Az RTL igent mondott a digitális átállásra

2008.10.13. 09:59
Információink szerint az RTL Klub a határidő előtt szólt az Antenna Hungáriának, hogy részt vesz a digitális átállásban, és úgy tudjuk, a Tv2 is így döntött. A két országos kereskedelmi csatornával már lehet értelme a digitális átállásnak, de az RTL Klub hivatalos véleménye szerint egyre sürgősebb szükség van az új médiatörvényre.

Az Index információi szerint az RTL Klubot üzemeltető Magyar RTL Televízió Zrt. a kiírásban szereplő október 14-ei határidő előtt jelezte az Antenna Hungáriának, hogy szeretne részt venni az új, digitális földfelszíni sugárzásban. Úgy tudjuk, hogy, hasonlóképpen döntött a Tv2 is, de a csatorna hivatalosan egyelőre nem jelentette be ezt. Egy hétfő reggel tartott sajtóreggelin azonban a csatorna illetékesei újságírói kérdésre azt felelték, hogy aláírták a szándéknyilatkozatot az Antenna Hungáriával, de még tárgyalnak a részletekről.

Az RTL Klubnak és a Tv2-nek a a digitális átállásról szóló törvény értelmében harminc napja volt, hogy eldöntse, részt vesznek-e a digitális átállásban, és a törvény szövege szerint október 14-e után elvileg nincs lehetőségük felkerülni a digitális multiplexekbe. A két országos kereskedelmi csatorna műsorával a második legnagyobb lakossági elérésű, nem mobil vételű digitális televízió műsorszóró hálózatra kerül most fel, a legnagyobb, több mint 95 százalékos lefedettségű multiplexben ugyanis a három közszolgálati csatorna nagy felbontású, HD-adása fogható majd.

Alig két hete, a tihanyi Kábelkonferencián még a két nagy kereskedelmi csatorna vezetője azt mondta a digitális átállás miatt aggódó kábelszövetségeknek, hogy nem tudják, anyacégeik részt akarnak-e venni egyáltalán a földfelszíni a sugárzásban.

„Ha most nem megyünk fel, a törvény szerint örökre le vagyunk tiltva, ha pedig felmegyünk, akkor a konkurencia fejlesztését finanszírozzuk, tehát saját üzleti érdekeinkkel ellentétes lépést teszünk" - fogalmazott Várdy Zoltán, a Tv2 vezérigazgatója.

Most azonban úgy tűnik, hogy a két nagy csatorna mégsem akar lemaradni az iparági szakértők szerint pár év alatt akár a lakosság 12-18 százalékát megcélzó digitális rendszerből, még akkor sem, ha minden bizonnyal a lakosság legszegényebb rétegei választják majd ezt a rendszert.

Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy az első, novemberben induló multiplexen az m1, az m2 és a Duna Televízió HD-adását lehet majd elérni, míg a második multiplexben a Tv2 és az RTL Klub kódolatlanul, illetve a HírTv és az ATV kódoltan fogható adását sugározzák majd. A második multiplexbe az Index információi szerint felkerül majd az RTL-közeli Iko Prime elnevezésű kulturális adója, az Antenna Hungáriával már előszerződést kötő Viasat3-nak pedig december 1-ig kell eldöntenie, hogy részt vesz-e a sugárzásban. A Viasat hivatalosan egyelőre kivár, de úgy tudjuk, hogy egyre inkább arra hajlanak, hogy csatlakozzanak a digitális földfelszíni rendszerhez.

Az Index információi szerint az Antenna Hungária tizenkét évre köt szerződést a csatornákkal, vagyis 2020-ig biztos ingyenesen lesz majd fogható az RTL Klub és a Tv2, vagy azok utódai.

Lemondanak a frekvenciáról

Ráadásul az RTL Klub már arról is nyilatkozott, hogy hajlandó a koncessziós szerződés 2012-es lejárta előtt megválni analóg frekvenciájától, pedig a felszabadult frekvencián várhatóan digitális multiplex indul, így az RTL-nek valószínűleg még több konkurenssel kell majd számolnia.

 „Az M-RTL Zrt. elfogadja az analóg szórás tervezettnél korábbi, 2011 június 30-ai, körzetenkénti leállítását” – nyilatkozta az Indexnek Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója, aki szerint azonban létfontosságú az új médiatörvény elkészítése, hiszen amíg a digitalizációval technikailag európai rendszer jöhet létre, a hozzá kapcsolódó szabályozás már most elmúlt tizenkét éves, és nem felel meg a jelenlegi médiakörnyezetnek és az uniós irányelveknek.

Az országos kereskedelmi csatornáknak azért fontos az új médiatörvény, mert az 1997-es szabályozás alapján nem indíthatnak új adókat, ez pedig a csatornaszűkösséget megszüntető digitális rendszerek esetében akár végzetes piaci hátrányt is jelenthet számukra.