Gusztáv
-4 °C
1 °C

A Teletubbies és a nemváltoztató műtét

2004.10.10. 16:15
Hormonvásárlás az interneten, 'Transzszexuális-e ön?' teszt és virtuális tanácsadás női lélekkel rendelkező férfiaknak és férfi lélekkel bíró nőknek. A társadalomból erkölcsi, jogi vagy valamilyen egyéb szempontból kiszoruló, marginális csoportok online megjelenését összegző cikksorozatunk harmadik részében a transzszexuálisok internetes megjelenését és lehetőségeit összegeztük.
Az ádámcsutka-plasztikával, a nemváltoztatás első lépéseivel, a hatékony átmeneti szőrtelenítési megoldásokkal, a nemi identitással, az átalakító műtéteket végző orvosokkal és még számos, a transzneműek számára elengedhetetlen információkkal kapcsolatos szövegeket és tanácsokat tartalmaz a TSOnline, az egyetlen, kizárólag transzszexuálisoknak szóló magyar weboldal. A szájt alapítója, Sandra szerint a transzszexuálisok életében a net kiemelt szerepet játszik. A néhány ezer főt számláló magyar közösség nagy többsége rejtőzködő életet él, így a net adta anonimitás számukra elengedhetetlen.

A transzszexuálisnak fontos a net

Mi a transzszexualizmus?
A transzszexualizmus olyan betegség, amelyben a beteg testi neme és pszichoszexuális neme egymásnak ellentmond. A transzszexualizmus a WHO egészségügyi világszervezet által is elismert betegség, amennyiben a betegnek tartósan igen rossz közérzetet okoz, és orvosilag gyógyítható (és gyógyítandó) állapotot definiál. A beteg más neműnek érzi magát, mint amilyen a teste, és ez az állapot tartósan kényelmetlenséget, kínokat okoz neki. Általában 5 éves kor környékén kezd jelentkezni, de sok transzszexuális hosszú ideig titkolni igyekszik valódi nemi identitását. A transzszexualizmus értelemszerűen két alapesetben fordul elő közel azonos számban: férfi testben női lélek, és női testben férfi lélek. (forrás: TSOnline)
"A transzszexuálisok szempontjából nagyon nagy a web jelentősége. Ilyen módon ugyanis anonim kommunikálhatnak és bátran megfogalmazhatják gondolataikat. A még bujkáló transzszexuálisok, akik még a kezelés előtt állnak, legtöbbször titkolják érzéseiket, ezért fontos számukra az anonimitás. A kezelésen átesett, már megváltozott nemű emberek pedig a múltjukat titkolják, hiszen a munkahelyük, környezetük, sőt gyakran az életük párja sem tudja, hogy régen más volt a testi nemük" - mondta az Indexnek.

A TSOnline alapja az információátadás és a segítségnyújtás. Sandra fogadja a leveleket és segíti praktikus információval az érdeklődőket. A legtöbb esetben a transzszexuálisok (TS) egymás között is megmaradnak az anonimitás szintjén, a weboldal kitalálója, Sandra is csak kivételes esetben beszél "offline" a segítségkérőkkel. "A legtöbb megkeresés esetében az illető tudja magáról, hogy transzszexuális, iszonyatos kínokat él át a jelenlegi testi nemében, nagyon szeretne ezen változtatni, csak nincsen tisztában a lehetőségekkel. A fő kérdésük rendszerint az, hogy hogyan lehet belekezdeni, hogyan lehet elindulni. A TS-ek különleges helyzete abból adódik, hogy a boldogságukhoz orvosi kezelésekre és hivatalos eljárásokra van szükségük. Az elinduláshoz először hivatalos engedélyt kell szerezniük" - foglalta össze informátorunk.

Számos, a transzszexuálisoknak szóló weboldalon - így a TSOnline-on is - láthatóak az átalakító műtétekről fotók. A kívülálló számára vizuálisan meglehetősen nehezen feldolgozható véres képes oldalakra Sandra szerint azért van szükség, hogy a kezelés előtt álló személyek lássák, hogy az orvos milyen eredménnyel dolgozik.

"Félig-átalakult" transzszexuálisok

A TSOnline oldalán társkereső topik is van, amit kizárólag a regisztrált júzerek használhatnak. Sandra szerint fontos a szexoldalakkal szembeni megkülönböztetés, ugyanis rendkívül sok transzszexuális pornószájt van a neten. "Meglepően sok férfit izgatnak szexuálisan a "félig-átalakult" transzszexuálisok, akik még férfi nemi szervvel rendelkeznek de egyébként testileg nők. Természetesen ennek a valódi transzszexualitáshoz kevés köze van."

A transzszexuálisoknak szóló oldalak közös jellemzője, hogy a szájtok mindegyikének középpontjában az ismeretterjesztés és a tanácsadás mellett a kapcsolattartás áll, az online színtér biztosítja az amúgy rejtőzködni vágyó, a nyilvánosságot mellőző transzszexuálisok informálódását.

Töltse ki 'A transzszexuális-e ön' tesztet!

A Transsexual.org mottója
"Szóval, döntöttél már a fizikai nemed ügyében?" - kérdezte Ixxy.
"Természetesen!" - válaszolta Palakar. "Hiszen az teljesen egyértelmű."
"Á..." - folytatta Ixxy győzelemittasan. "De azt is tudod, hogy melyik társadalmi nemhez tartozol?"
Aki bizonytalan magában, a Transszexual.org oldalán található teszt alapján kiderítheti, hogy transzszexuális-e vagy sem. A teszt készítői arra figyelmeztetnek, hogy az eredmény csupán irányadó, az orvosi konklúziók megállapítására nem alkalmas. Az angol nyelvű teszt hatvanöt kérdésből áll, a matematikához és az erekcióhoz való hozzáállástól elkezdve, a hangszín felismerésére való képességen és a maszturbációs technikákon át egészen a migrénes fejfájás gyakoriságáig bezárólag sokféle jellemző alapján következtet a nemi státuszra.

Transzszexuális Tinky Winky a Teletubbies-ból

Ugyanezen az oldalon találkozhatunk a mesékben és játékokban megjelenő transzszexuális karakterekkel. A szájtkészítők szerint ilyen például a kisgyerekeknek szóló Teletubbies sorozatbőól a lila Tinky Winky karakter, aki a szájt leírása szerint a transzszexuális kisgyerek szimbóluma. A videójátékokban is találkozhatunk transznemű szereplővel, a Transsexual szájt példája Birdo, aki állítólag az első és egyetlen transzszexuális videójáték-karakter. Birdo egy 2000-es Nintendo-játékban tűnt fel először, Super Mario teniszpartnereként. A szájt üzemeltetői a lilásrózsaszín, sárkányszerű állat karakterleírásából következtettek nemi identitására. A 'Super Mario Brothers 2' elnevezésű játék szövege szerint ugyanis "Birdo lánynak érzi magát, és jobban szereti, ha Birdettának hívják".

Transzszexualitás tudományos nézőpontból

Anne Lawrence
A transzszexuális - eredetileg férfiként élő - nőknek szóló egyik legjelentősebb angol nyelvű szájt Anne Lawrence klinikai szexológus weboldala, aki kizárólag transzneműekkel foglalkozik. Oldalán a telefonos és az emailes tanácsadáson kívül a legújabb kutatásokat összegzi. A tudomány oldaláról közelít a Symposion című, a transzszexualitásról szóló orvosi folyóirat is.

Transzszexuális - eredetileg nőként élő - férfiaknak szól az FTM (female to male - nőből férfi) nemzetközi szervezet szájtja. Az FTM 1987 óta munkálkodik a transzszexuálisok érdekében, levelezőlistájukon tizenhét országból származó kilencszáz TS osztja meg egymással tapasztalatait. A transzneműek gyakorlati életét segíti a Abgender.com webáruház, ahol a hormonokon kívül például kiegészítőket, kozmetikai szereket és ruhákat is árusítanak.

Kedves Olvasó, amennyiben van ötlete, hogy melyik - a társadalomból erkölcsi, jogi vagy valamilyen egyéb szempontból kiszoruló - marginális csoportot dolgozzuk fel az internetes megjelenés szempontjából, kérjük írjon!