Vilhelmina
11 °C
16 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egy forgalmat figyelő dallasi térfigyelő kamerának köszönhető, hogy lebukott az az 52 éves férfi, aki kirakott egy kutyát az útra, írja az ABC7. A felvételen látszik ahogy a férfi megáll a kocsijával, kinyitja az ajtót és kihúzza a vonakodó kutyát az útra, majd nélküle indul tovább.

  Miután a felvételek bejárták a sajtót, a férfi feladta magát a rendőrségen. Azzal magyarázta a tettét, hogy a kutya a húgáé volt, aki arra panaszkodott, hogy rengeteg baj van vele. A férfi ellen most állatkínzás miatt indul eljárás. Az egyéves kölyökkutyát megmentették és örökbe fogadták.

 • A Zapad-17 elnevezésű, gigantikus hadgyakorlaton valami elromolhatott az egyik Kamov Ka-52-es harci helikopter tűzvezérlő rendszerében, mert az egyik rakétájával pont egy civil megfigyelőállást talált telibe.

  Az esetről még az orosz állami média is beszámolt, de az orosz védelmi minisztérium tagadó üzemmódba kapcsolt, és a hírt kategorikusan cáfolta:

  Ez vagy szándékos provokáció, vagy valakinek a hülyesége.

  Egyes információk szerint két ember megsérült, de senki nem súlyosan. Abban a tudósítások egyetértenek, hogy két autó repült a levegőbe a rakétatalálattól. Azt nem tudni, kik álltak a megfigyelőállásban, a hadgyakorlatokra veteránokat és újságírókat is meg szoktak hívni.

  (The Washington Post)

 • Elkészült ugyanis a CentrArt Egyesület évkönyve, az Opus Mixtum, mely idén blogjuk, az Örökségfigyelő posztjaiból áll össze. A 2013 és 2016 között megjelent bejegyzésekből 83 olvasható az online kiadványban. Az írások mellett a kommentekből is válogattak a szerkesztők, ami remek ötlet, mert egy jól működő blognál azok legalább olyan fontosak lehetnek, mint a posztok - más kérdés, hogy azért rostálhattak volna ezekből kicsit szigorúbban is, na de ez legyen a legnagyobb baj.

  Akár olvastátok annak idején a bejegyzést, akár nem, érdemes újra átpörgetni a munkákat, már csak azért is, mert néhány év nagy idő: sok épület sorsa eldőlt vagy épp más felé fordult. Meg hát ilyen tördelésben jobban kidomborodik, mekkora munkát fektettek bele a szerzők pusztán lelkesedésből az évek alatt.

  A könyvet itt lehet olvasni.

 • Takarítót, kutyasétáltatót, portást vagy fizikatanárt keres? És nem bánja, ha segít valakinek, akinek nemrég sikerült sok év hajléktalanság után vagy nagyon rossz lakókörülmények közül saját lakásba költöznie?

  Akkor akár támogathatja az Adj Munkát! nevű kezdeményezését.

  Az Utcáról Lakásba Egyesület hajléktalan embereknek segít lakásba kerülnie úgy, hogy a leendő lakókkal együtt újítanak fel addig lakhatatlannak minősített önkormányzati bérlakásokat. Viszont ennek fenntartása sokszor nehézséget jelent az új lakóknak, mert annak ellenére, hogy sokuknak van szakmája, képesítése és szeretnének is dolgozni, nem találnak fix, legális munkahelyet, így alkalmi munkákból tartják el magukat. 

  Hogy ezen segítsenek, az egyesület elindította az Adj Munkát! nevű projektjét, amelynek keretében úgy próbálnak a lakásokba beköltözőknek segíteni, hogy az oldalukon kialakított kereshető adatbázissal segítenek nekik munkát találni. Emellett hetente tartott találkozókon adnak tanácsokat és információkat  a program résztvevőinek. 

  Az oldalon munkavállaló és munka szerint is lehet keresni, például látszik, hogy az egyesület ügyfelei közül

  • többen vállalnának takarítást,
  • kertészkedést,
  • vannak, akik szívesen gondoznának időseket vagy gyerekeket,
  • és még fizika, kémia és szolfézs korrepetálásra is lehet jelentkezőt találni. 

  Többen vannak, akik már találtak is munkát a projekt keretében és egyre több munkaadó is érdeklődik a szolgáltatás iránt, de még sokan keresnek állást, hogy a lakhatásuk után az anyagi helyzetük is rendeződhessen. A projektről potenciális munkaadók az adjmunkat.ule@gmail.com címen kaphatnak több információt.