2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Vizsgálják a Teletubbykat

2009.02.23. 12:31
Minden korábbi műsorát felülvizsgálja a BBC, és ez alól a gyerekeknek szóló Teletubbies című műsor sem kivétel. Az ok: a BBC fél az újabb botrányoktól.

A BBC vezetői el akarnak kerülni egy újabb botrányt, így most felülvizsgáltatják a Teletubbyk régi epizódjait, hogy megnézzék, vannak-e olyan részek, amikben a tubbyk esetleg rossz hatással vannak a gyerekre.

Nem ez az első vizsgálat a sokak számára ártatlannak tűnő Teletubbies ellen. Lengyelországban 2007-ben Ewa Sowinska, lengyel gyerekjogi ombudsman pszichológusokat kért fel annak megállapítására, hogy a Teletubbiest sugározhatja-e a lengyel közszolgálati televízió, miután saját bevallása szerint ez egyik szereplőt gyanúsan homoszexuálisnak tartotta lila színe és női retikülje miatt. Kiderült hogy csak transzszexuális.

A mostani BBC-vizsgálat apropója egyébként egy tavaly októberi botrány utózöngéje. 2008 októberében a BBC 2 két ismert rádiós műsorvezetője, Jonathan Ross és Russell Brand azzal viccelődött műsorukban, hogy a Waczak szálló spanyol pincérét alakító idős komikus, Andrew Sach üzenetrögzítőjén obszcén üzenetet hagytak. Azt akarták megtudni, hogy Sachs miért nem veszi fel a telefont, amikor interjút beszéltek meg arra az időpontra. Aztán Ross hirtelen azt kiáltotta a rögzítőre, hogy "Russell dugja az unokádat!" - és ez le is ment adásban.

Az ügy érdekessége, hogy az állítás egyébként valószínűleg igaz volt, Russel és a Georgina Baillie, a komikus unokája a pletykalapok szerint tényleg lefeküdtek egymással. Persze az angol ORTT, az Ofcom nem emiatt, hanem a szóhasználat miatt indított vizsgálatot.

Az angol médiában csak Sachsgateként emlegetett botrányban még Gordon Brown miniszterelnök is megszólalt, amikor felháborodottan ítélte el a közszolgálati médiát az eset miatt a parlamentben.

A hangsúly az ellenőrzésen van

Ennek fényében érthető a BBC vezetőinek elővigyázatossága (a The Sun újságírója szerint paranoiája), miatt akkurátusan felülvizsgálják visszamenőleg a BBC összes korábbi műsorát, ez alól a Teletubbies című műsor sem kivétel.

Tinky Winki, Dipszi, La-La és Po kalandjai egyébként '97-tol 2001-ig futott a BBC műsorán, de azóta is folyamatosan ismétlik, hazánkban az RTL Klub tűzte műsorra a hétvégi délelőtti sávban.

A The Sunnak sikerült megszólaltatnia egy belső munkatársat, aki meglehetősen furcsának tartja az ügyet. Szerinte elég lenne csak a legvitatottabb műsorokat ellenőrizni, de az öt éven aluliaknak szóló műsorokat ellenőrizni nevetséges. "A hangsúly az ellenőrzésen van, nem akarunk kivételeket." - mondta a szóvivő a hasonló újságírói kérdésekre.

A felülvizsgálatnak meg is van az első áldozata; Ewan McGregor Long Way Round című dokumentumsorozata. Ebből például az ismétléskor már kivágták az újonnan beépített reklámnak minősített elemeket. Ilyenek lettek például a műsorban szereplő motorok márkái.