Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Urambátyám üzletelés a Millenáris Parkban

2002.08.01. 13:29
A Millenáris Kht. új ügyvezetője szerint az eddigi vizsgálatok azt mutatják, a Fidesz-kormány alatt a cégen belül mesterségesen tartották fenn a káoszt, hogy egy cégcsoport zavartalanul vehessen ki milliárdokat a kht.-ból. Mizsei Zsuzsát úgy tájékoztatták, hogy a Millenáris Kht. számítógépei kommerszek, a biztonságot túl drágán vették, és trükkös szerződéseken sok százmilliót bukott a cég. Az aranyhalak megúszták.
A múlt héten az APEH megkezdte a Millenáris Kft. teljes körű ellenőrzést - jelentette be Mizsei Zsuzsa, az állami tulajdonú társaság új vezetője a Millenáris Parkban tartott sajtótájékoztatón.

Kommersz gépek, drága biztonság

Gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt a kormányváltást követően Mizsei átfogó vizsgálatot kezdeményezett.

"Az informatikai vizsgálat lezárult. Eszerint a kht. összes számítástechnikai egysége kommersz, névtelen termék, melyek származása bizonytalan, eredete igazolhatatlan, működtetésük kockázatos, drága, és nincs garancia egyik eszközre sem" - közölte a kht. vezetője.

A másik vizsgálat eredménye szerint a vagyonvédelem szabályozottsága sem megfelelő. A könyvvizsgáló cégek jelentése szerint jellemző, hogy mindenért a valós piaci értékénél egyharmaddal többet számláztak az örző-védő cégnek.

Káosz, feudum, dzsentri

"A gazdálkodás minden területén mesterségesen kialakított káosz uralkodott, és a vizsgálat azt is megmutatta, hogy a szálakat néhány cég mozgatta" - mondta Mizsei, aki szerint "a feudális korra jellemző cégösszefonódások természetes következménye volt a dzsentris költekezés". Ez azt eredményezte, hogy a cég 1,5 milliárdos kormányzati hitelt vett fel 2002-ben, mert az idei keretet már tavaly felélték.

A vagyonvesztés mértékét mutatja, hogy csak az ajándékórás üzleten 650 milliót bukott a cég. A vizsgált szerződések között sok az átfedés, és a teljesítések nem igazolhatóak.

Milliók és halak

Az egyik szerződésben a Millenáris Park stúdióját adja bérbe tokkal-vonóval a kht. havi 200 ezerért egy magáncégnek. Ez a cég a stúdióberendezését havi 20 millióért adta tovább egy állami cégnek.

Egy újabb szerződés szerint összesen 200 millió forintot költött a kht. hangosításra. Napi 700 ezer forintért vásárolták a szolgáltatást, amit egy 30-50 milliós berendezéssel végeztek. Vagyis 4-5 ilyen berendezést vehetett volna a Millenáris a kifizetett összegből.

Mizsei Zsuzsa a tájékoztató végén közölte, a vizsgálatok még nem fejeződtek be teljesen, így egyelőre nem tudják, hogy melyik ügyben hány büntetőfeljelentést tesznek.

Az biztos, hogy a park halai maradnak a tóban, így azokat továbbra etetni kell. Igaz, nem havi 120 ezerért, hanem 15-20 ezerért.

Tervek

Az új vezetés szeptemberre készíti el a park üzemeltetésének hosszabb távú koncepcióját. Mizsei szerint alapvető változás lesz, hogy a teljes park egységes kulturális központként üzemel majd, és a rendezvények célja nem az anyagi haszonszerzés lesz. A távlati tervek szerint a park az "európai családok kulturális találkozóhelyeként üzemel majd".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?