Tamás
3 °C
7 °C

Az NMHH fellebbez a Klubrádió-ügyben

Index, MTI
2012.03.23. 15:19
| Módosítva: 2012.07.12. 14:47
Az NMHH szerint az elsőfokú nem jogerős bírósági döntés e hiányossága bizonytalan jogi helyzetet teremt a Klubrádió számára, amit csak fellebbezéssel lehet feloldani.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megfellebbezi a Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntését, amelyben létrehozta a budapesti 92,9 MHz-es frekvenciára a médiatanács és a Klubrádió közötti műsorszolgáltatási szerződést - közölte az NMHH.

A pert a Klubrádió indította, mert azt kifogásolta, hogy bár 2010-ben pályázaton elnyerte a 92,9 MHz-es fővárosi frekvenciát, mégsem kötöttek vele műsorszolgáltatási szerződést. Az ügyben a Fővárosi Törvényszék február 28-án hozott elsőfokú ítéletet, amely szombatig fellebbezhető meg.

Az NMHH közleménye szerint minden médiapiaci szereplő alapvető érdeke, hogy a jogállam nyújtotta átlátható és biztonságos keretek között működhessen.  A médiahatóság a közlemény szerint egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy minden szereplőnek segítségére legyen a médiapiacon kialakuló esetleges bizonytalanságok kiküszöbölésében. A Budapest 92,9 MHz-es frekvencia ügyében is az a legfontosabb, hogy egyértelmű, minden bizonytalanságtól mentes jogi helyzet alakuljon ki - áll a hatóság közleményében.

Az NMHH közlése szerint annak, hogy ez az ügy végső nyugvópontra juthasson, az elsőfokú nem jogerős bírósági határozat több ellentmondása mellett az is akadálya, hogy a döntés nem tartalmaz egy alapvető információt: azt, hogy a bíróság mikortól tekinti érvényesnek a Klubrádió általa létrehozott műsorszolgáltatási szerződését.

"Márpedig egy jogállamban minden szerződésnek alapvető tartalmi követelménye, hogy érvényességének kezdő dátuma világosan és egyértelműen meg legyen határozva" - olvasható a hatóság közleményében.

Két frekvenciából egyet sem kaptak meg

A frekvenciára a médiatanács jogelődje, az Országos Rádió és Televíziói Testület (ORTT) közműsor-szolgáltatók számára írt ki pályázatot, vagyis a nyertesnek nem kellett díjat fizetnie a frekvenciáért. A pályázaton a frekvenciát a Klubrádió nyerte el, a szerződés azonban nem jött létre a két fél között.

A médiatanács 2010 decemberében úgy határozott, hogy az áprilisban kihirdetett pályázatot eredménytelennek nyilvánítja, mivel a Klubrádiónak ekkor élő szerződése volt a 95,3 MHz-es frekvenciára is, a jogszabályok pedig kizárták, hogy egy műsorszolgáltató egy vételkörzetben két rádiót üzemeltessen. A Klubrádió egyébként pályázatába beleírta, hogy ha nyer az új frekvenciára kiírt pályázaton, lemond a másik frekvenciáról.

A rádió elsődleges kereseti kérelme szerint a műsorszolgáltatási szerződés már létrejött, hiszen az ORTT-t szerződéskötési kötelezettség terhelte azáltal, hogy a Klubrádió pályázatát fogadta el nyertesként. Másodlagosan a rádió azt kérelmezte, hogy ha nincs ilyen szerződés, akkor azt a bíróság hozza létre. Ez utóbbinak adott helyt a Fővárosi Törvényszék.

A frekvenciát azóta a médiatanács kereskedelmiként megpályáztatta, 46 millió forintos médiaszolgáltatási alapdíjjal, a pályázati eljárás jelenleg is tart.

A Klubrádió jelenleg a budapesti 95,3 MHz-es frekvencián sugároz, tavaly február óta folyamatosan meghosszabbított ideiglenes engedéllyel. A frekvenciát a médiatanács tavaly megpályáztatta, de azt nem a Klubrádió nyerte, ám az Fővárosi Ítélőtábla március 14-ei döntésében részben hatályon kívül helyezte az erről szóló határozatot.

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!