Megvannak az elmaradt Lisa Minnelli-koncert szervezői

2004.07.13. 08:13
Az elmaradt Liza Minnelli-koncert szervezői csak amatőrök voltak, nem csalók - állítja az esemény sajtósa. Egy konkurens iroda vezetője viszont úgy tudja, a beugró Bonnie Tyler már hetekkel ezelőtt tudott a fellépéséről. A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz, mivel a rajongók nem válthatták vissza több tízezer forintos jegyeiket. A szervezők azt ígérték, hogy két héten belül mindenkinek visszaadják a pénzt.
Megszólalt az elmaradt Liza Minnelli koncert két szervezője, a Radics házaspár kedden a Nap-Kelte televíziós műsorban. A szervezők azt ígérték, hogy két héten belül mindenkinek visszaadják a pénzt, aki jegyet váltott a Minnelli-koncerte, de nem volt kíváncsi Bonnie Tylerre.

"Nem hiszem, hogy csalók állnak az elmaradt Liza Minnelli-koncert mögött" - vélte az esemény sajtósa, Naszály György, aki az Indexnek külön hangsúlyozta: nem a szervező céget, a Movies and Fashion Kft.-t képviselte az ügyben. Naszályt három héttel a koncert előtt keresték meg a szervezők, hogy segítsen a buli sajtóügyeinek intézésében. Elmondása szerint őt a jegyterjesztők ajánlották a kudarc szelét már érző programszervezők figyelmébe.

A botrányos végjáték csak az utolsó felvonás volt a Liza Minnelli-koncert kálváriájában. A New York, New York, Budapest című előadást eredetileg február 12-ére, a Budapest Sportarénába tervezték, majd az előadást ismeretlen okból július 10-re halasztották, és új helyszínre, a Puskás Ferenc stadionba tették át. Mivel a vártnál kevesebb jegyet adtak el elővételben, koncert végül a Kisstadionban kötött ki.

Se nyilvánosság, se visszafizetés

Naszály az utolsó pillanatig úgy hitte, a koncerttel minden rendben van, ennek alapján szervezte meg az előzetes, múlt csütörtöki sajtótájékoztatót. "Akkor telt be a pohár, amikor szerda este váratlanul előálltak azzal, hogy elmarad a tájékoztató."

"Javasoltam nekik, hogy a tájékoztatót tartsuk meg, hogy elkerüljük a találgatásokat, de ők elzárkóztak az ötlettől" - panaszolta a sajtós az Indexnek. Vele - állítása szerint - csak a koncert előtti napon, péntek délután közölték a hírt, miszerint Bonnie Tyler lép fel Minnelli helyett. Naszály a koncert estéjén még úgy értesült a cég egyik tagjától, Bóna Ágnestől, hogy "megkeresik a módját a jegyvásárlók kártalanításának". Miután kiderült, hogy erről szó sincs, Naszály György elhatárolódott a koncert szervezőitől.

Csak a műsor változott

A korosodó díva gálájára eleinte csak a Movies and Fashion Kft. Vörösmarty téri irodájában lehetett jegyet kapni. A jegyirodák csak a szervezés utolsó hónapjában kapcsolódtak be a 10-35 ezer forintos belépők árusításába. A szervező cég először csak a koncertet megelőző programokat, vagyis a sajtótájékoztatót és a hajókirándulást mondta le. Csütörtökön derült ki, hogy előadás sem lesz, igaz pénteken a jegyirodák még azt a tájékoztatást adták: a jegyek a helyszínen visszaválthatók.

A rajongók azonban hiába kísérleték meg a helyszínen visszakapni a pénzüket, és feleslegesen zarándokoltak el a Vörösmarty téri irodába is. A cég ugyanis pénteken elköltözött, közleményük szerint azért, mert éppen lejárt a bérleti szerződésük.

A Movies and Fashion Kft. munkatársa az RTL Klub híradójának azt nyilatkozta, hogy miután a koncert nem maradt el, csak a műsor változott, nem tudják visszaváltani a jegyeket. A csalódott rajongókkal azonban együtt éreznek.

Kabaré helyett feljelentés

Vasárnap délelőttig több, mint hetven feljelentés érkezett a zuglói rendőrkapitányságra a szombat estére tervezett, de elmaradt Liza Minnelli koncert miatt - tájékoztatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletese az Indexet.

Elmondásuk szerint a rajongók azért fordultak a hatósághoz, mert jegyet váltottak a beígért koncertre, a sztár fellépése azonban elmaradt és a pénzt sem kapták vissza. A rendőrség - a hoppon maradt rajongók feljelentése nyomán - csalás alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen rendelte el a nyomozást.

Életszerűtlen beugró

Lapunknak többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült felvennie a kapcsolatot a céggel, illetve képviselőjével, Bóna Ágnessel. Elértük viszont Brády Mártont, a Sting, Cher és Britney Spears koncertjeit is szervező Showtime Budapest ügyvezető igazgatóját, aki gyanújának adott hangot: Minnelli nem valószínű, hogy az utolsó pillanatban mondta le a koncertjét.

Brádi nem hivatalos úton, Bonnie Tyler zenekarának egyik technikusától ugyanis úgy értesült, a csapat már két és fél hete tudott a budapesti fellépésről. A programszervező iroda vezetője egyébként is életszerűtlennek nevezte, hogy valaki egy nap alatt szervezzen beugró zenekart.

Brádi úgy vélte, a Minnelli-koncert szervezőiben kezdetben, amikor kiszámolták a jegybevételeket és a várható nyereséget, meglehetett a jó szándék. "A szervezés alatt azonban szembesültek a realitásokkal, és ekkor kezdhettek taktikázni."

A profi cégek négy nemzetközi biztosítás közül is választhatnak, így kerülve el a lemondás, időjárás vagy baleset okozta veszteségeket. Az, hogy a Movies and Fashion nem élt ezekkel, mutatja, nem komoly cégről van szó - vélte a konkurens.

Koncert előtt nyomozás

A Showtime ügyvezetője - megemlítve Pavarotti és a Guns 'n' Roses, vagy a tököli gyorsulási verseny esetét - elismerte, hogy az utóbbi időben gyakoribbá váltak a rendezvényszervezési csalások és visszaélések. Ugyanakkor úgy vélte, hiba lenne jogosítványokhoz kötni az ilyen vállalkozásokat, hiszen a legtöbben kívülről érkeznek a szakmába.

A megoldást a jegyvásárlók tájékozódása jelentheti. A hirdetéseken nem csak a fellépő, hanem a szervező cég nevét is figyelni kell, ajánlotta. Gyanúra adhat okot, ha a cégnek nincs honlapja, vagy ha a jegyeket egyedül a szervező árusítja, nem pedig a hivatalos jegyterjesztők.

Garanciát jelent, ha a szervezők honlapja bizonyítja, más, nívós rendezvényeket, koncerteket is lebonyolítottak már. Végezetül pedig érdemes megnézni a fellépők honlapját is, javasolta Brádi, mivel ott szerepelnie kell a koncert állomásainak.