Sólyom László nem írta alá a médiatörvény módosítását

2008.12.29. 14:04
Aránytalan előnyhöz juttatja a meglévő műsorszolgáltatókat a médiatörvény december elején elfogadott módosítása Sólyom László szerint, ezért nem írta alá. A Sláger és a Danubius rádió műsorszolgáltatási engedélyét akár pályáztatás nélkül is meghosszabbíthatnák.

"Nem írta alá hétfőn a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény módosításáról szóló törvényt Sólyom László, és megküldte véleményezésre az Alkotmánybíróságnak" - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Frekvencia pályáztatás nélkül?

A módosítással a Danubius és a Sláger rádió járna jól: nekik jövőre jár le a műsorszolgáltatási engedélyük, de az új törvény szerint ezt akár pályáztatás nélkül is hosszabbíthatják.

"A médiatörvény módosítása háttérbe szorítja a pályáztatás követelményét a pályázat nélkül történő szerződésmegújítással szemben - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében. - Ez ellentétes az Alkotmánybíróságnak a sajtószabadsággal és az információszabadsággal kapcsolatban a rádiózás és televíziózás terén kezdettől fennálló gyakorlatával. Ráadásul a törvény ezáltal a jelenlegi műsorszolgáltatókat aránytalan előnyhöz juttatja a pályázni kívánó új társaságokkal szemben, ami sérti az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét is."

"A Danubius Rádió tulajdonosai hosszú távon terveznek, ezért felkészültek minden eshetőségre, így készek a hosszabbításról tárgyalni, vagy pályázat esetén indulóként azon részt venni" - nyilatkozta László Géza, a Danubius Rádió vezérigazgatója. Heal Edina, a Sláger Rádió külföldön tartózkodó vezérigazgatója egyelőre nem kommentálta a fejleményeket.

A Parlament elfogadta

A parlament tíz ellenszavazattal, két tartózkodás mellett, 363 igen szavazattal fogadta el december 8-án a médiatörvény módosítását. Ennek lényege, hogy a műsorszolgáltatók jogosultságuk lejártakor egyszer pályázat nélkül is megújíthassák azt, amennyiben nem szegték meg súlyosan a műsorszolgáltatási szerződést.

Majtényi László, az ORTT elnöke már december elején tiltakozott a módosítás ellen, amit a parlament "példás négypárti egyetértésben hozott rossz döntésének" nevezett. Szerinte a Danubius és a Sláger rádió jelenleg a frekvenciájuk értékénél lényegesen alacsonyabb koncessziós díjat fizet, jövőre pedig úgy nyerhetnek engedélyt egy újabb ciklusra, hogy nem világos, pályázott volna-e más cég is erre.

A pályáztatási eljáráson sem javítottak

Az államfő hétfői közleményében emellett az Országgyűlés egy tavalyi elmaradását is számon kéri: „Az Alkotmánybíróság egy 2007-es határozatában megállapította, hogy a műsorszolgáltatási pályázati eljárás szabályai súlyos alkotmányossági hiányosságban szenvednek. Ezeknek a pótlása a mai napig nem történt meg, sőt a most elfogadott törvény még a jelenleg fennálló garanciákat is háttérbe szorítja. Sólyom László szerint ez elfogadhatatlan.”

Új médiatörvény is készül

A jelenlegi médiatörvény módosításával párhuzamosan készül az új médiatörvény is, a legújabb változatot karácsony előtt egy nappal hozták nyilvánosságra. Ebből november óta kikerültek azok a botrányt kiváltó passzusok, amelyek nyomozati jogkört adtak volna a médiahatóságnak.