Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem építhető be jobban a Millenáris Park

2004.08.27. 20:18
A II. kerület nagymértékben csökkentette a területek beépíthetőségét, és nagyobb be nem építhető zöldterületet írt elő. Egyes források szerint az önkormányzat tervet kíván készíteni a park zöldfelülete alatti, olajjal szennyezett föld felszámolására is, aminek költsége százmillióra rúghat.
Nem építhető be a jelenleginél jobban a Millenáris Park területe, erről a II. kerület képviselő-testülete döntött pénteki rendkívüli ülésén.

"A II. kerület döntött: nem lehetséges a további beépítés aMillenárison" - áll abban a közleményben, amit az önkormányzat juttatott el az MTI-hez.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal június 25-én azonnali műemléki védelem alá helyezte a Millenáris Park Fogadó és Teátrum épületét, attól tartva, hogy a telkek még be nem épített részein nem kívánt beépítések történnek, emlékeztet az önkormányzat.

A Millenáris Park létrejötte érdekében a II. kerületi képviselő-testülete még 2000-ben alkotta meg a volt Ganz-gyár területére vonatkozó szabályozási tervét, amelyet 2001-ben módosított. A módosított terv készítésének idejére a területen változtatási tilalmat rendelt el, ez azonban csak három évig tartható fenn, ezért volt szükséges most egy újabb módosításra.

Állami tulajdonban szeretnék

A II. kerületi testület nagymértékben csökkentette a területek beépíthetőségét, és nagyobb be nem építhető zöldterületet engedélyezett.

Horváth Csaba polgármester korábban tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal a Millenáris védelme érdekében. Célja az volt, hogy a terület a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság közbenjárásával százszázalékos állami tulajdonba kerüljön, ezzel teremtve garanciát arra, hogy a park ezután is közcélú, zöldfelületeit megőrző terület maradjon, áll a közleményben.

Szennyezet föld, százmilliós költségek

Egy, a neve elhallgatását kérő hivatali dolgozó a Millenáris jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy az önkormányzat tervet kíván készíteni a park zöldfelülete alatti, olajjal szennyezett föld felszámolására is. A szennyeződés még akkor kerülhetett a földbe, amikor a Ganz Villamossági Művek ipartelepe működött a területen.

Egyes becslések szerint az olajos föld eltávolítása, a talajrehabilitáció akár több százmillió forintba kerülhet.