Beázik és bezár az Álmok Álmodói kiállítás

2002.11.28. 10:03
Bezárása előtti hónapban ingyen látogatható az Álmok Álmodói kiállítás. A bontást a hatvan helyen beázó épület rekonstrukciója követi.
Ingyenesen látogatható decemberben az év végéig nyitva tartó Álmok álmodói - világraszóló magyarok című kiállítás a budapesti Millenáris Parkban. Csörgő Tünde, a Millenáris Kht. kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: az egykori Ganz-gyártelep helyén megépült rendezvényközpont tárlatát kedd estig több mint 538 ezren nézték meg. A tavaly december 17-én Orbán Viktor által megnyitott kiállítás a magyar tudomány, ipar, technika, művészet és kultúra kiemelkedő személyiségeit és találmányait mutatja be.

A tárlat előkészítése három évig tartott, 628 szakember közreműködésével; a munkát mintegy 250 múzeum, intézmény és magángyűjtő segítette.

Csörgő Tünde felhívta a figyelmet arra, hogy az Álmok álmodóit alapvetően időszaki kiállításnak szánták, s az eredetileg tervezettek szerint zárják be december 31-én. Derdák András, a Millenáris Kht. kulturális menedzsere a jövőt illetően kifejtette, hogy még jóváhagyásra vár a kormány-előterjesztés, amely a park és a rendezvényközpont jövőbeni működtetéséről, a programszervezés költségterveiről szól. Kiderült, hogy az Álmok álmodói kiállítás lebontása, kiköltöztetése hónapokat, de minimum két hónapot vesz majd igénybe.

A jövő: kommunikáció, szobrászat, szamizdat

A Kht. tervei szerint a következő nagybemutató - amelyet 9 ezer négyzetméteren rendeznének - 2003. novemberében, a tudomány napjához kapcsolódóan nyílna meg a jövőkép jegyében, a kommunikációt, a kommunikációs technológia vívmányait előtérbe helyezve. A kiállítás - a millenniumi tárlathoz hasonlóan - egy-másfél évig lenne látogatható.

Derdák András a kht. jövőbeni tervei között említette azt, hogy a park D-épületében 3 ezer négyzetméteren szintén tárlatnak, mégpedig egy építészeti kiállításnak adnának otthont, a jelenlegi Fogadó-épületben egy olasz szobrász mutatkozna be. A Millenárison várhatóan jövő év májusában rendezik meg a brémai egyetem által szervezett, az Európai szamizdat története című tárlatot, amelyet magyar vonatkozásokkal (filmekkel, zenével) egészítenének ki.

Álom után a valóság

Derdák András elmondta, hogy a rendezvényközpont épületei jelentős rekonstrukciókra, átalakításokra szorulnak. Az Álmok álmodói kiállítási csarnoka például 60 helyen ázik be, de ugyanígy felújításra szorul a többi épület tetőszerkezete is, megoldásra vár a klímatechnológia, a tévéstúdió egyelőre használaton kívüli, még csak szerkezetkész helyiségeit is be kellene fejezni, s rendezésre vár az épületek és az azokban lévő technológiai berendezések tulajdonjogának kérdése is.

Ismertetése szerint mintegy 400-500 millió forintot igényelnének a különböző felújítási munkák, s mintegy 1 milliárd forint lenne a kht. működési költsége. Ez utóbbi összeg nem tartalmazza az új nagykiállítás rendezésének költségeit - jegyezte meg.

Derdák András kitért arra is, hogy a nap folyamán tárgyalást folytatott Fodor Péterrel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatójával a bibliotéka budai regionális központjának a Millenáris Parkban való kialakításáról.