Natália
-3 °C
7 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nemrég voltam egy konferencián, ahol arról volt szó, hogy magyarázhat a tanár bármit matek-, fizika- vagy informatika órán, a gyerekek csak akkor tanulnak meg valamit igazán, ha nekik kell megépíteni, működésbe hozni valamit - mindezt ráadásul csapatban. Ez egyrészt szerethetőbbé teszi ezeket a tantárgyakat, másrészt végre lesz valami köze az iskolának ahhoz, amit a gyerekek későbbi életükben csinálni fognak. Nos, erre az egyik legjobb példa, amit a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara csinál: robotversenyeket szervez a középiskolásoknak.

  Ma délután zajlik a 2. Robot Race. A mechatronika iránt érdeklődő középiskolásoknak kiírt versenyen több mint száz csapat indult. A háromfős csapatok először különböző állomásokat keresnek fel, ahol feladatokat kell megoldaniuk. A kapott pontokból robot-alkatrészt, motorokat, kerekeket, szenzorokat és programozható téglát vásárolhatnak. A harmadik futam a robotoké, akiket előbb be kell programozni. A feladatuk, hogy végig tudjanak menni a pályán, kövessék az előre kirajzolt vonalat, kerüljék ki az akadályokat, sőt ehhez szenzoraikkal akár színeket is felismerjenek. A robotharc egy  HD-kamerával felszerelt drónért folyik, ez lesz az első helyezett jutalma. Ezen a nyúlfarknyi videón még csak a bemelegítést láthatják. 

 • Hanem két gárdonyi kábítószer-kereskedőéből, akiket a rendőrök lekapcsoltak, három másik személlyel együtt, akiket már nem kereskedelemmel, csak kábítószer birtoklásával gyanúsítanak. A 46 éves G. Attila és a 36 éves N. Krisztián 2015. októberétől Baracska térségében különféle kábítószernek minősülő anyagokat árult, december 7-én a lakásaikon fogták el őket a rendőrök. Erről videó is van a police.hu oldalán.

  A házkutatásokon többek között kábítószergyanús port, digitális mérleget, nagyobb mennyiségű készpénzt, valamint csomagoláshoz szükséges anyagokat foglaltak le a nyomozók.

 • Mint ahogy Colin Furze tette Angliában. Bele is lehet menni. Minden további szövegelés helyett, íme, a videó:

 • Pedig még tíz éve is azzal kecsegtettek bennünket, hogy a technológiai fejlődés majd a javunkra válik, és megkönnyíti a mindennapjainkat. A Gizmodo ásott elő most egy csaknem tíz évvel ezelőtti, 2007-es NBC-riportot, melyben szuperizgalmas dolgokat jósolnak - melyek aztán nem következtek be, sem Amerikában, sem máshol. Ami viszont igen, abban sincs sok köszönet.

  ujj.png

  "2017 van. Öntudatlan állapotban kórházba szállítják (ez már önmagában nem túl vidám - IB), és önnél se személyi nincs, se orvosi leletek a korábbi betegségeiről. Szerencsére azonban egy bőr alá ültetett chipben minden ott van. Húsz éve még science fiction lett volna, most már biometrikus valóság" - jövendölték, de hát ez most is sci-fi, és nem csak Magyarországon az. Pedig a technológia már meg is van hozzá, de mintha ma már kevesebben lelkesednének az ötletért, hogy beültessenek egy chipet a bőrük alá.

  A műsor további jóslatai: útlevél helyett ujjlenyomatok és írisz-szkenner a repülőtereken; a terroristákat ezrek közül is kiszúró arcfelismerő programok; sőt, a lakáskulcsunkat és a bankkártyánkat is kiválthatjuk az ujjlenyomatunkkal. 

  Ezek közül egyedül a disztópiába illő arcfelismerés terén volt érezhető haladás, minden más szempontból megállja a helyét, hogy az elmúlt évtizedben nem láttunk sokat ebből a technológiai fejlődésből. De még rosszabb, hogy már nem is nagyon akarunk - az elmúlt tíz év arra pont jó volt, hogy a 2007-ben még meglévő optimizmust is eloszlassa.