Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fel kell újítani a Millenáris Parkot

2004.07.18. 19:15
2005 végéig felépül a Jövő háza szórakoztató központ a Millenárison, de addig még 1 milliárdot kell költeni az alig három éves létesítmény felújítására.
Jövő év végére felépül az interaktív tudományos, kulturális és szórakoztató központként definiált Jövő háza a budapesti Millenáris Parkban az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tervei szerint - közölte a tárca vezetője vasárnap.

Olyan állandó tartalommal kell megtölteni az egykori Ganz- gyártelep területét, hogy az ország legtávolabbi pontjairól is a fővárosba látogassanak az érdeklődők - mondta Kovács Kálmán a budai Mammut bevásárlóközpont mögötti területen rendezett sajtóbejáráson, hozzátéve, hogy az intézménykomplexum szerinte mindmáig csak helyi funkciót tölt be.

"Ez a helyszín pillanatnyilag nem tudja kiszolgálni az országot" - jelentette ki.

Mint elmondta: a kormány "nagyon nehéz, kaotikus örökséget" kapott elődjétől a rendezetlen tulajdonviszonyokat és az épületek leromlott állagát illetően. A tárca által felkért szakértői csoport megállapította: a Jövő háza otthonául szánt B, C, D épület sem időszakosan, sem hosszú távon nem alkalmas egy korszerű kiállítás megrendezésére. A szakértői becslés szerint a felújításra másfél milliárd forintot kell fordítani.

Úgy ítélte meg, "nagy baj", hogy alig három évvel az átadás után erre szükség van, de a tárca szerint a jelenleg üresen tátongó csarnokokat modernizálni, alkalmassá kell tenni egy XXI. század eleji kiállításra.

Madárürülék és potyogó tető

Kovács Kálmán az újságírókat a B épület emeleti részén összegyűlt madárürülékhez vezette, majd megmutatta az új falrész plexi szigetelését, amely mint mondta, a hőt és a hideget is átereszti. A fogadót kritikus állapotban lévőnek jellemezte, utalva arra, hogy az épületben rendezvényeket kellett szüneteltetni, mert előadás közben nyílászáró darabok potyogtak le a tetőrészről.

Az informatikai és hírközlési miniszter kifejtette: a felújítások idén elkezdődnek; az árnyékolás- és klímatechnika, a szigetelés, a vezetékek, továbbá a világítás-, fűtés- és hűtéstechnika korszerűsítésére van szükség. (A tárca vezetője áprilisban vette át a Millenáris Kht. működésének felügyeletét és kapott megbízást a park fejlesztésére.)

Elmondta, hogy a parkban információs terminálokat helyeznek el a Jövő házával kapcsolatos tervekről, amelyeket a minisztérium által felkért szakértői csapat javasol. Mindenki érdeklődő megírhatja a véleményét arról, hogy milyen belső tartalommal és formában valósuljon meg a tárlat; a nyár végén a hozzászólásokat kiértékelik, majd véglegesítik a tartalmat. Becslése szerint a kiállítás tartalmi kialakítása, az épületkorszerűsítésen túl, 3 milliárd forintot igényel majd.

Kovács Kálmán azt szeretné, hogy ha a Millenáris 2-nek nevezett, a Fény utca túloldalán álló, még nem hasznosított, L és M épületet is bevonják "ebbe a küldetésbe". Mint mondta: a Millenáris Parknak a B, C és D csarnokban kialakítandó Jövő háza adna állandó funkciót, amelyhez, azt erősítve kapcsolódna az eMagyarország internetes központ a C épületben, valamint a teátrumban és a fogadóban szerveződő kulturális funkció.

Millenáris 2

A miniszter elmondta, hogy a Millenáris 2 területén lévő "pörgető épület, amelyben egykor forgástesteket teszteltek", környezetvédelmi bombán nyugszik, az ott található olajteknők lebontása 100 millió forintba kerül, a 9 méter mély talajszennyezést pedig több mint 200 millió forintból lehet megszüntetni.

A romos állapotú, hatalmas belső terű nagycsarnok a minisztérium elképzelése szerint a jövőben elsősorban konferenciaközpontként működhetne. Kifejtette, ezt az épületet is csak a környezeti kár elhárításával lehet bármilyen célra hasznosítani, a talajszennyezés kiváltására a mélygarázs-funkció tűnik az egyetlen megoldásnak.

A tárca javaslata szerint a kormánynak kötött funkcióval kellene hasznosítani ezt a csarnokot: az épület arculatának megtartásával, belső funkcióját tekintve pedig konferenciaközpont kialakításával. Hozzáfűzte: van egy olyan elképzelés is, hogy ez a terület nem képezné a Millenáris mint kulturális blokk részét, hanem jelentős füvesítéssel és szabad értékesítéssel bővülne tovább.