László
17 °C
32 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Újszászi Józsi igazi remekművel ajándékozta meg az Internetet, amikor legyártatta Vagaboonds című nótájának a klipjét. Ez a dal a pénzről, a pénz szeretetéről szól és arról, hogy mennyire fontos szerepet játszik Újszászi Józsi életében a pénz. A pénz itt nyilván maga a pénz, nem akar túlmutatni önmagában, nem szimbolizál semmit, egyszerűen csak az, ami: pénz.

  Nálam nem számít a pénz, drága igazi cuccokba járok,

  Nálam így működik ez, büszkeségem egy fullóóós Mercedes.

  Újszászi Józsi alfája és omegája, origója maga a pénz. Újszászi dalban mondja el, hogy az élethez három dolog kell: pénz, pénz, pénz. De mindezt annyira őszintén és felszabadultan teszi, hogy tényleg elhisszük neki, hogy az élet csak a pénzről szól. Ennyire lényegretörő, ennyire materiális, mit materiális, szupermateriális dal még nem készült a pénzről, pedig nagyon sokan megpróbálkoztak már vele, gondoljunk csak a vastag aranynyakláncokba csavart amerikai gengszterraperekre. 

  Ezért is meglepő, hogy miközben a dalszövegben Újszászi arról énekel, mennyire szerelmes a pénzbe, a klip képi világa ellentmondó. Először is feltűnik egy fiatal srác, akiről nem tudjuk, hogy kicsoda (Újszászi fia, esetleg ő maga, amikor még fiatal volt?), és azt sem, hogy neki milyen a viszonya a pénzzel. Mert miközben Újszászi arról énekel, hogy minden pénzét elveri, addig egy nő ennek a srácnak fizet készpénzben, szóval itt egy kicsit elveszítettem a fonalat.

  Ennek ellenére ez a dal himnusza lehet mindazoknak, akik legalább annyira szeretik a pénzt, mint Újszászi. 

 • Nem is fogom elspoilerezni, mennyit találtak bennük, tessék csak végignézni a videót, és közben elismeréssel adózni a készítője elképesztő mentális fegyelmének, amivel ezt végigcsinálta. Akkor is, ha egy csomó esetben lehet azért vitatkozni azzal, hogy tényleg béna reklámot lát az ember, vagy szépen illeszkedik a filmbe a dolog.

 • A német Finanzen100.de összeszedett néhány tanulságos példát arra, hogy ha valaki irtózatosan, de tényleg irtózatosan gazdag, az akkor sem jelenti feltétlenül a kivagyi rongyrázást.

  • Warren Buffett abban a házban él, amit 1985-ben vett 30 ezer dollárért. Azóta egy kicsit ugyan kibővítette, de most sem egy puccos villáról van szó, hanem egy 557 négyzetméteres, ötszobás házról.
   06EKh2D9gTa5I 2380
   Fotó: Paul Harris
  • Mark Zuckerberg egy Volkswagen Golffal jár. Ha minden lehetséges extrával is szerelik fel, egy ilyen autó akkor sem kerül többe 14 millió forintnál. Zuckerberg nem osztja "a ruha teszi az embert" örökbecsű mondás igazságát sem: általában egy szürke pólóban, farmerban, edzőcipőben és kapucnis pulcsiban jár.    
  • Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója mindig turistaosztályon utazik a repülőgépen. Volvóval jár. Korábbi Volvóit addig használta, amíg azok szét nem estek.  
  • A spanyol Amancio Ortega, a Zara alapítója a Forbes listáján a világ második leggazdagabb embere 74 milliárd dolláros vagyonával. Általában egy fehér ingben és egy szürke nadrágban jár. A 80 esztendős multimilliárdos minden nap a Zara központjának menzáján eszik a többi alkalmazottal együtt.
 • Egy hét múlva Budapesten ad koncertet Madeleine Peyroux francia-amerikai énekesnő, aki Secular Hymns című albumát mutatja be Jon Herington gitáros és Barak Mori bőgős kíséretével.A 43 éves gitáron játszó énekesnő a gospeles, bluesos albumot egy Oxford környéki koraközépkori templomban vette fel, és a vallásos dallok mellett olyan profán művészeket is újragondolt, mint például Tom Waits.

  Peyroux-ot nehéz lenne egyszerűen gospelénekesként besorolni, bár sokat jelent számára a vallás, és a saját bevallása szerint a spiritualitását mindig is a zenében élte meg, stílusában keveredik a jazz, a funky, a blues, sőt még a francia sanzon is. Hogy melyik áll neki jobban, azt mindenki eldöntheti július 4-én a MOMKultban.