Adjon Oscart Ön is!

2004.02.26. 23:28
Mindig összeszorul a szíve, amikor kedvence kétségbeesett kapálózását kell néznie, miközben a színpadon egy tehetségtelen pojáca emeli magasba az Oscar-szobrocskát? Ne engedje, hogy arra érdemtelenek kapják a filmipar legjelentősebb díját, billentse helyre a kizökkent világot, osszon igazságot: mutassa meg, kinek kéne nyernie az Oscar-díjat!
A kamera a borítékot bontogató kézre összpontosít, felhangzik a „The Oscar goes to”, közben a képernyő alján négy apró ablakban ott szoronganak a jelöltek, pattanásig feszült arcizmokkal mosolyognak, és megpróbálnak olyan képet vágni, mintha csak véletlenül tévedtek volna a Kodak Theaterbe, de persze azért átveszik az aranyszobrocskát, ha mégis úgy alakul.

A színpadon szmokingban szorongó sztár közelebb hajol a mikrofonhoz, és kimondja a győztes nevét, a nézőtér felállva tapsol, a négy kis ablak közül háromban a vesztesek megpróbálnak úrrá lenni az érzelmeiken: valaki széles mozdulatokkal tapsol, és talán zavarában még bravót is kiált, mintegy jelezve, hogy a győztes mégiscsak megérdemelte, más meg felvarrt arcizmokkal mosolyog, de a szemében azért ott ég a kisbaltával és láncfűrésszel hadonászó gyűlölet.

Mindig összeszorul a szíve, amikor kedvence kétségbeesett kapálózását kell néznie, miközben a színpadon egy tehetségtelen pojáca emeli magasba az Oscar-szobrocskát? Nem bízik az amerikai filmakadémia ötezer tagjának ítéletében? Vagy egyszerűen csak kifejezné köszönetét az élményért, amit a moziterem sötétjében kuporogva élt át?

Itt az ideje, hogy Ön is átadja saját Oscar-díját, szavazzon az Indexen a legfontosabb kategóriákban, csaljon és klikkeljen többször is, amíg ujjizületei be nem gyulladnak, ne hagyja, hogy arra érdemtelen szórakoztatóipari segédmunkások vigyék el a dicsőséget! Vegyen elégtételt Hollywoodon, vagy épp ellenkezőleg, ünnepelje a közönségfilm diadalát, szavazzon, hogy megtudjuk, ki érdemelné valójában a huszonnégy karátos arannyal bevont négykilós szobrokat!

Legjobb rendező?

Ebben a súlycsoportban Peter Jackson, a vizuális trükkök varázslója, a virtuális vérontás nagymestere csap össze Francis Ford Coppola lányával, Sofia Coppolával, akit a papa a Keresztapa harmadik részében még a kamera elé tolt, most viszont már saját forgatókönyvéből rendezte meg az Elveszett jelentést, amiben egy holywoodi filmsztár és egy unatkozó amerikai feleség száguld végig kéz a kézben Tokió utcáin. A jelöltek közt van még Peter Weir, aki most a Kapitány és katona című kardozós kalandfilmmel aspirál az Oscarra, amit már a Truman show-val és a Holt költők társaságával sem sikerült megkaparintania.

Sokak szerint azonban a kategória titkos esélyese Clint Eastwood, akit a Titokzatos folyó című, feszültséggel, sokatmondó tekintetetekkel és unalmas közelikkel teli krimivel jelöltek a díjra. A politikai korrektség okán kötelező díszkülföldi ezúttal Fernando Mereia lett, aki Isten városa címmel forgatott felkavaró filmet Rio de Janeiero nyomornegyedeinek brutális szépségeiről.

Legjobb színész?

Szépfiúk kelnek birokra gyűrött arcú nagy öregekkel a legjobb színésznek járó Oscar-díjért. Itt van mindjárt Johnny Depp, aki csontrészeg tengerészkapitányt játszik A Karib-tenger kalózaiban, vagy Jude Law, akit a Tehetséges Mr. Ripley-ért egyszer már jelöltek a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjra, most viszont a Hideghegy című film főszerepében nyújtott teljesítményére figyeltek fel a Filmakadémia tagjai. Law ezúttal egy egyszerű ácsot játszik, aki a déliek oldalán harcol a polgárháborúban, majd elege lesz az egész felfordulásból, és hazamegy Nicole Kidmanre feltűnően hasonlító kedveséhez.

A nagy öregek mezőnyének tagja Ben Kingsley, aki egyszer már megkapta az aranyszobrocskát a Gandhiért, azóta viszont kétszer csak a jelöltek közé verekedte be magát, most viszont szakértők az egyik legesélyesebbként tartják számon a Ház a ködben című drámában nyújtott alakításáért, ahol is Amerikába disszidált iráni katonatisztként egy kaliforniai ház birtoklásáért küzd meg Jennifer Connellyvel.

Nem esélytelen azonban a kopasz és ráncos Bill Murray sem, aki híres színészt játszik az Elveszett jelentés című filmben. Az idős komikus az alakításért már hazavihette a Golden Globe-ot, és sokak szerint az aranygolyóbis mellé nemsokára Oscar-szobrocskát is beteheti a csipketerítővel díszített vitrinbe. És hát ne feledkezzünk meg Sean Pennről, aki ugyan kicsit kilóg ebből a tipizálásból, hiszen szépfiúnak nem elég jóképű, nagy öregnek meg nem elég koros, de a Titokzatos folyó családbarát olasz gengszteréért akár még Oscart is kaphat.

Legjobb színésznő?

Ebben a kategóriában rekorddöntésre számítanak a szakértők, hiszen a tizenhárom éves új-zélandi Keisha Castle-Hughes minden idők legfiatalabb színésze, akit jelöltek a legjobb női főszereplő Oscar-díjára. Keisha a Whale Rider című filmmel hívta fel magára a figyelmet, amelyben egy fiatal maori lányt játszik, aki szembeszáll ősi szokásaihoz ragaszkodó nagyapjával.

De persze még közel sem biztos, hogy az általános iskolás kislány állhat majd megszeppenve a színpadon, hiszen jó eséllyel pályázik az Oscarra Diane Keaton, aki a Minden végzet nehéz című filmben éppen azt bizonyítja, hogy nem csak a fiatal nőket illeti meg a siker és a boldogság, vagy Samantha Morton, aki az Amerikában című opuszban olasz bevándorlót alakít, esetleg Naomi Watts, aki egy kétségbeesett anyát játszik a 21 grammban. A legnagyobb esélyes mégis Charlize Theron, aki a megtörtént eseményeket feldolgozó Monster című filmben kurvaként tűnik fel, hogy aztán hét férfit gyilkoljon meg megdöbbentő kegyetlenséggel.

Legjobb film

A legfontosabb kategóriában a hobbitok küzdenek meg Russel Crowe-val, a bátor és rendíthetetlen hajóskapitánnyal. A filmkritikusok és egyéb szórakoztatóipari szakértők már hónapok óta találgatják, hogy a filmakadémia vajon a vizuális trükköket értékeli-e a legtöbbre, és így nézők tízmillióinak üdvrivalgása mellett a gálaest csúcspontján végül Gyűrűk Ura varázslókból, elfekből és orkokból álló stábja özönli majd el a Kodak Theater színpadát, vagy a filmtudósok inkább a hagyományosabb kalandokat kedvelik, és ezért a Surprise sorhajó legénysége masírozhat majd fel nagy büszkén a szoborért.

Néhány kritikus azért megjegyzi, hogy még az Elveszett jelentés vagy éppen a Titokzatos folyó sem esélytelen, a Vágta című, a harmincas évek lóversenyeinek emléket állító film sikerére azonban nagyon nagy oddsszal lehet fogadást kötni a profi esélylatolgató irodákban, ezért nem valószínű, hogy a film producere lengethetné meg a feje fölött Oscar aranyozott szobrát.