Az ORTT nem közösködik az MMK-val

2005.05.07. 09:40
Megrendült az Országos Rádió és Televízió Testület bizalma a Magyar Mozgókép Közalapítványban, ezért nem írnak ki közös tévéfilm- és tévéjáték-pályázatot a filmes közalapítvánnyal. Az MMK működését azt követően kezdték el vizsgálni, hogy az Index kiderítette, a játékfilmgyártásra kiírt pályázatokon sorozatos törvénytelenségek fordultak elő. Az ORTT most az MMK kihagyásával a két közszolgálati tévével együtt támogatná az irodalmi műveket feldolgozó játékfilmeket.

A közalapítvánnyal közös pályázat "jegelését" hárman támogatták az öt ORTT-tag közül: Ladvánszky György, az MSZP, Wéber János, az MDF és Szalai Annamária, a Fidesz delegáltja - írja a Népszabadság.

A közszolgálati tévékkel közösködnének

Szalai a napilapnak azzal indokolta szavazatát, hogy még a két évvel ezelőtti első pályázat elszámolása sem történt meg. Szerinte sok hír van arról, hogy a filmek közül több késésben van vagy el sem készül, ezért előbb érdemes lenne leszűrni az előző pályázat tapasztalatait.

A másik ok a közalapítvány körüli ügyek tisztázatlansága. Az ezek miatt indított vizsgálatok lezárását meg kellene várni. Abban a fideszes delegált szerint közös a testületi tagok akarata, hogy játékfilmeket támogassanak, de elképzelhető, hogy a finanszírozásból kihagyják a közalapítványt, és csak a két közszolgálati tévével együtt pályáztatnak.

Mint ismert, az MMK-botrányt az Index cikksorozata indította el, amelyben egy véletlenül kiküldött dokumentumból kiderült, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány játékfilmgyártásra kiírt pályázatának döntései nem voltak törvényesek. Az 1,7 milliárd forint szétosztásáról szóló belső lista tanúsága szerint olyan filmrendezők kapták meg a 120 milliós maximális támogatást, akik hiányosan adták be pályázatukat, és olyan már bemutatott filmek jutottak több tízmilliós dotációhoz, amelyek nem tudták teljesíteni a beígért nézőszámot, vagyis megbuktak.

Inkább hangulatkeltés, mint valóság?

Az MMK-t törvénysértéssel vádoló cikkek nyomán indult vizsgálatokat lezártnak tekinti a kulturális miniszter, azok megállapításaival egyetértett. Emellett Schneider Márta, a tárca helyettes államtitkára megjegyezte: a miniszter által összehívott Mozgókép Koordinációs Tanácsban nemrég megegyezés született az ORTT, az MMK és a köztévék képviselői között újabb közös tévéfilmpályázat indításáról, amelyhez a médiatestület és a filmes közalapítvány 400-400 millió forintot, a tévék pedig 200-200 milliós gyártási szolgáltatást ajánlottak föl. A közös pályázat kiírása egyaránt érdekük lenne a filmkészítőknek és a köztévéknek, de legfőképp a nézőknek - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Ezt függesztette fel az ORTT tagjainak többsége. "A filmalapítványnál folyó vizsgálatokra való hivatkozás inkább hangulatkeltés, mint valóság" - véli Kovács György, az ORTT elnöke, aki Tímár Jánossal, az SZDSZ delegáltjával együtt a közös pályázat kiírását támogatta.

Újabb csapás

Kovács ugyanakkor cáfolta azt a feltételezést, hogy a három ORTT-tag azért utasította el az együttműködést, mert egy tisztán az ORTT által meghirdetett pályázatnál nagyobb lehetőségük van beleszólni a pénzek odaítélésébe. Mindazonáltal az elnök szerint nem ésszerű, hogy az ORTT és az MMK egymástól függetlenül írjon ki filmes pályázatokat.

Tímár szerint is szükséges a közpénzeket elosztó szervezetek együttműködése ebben az iparágban, különben könnyen szétaprózódhat a finanszírozás. "2003-ban, amikor elindult ez a kezdeményezés, az volt a cél, hogy minden hónapban legalább egy új, irodalmi művet földolgozó magyar tévéjáték, tévéfilm kerüljön képernyőre. Ez most veszélybe került" - vélekedik Tímár.

"Az idei filmszemle legjobb alkotásai között szerepeltek azok a művek, amelyek a 2003-as közös pályázat alapján készültek el" - jelentette ki Bacsó Péter rendező, az akkori pályázat egyik zsűrielnöke a Népszabadságnak. Szerinte nincs más oka a mostani ORTT-döntésnek, mint újabb csapást mérni a filmes közalapítványra.