Botrányt okoz a gázálarcos királynő?

2003.06.05. 20:36
A brit királyi posta perrel fenyeget egy brightoni galériát, amiért postai bélyegeik átrajzolt változatait állítottak ki.
az egyik kifogásolt képJames Cauty három nyomatból álló sorozata, a "Tömegpusztító bélyegek" felbőszítette a brit királyi postát. A Royal Mail ugyanis perrel fenyegeti a műveknek helyet adó brightoni Artrepublic galériát, szerzői jogainak megsértésére hivatkozva.

Cauty, a kilencvenes években igen népszerű KLF együttes egykori tagja, az iraki háború elleni tiltakozásul II. Erzsébet királynő hagyományos brit postai bélyegeken harminc éve használt profilját gázálarccal egészítette ki. A művész felhasználta a brit posta prioritásjelzési rendszerét (1st, 2nd, 3rd), és megfelelő fogazott szélekkel látta el a nyomatokat, amelyek viszont színüket tekintve nem egyeznek meg a postai bélyegekkel.

"Első pillantásra úgy néznek ki, mint a bélyegek, de közelebbről éppen hogy különbözőek" - mondta az Artrepublic galéria szóvivője a Reutersnak, és rámutatott, hogy a művész megváltoztatta a királynő haját és ékszereit, vagyis alapjában véve újrarajzolta a bélyegen látható ábrát.

A galéria honlapján potom ötszáz fontért rendelhetnek másolatokat Cauty gázálarcos bélyegeiből az érdeklődők.