Csak azt akarom mondani, hogy szeressetek!

2015.01.26. 14:04

Még júliusban ültünk le Reisz Gábor filmrendezővel és Csorba Lóci zeneszerzővel, hogy a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan filmzenéjéről beszélgessünk. Az volt a különlegesség, hogy a rendező maga írta a dobozgitáros dalokat, amire a főszereplő Ferenczik Áron ráénekelt valamit. Pont ez a Viszlek magammal volt az, amivel megkeresték Csorba Lócit, hogy segítsen már ezekből a kezdeményekből valami dalszerű dolgot csinálni, a végén pedig lett az egészből egy 20 dalt tartalmazó filmzene-lemez, ami olyan szinten kalákában készült, hogy a vágó vokálozott benne, és az egyik szereplő ütötte a dobokat. 

És ez pont olyan kínosan hangzik leírva, mint ahogyan az az ötlet, hogy a rajongók forgassanak klipet a Viszlek magammal című dalhoz. 

De ahogyan senki sem számított arra, hogy magát a filmet annyira fogják szeretni a nézők, hogy hetekig nem lehet majd kirobbantani a mozis toplistákról, vagy hogy annyian jönnek el az Ankertes lemezbemutató koncertre, hogy az utcán állnak majd sorba az emberek, úgy a klippel is megtörtént a csoda: 

tök aranyos videó készült a rajongók felvételeiből.

Az látszik belőle, hogy a VAN egy csomó embernek nagyon fontos film lett, és a hozzá készült dalok is olyan sokat jelentenek embereknek, hogy képesek egy kaktusszal beülni egy fürdőkádba, vagy egy gitárral a zuhany alá, hogy levideózzák magukat. Vagy összeesnek pont úgy, mint a filmbéli Áron. Vagy hintáznak. Vagy futnak a busz után. Ezt a filmet nagyon szeretik és nagyon magukénak érzik az emberek. 

A klipben egyébként benne vannak még azok a felvételek is, amik a Toldis koncerten és az Ankertes fellépésten készültek, meg ugye az, ahogyan Áron a földön fekve énekli a dalt. Íme: 

A Viszlek magammalt egyébként 12 évvel ezelőtt írta Reisz Gábor, azóta nem tudott mit kezdeni vele. Csorba Lócinak viszont pont ez tetszett benne: "Gabi hajlamos négyakkordos, fájdalmas számokat írni, ami egyébként nem rossz, de ennek a számnak volt eleje, közepe és vége." A szöveget a film főszereplője, Ferenczik Áron írta, "nagyon jól áll Áronnak ez a nyenyergés, látom magam előtt, ahogy sétál a Horánszky utcán és nyavalyog, hogy minden tiszta kutyaszar."

Az album énekes részeit egyébként egy kismarosi nyaralóban vették fel, néha lehet is madárcsicsergést hallani 1-2 számban. Ebben pont nem, itt a hajópadló kapott fontos szerepet, azon dobbantanak ugyanis a szám második felében.