendbe tegye a Millenáris ügyeit és felszámolja a hozzá kapcsolódó áttekinthetetlen céghálózatot. Mint mondta, ki kell derülnie, hogy a létrehozásra fordított 15 milliárd forintos állami támogatás ellenére mára hogy alakulhatott ki pénzhiány az intézményben. Gál szerint az előző kormány "utánunk a vízözön" taktikájának köszönhető, hogy két napra be kellett zárni a kiállítást, hiszen a lejáró szerződések ellenére a kormányváltás előtt május 18.-án mentették fel az előző igazgatót 32 millió forintos végkielégítéssel.

Egy kereszténydemokrata Vatikánba

A kiállítás megnyitásánál jelen volt Bartók Tivadar, a KDNP elnöke is. Mint arról az Index beszámolt: korábban felmerült, hogy a párt jelöltje kapná meg az egyházügyekért felelős államtitkári posztot. Információink szerint a Centrum Pártban résztvevő kereszténydemokraták Millenáris vezetése mellett egy nagyköveti posztra számítanak Vatikánban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!