Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A Teletubbies és a nemváltoztató műtét

2004.10.10. 16:15
Hormonvásárlás az interneten, 'Transzszexuális-e ön?' teszt és virtuális tanácsadás női lélekkel rendelkező férfiaknak és férfi lélekkel bíró nőknek. A társadalomból erkölcsi, jogi vagy valamilyen egyéb szempontból kiszoruló, marginális csoportok online megjelenését összegző cikksorozatunk harmadik részében a transzszexuálisok internetes megjelenését és lehetőségeit összegeztük.
Az ádámcsutka-plasztikával, a nemváltoztatás első lépéseivel, a hatékony átmeneti szőrtelenítési megoldásokkal, a nemi identitással, az átalakító műtéteket végző orvosokkal és még számos, a transzneműek számára elengedhetetlen információkkal kapcsolatos szövegeket és tanácsokat tartalmaz a TSOnline, az egyetlen, kizárólag transzszexuálisoknak szóló magyar weboldal. A szájt alapítója, Sandra szerint a transzszexuálisok életében a net kiemelt szerepet játszik. A néhány ezer főt számláló magyar közösség nagy többsége rejtőzködő életet él, így a net adta anonimitás számukra elengedhetetlen.

A transzszexuálisnak fontos a net

Mi a transzszexualizmus?
A transzszexualizmus olyan betegség, amelyben a beteg testi neme és pszichoszexuális neme egymásnak ellentmond. A transzszexualizmus a WHO egészségügyi világszervezet által is elismert betegség, amennyiben a betegnek tartósan igen rossz közérzetet okoz, és orvosilag gyógyítható (és gyógyítandó) állapotot definiál. A beteg más neműnek érzi magát, mint amilyen a teste, és ez az állapot tartósan kényelmetlenséget, kínokat okoz neki. Általában 5 éves kor környékén kezd jelentkezni, de sok transzszexuális hosszú ideig titkolni igyekszik valódi nemi identitását. A transzszexualizmus értelemszerűen két alapesetben fordul elő közel azonos számban: férfi testben női lélek, és női testben férfi lélek. (forrás: TSOnline)
"A transzszexuálisok szempontjából nagyon nagy a web jelentősége. Ilyen módon ugyanis anonim kommunikálhatnak és bátran megfogalmazhatják gondolataikat. A még bujkáló transzszexuálisok, akik még a kezelés előtt állnak, legtöbbször titkolják érzéseiket, ezért fontos számukra az anonimitás. A kezelésen átesett, már megváltozott nemű emberek pedig a múltjukat titkolják, hiszen a munkahelyük, környezetük, sőt gyakran az életük párja sem tudja, hogy régen más volt a testi nemük" - mondta az Indexnek.

A TSOnline alapja az információátadás és a segítségnyújtás. Sandra fogadja a leveleket és segíti praktikus információval az érdeklődőket. A legtöbb esetben a transzszexuálisok (TS) egymás között is megmaradnak az anonimitás szintjén, a weboldal kitalálója, Sandra is csak kivételes esetben beszél "offline" a segítségkérőkkel. "A legtöbb megkeresés esetében az illető tudja magáról, hogy transzszexuális, iszonyatos kínokat él át a jelenlegi testi nemében, nagyon szeretne ezen változtatni, csak nincsen tisztában a lehetőségekkel. A fő kérdésük rendszerint az, hogy hogyan lehet belekezdeni, hogyan lehet elindulni. A TS-ek különleges helyzete abból adódik, hogy a boldogságukhoz orvosi kezelésekre és hivatalos eljárásokra van szükségük. Az elinduláshoz először hivatalos engedélyt kell szerezniük" - foglalta össze informátorunk.

Számos, a transzszexuálisoknak szóló weboldalon - így a TSOnline-on is - láthatóak az átalakító műtétekről fotók. A kívülálló számára vizuálisan meglehetősen nehezen feldolgozható véres képes oldalakra Sandra szerint azért van szükség, hogy a kezelés előtt álló személyek lássák, hogy az orvos milyen eredménnyel dolgozik.

"Félig-átalakult" transzszexuálisok

A TSOnline oldalán társkereső topik is van, amit kizárólag a regisztrált júzerek használhatnak. Sandra szerint fontos a szexoldalakkal szembeni megkülönböztetés, ugyanis rendkívül sok transzszexuális pornószájt van a neten. "Meglepően sok férfit izgatnak szexuálisan a "félig-átalakult" transzszexuálisok, akik még férfi nemi szervvel rendelkeznek de egyébként testileg nők. Természetesen ennek a valódi transzszexualitáshoz kevés köze van."

A transzszexuálisoknak szóló oldalak közös jellemzője, hogy a szájtok mindegyikének középpontjában az ismeretterjesztés és a tanácsadás mellett a kapcsolattartás áll, az online színtér biztosítja az amúgy rejtőzködni vágyó, a nyilvánosságot mellőző transzszexuálisok informálódását.

Töltse ki 'A transzszexuális-e ön' tesztet!

A Transsexual.org mottója
"Szóval, döntöttél már a fizikai nemed ügyében?" - kérdezte Ixxy.
"Természetesen!" - válaszolta Palakar. "Hiszen az teljesen egyértelmű."
"Á..." - folytatta Ixxy győzelemittasan. "De azt is tudod, hogy melyik társadalmi nemhez tartozol?"
Aki bizonytalan magában, a Transszexual.org oldalán található teszt alapján kiderítheti, hogy transzszexuális-e vagy sem. A teszt készítői arra figyelmeztetnek, hogy az eredmény csupán irányadó, az orvosi konklúziók megállapítására nem alkalmas. Az angol nyelvű teszt hatvanöt kérdésből áll, a matematikához és az erekcióhoz való hozzáállástól elkezdve, a hangszín felismerésére való képességen és a maszturbációs technikákon át egészen a migrénes fejfájás gyakoriságáig bezárólag sokféle jellemző alapján következtet a nemi státuszra.

Transzszexuális Tinky Winky a Teletubbies-ból

Ugyanezen az oldalon találkozhatunk a mesékben és játékokban megjelenő transzszexuális karakterekkel. A szájtkészítők szerint ilyen például a kisgyerekeknek szóló Teletubbies sorozatbőól a lila Tinky Winky karakter, aki a szájt leírása szerint a transzszexuális kisgyerek szimbóluma. A videójátékokban is találkozhatunk transznemű szereplővel, a Transsexual szájt példája Birdo, aki állítólag az első és egyetlen transzszexuális videójáték-karakter. Birdo egy 2000-es Nintendo-játékban tűnt fel először, Super Mario teniszpartnereként. A szájt üzemeltetői a lilásrózsaszín, sárkányszerű állat karakterleírásából következtettek nemi identitására. A 'Super Mario Brothers 2' elnevezésű játék szövege szerint ugyanis "Birdo lánynak érzi magát, és jobban szereti, ha Birdettának hívják".

Transzszexualitás tudományos nézőpontból

Anne Lawrence
A transzszexuális - eredetileg férfiként élő - nőknek szóló egyik legjelentősebb angol nyelvű szájt Anne Lawrence klinikai szexológus weboldala, aki kizárólag transzneműekkel foglalkozik. Oldalán a telefonos és az emailes tanácsadáson kívül a legújabb kutatásokat összegzi. A tudomány oldaláról közelít a Symposion című, a transzszexualitásról szóló orvosi folyóirat is.

Transzszexuális - eredetileg nőként élő - férfiaknak szól az FTM (female to male - nőből férfi) nemzetközi szervezet szájtja. Az FTM 1987 óta munkálkodik a transzszexuálisok érdekében, levelezőlistájukon tizenhét országból származó kilencszáz TS osztja meg egymással tapasztalatait. A transzneműek gyakorlati életét segíti a Abgender.com webáruház, ahol a hormonokon kívül például kiegészítőket, kozmetikai szereket és ruhákat is árusítanak.

Kedves Olvasó, amennyiben van ötlete, hogy melyik - a társadalomból erkölcsi, jogi vagy valamilyen egyéb szempontból kiszoruló - marginális csoportot dolgozzuk fel az internetes megjelenés szempontjából, kérjük írjon!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.