Zárolták a lakását és számláját a Millenáris Kht. volt vezetőjének

2002.10.05. 09:18
Berkecz Mária, a Millenáris Kht. hét elején őrizetbe vett, majd szabadon engedett volt vezetője nem érti, miért őt gyanúsítják hűtlen kezeléssel, mikor a kht. vagyonát ő "nem herdálhatta".
Bártfai Béla kezdeményezte nálam közös megegyezéssel történő távozásomat május 18-án - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Berkecz Mária, a Millenáris Kht. héten őrizetbe vett, majd szabadon engedett volt vezetője. A volt igazgatót azzal gyanúsítják, hogy irányítása alatt csaknem egymilliárd forint tűnt el nyomtalanul a közhasznú társaságtól.

Hallgatni arany
Tíz nappal az új kormány hivatalba lépése előtt a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) viharos gyorsasággal visszahívta tisztségéből Berkecz Jánosnét, a Millenáris Kht. ügyvezetőjét, és egy megállapodásban kikötötte, hogy "2 (kettő) évig a kht. ügyeivel kapcsolatban nem nyilatkozik". A megállapodás mellékletében a MeH meghatározta, hogy a hallgatás "ellentételezéseként a munkaviszony megszűntével egyidejűleg, de legkésőbb 2002. május 23-áig a munkavállaló bankszámlájára átutal 10 000 000, azaz tízmillió forintot".
A Stumpf István vezette kancellária ragaszkodott ehhez, és a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Bártfai írta alá a végkielégítésről szóló megállapodást - tette hozzá. Berkecz Mária nem érti, miért őt gyanúsítják hűtlen kezeléssel. A kht. vagyonát ugyanis ő "nem herdálhatta".

A közös megegyezéssel történő távozáskor kifizethető összeg nagyságát jelenleg semmilyen törvény nem szabályozza. A végkielégítés összege összesen bruttó 32 millió forint volt. "Én nem kívántam megválni a munkámtól, ahhoz Bártfai ragaszkodott" - jelentette ki a napilapnak Berkecz.

Házkutatás

A Fővárosi Bíróság értesítőjét pénteken kézbesítette a postás a Millenáris Kht. volt ügyvezető igazgatójának. Eszerint zár alá vételt rendeltek el lakására és bankszámlájára. A házkutatás alkalmával két nejlonzsáknyi anyagot vittek el Berkecztől.

Mint ahogy beszámoltunk róla, a Millenáris Kht. volt vezetőjének védője felháborítónak tartja, ahogyan védencével bántak, miután keddi tanúkihallgatása után őrizetbe vették. Az ügyvéd állítása szerint a volt ügyvezetőt huszonnégy óra leforgása alatt többek között kétszer is ruhátlan motozásnak vetették alá az ORFK Csengery utcai fogdájában.

Az ilyenkor kötelező egyetlen ruhátlan motozáson kellett csak átesnie Berkecz Máriának őrizetbe vételekor - nyilatkozta a lapnak Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő. A rendőrségre péntek délutánig nem érkezett panasz az eljárás ellen. Ennek ellenére a főkapitányságon jelentést kértek a történtekről, s ha indokolt, belső vizsgálatot rendelnek el az ügyben.