György
2 °C
15 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Szombaton volt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál harmadik napja, aminek egyértelmű sztárja Andrzej Sapkowski, a Vaják - Witcher - szerzője volt (az érdeklődőkből ítélve igazából az egész rendezvény sztárja ő volt, de kb. évekkel visszamenőleg is). A lengyel író a regénysorozata hatodik kötetét - Vaják 6. - Fecske-torony - jött bemutatni és természetesen dedikálni, én is miatta mentem el a Millenárisra.  

  A könyvbemutató borzalmasan volt megszervezve: annak a nagyjából száz embernek, akit érdekelt, egy 25-30 négyzetméteres, 15 székkel felszerelt kis sarokba kellett volna beerőszakolnia magát. Emiatt már itt sor és tömörülés alakult ki, de ez semmi volt ahhoz képest, ami a dedikálásra összegyűlt. 

  A jelenlévők pontos számát nehéz belőni, mert többen barátokkal jöttek és sokan saját, a sorozat korábbi példányait dedikáltatták, volt, aki a terembe zsúfolódott be, volt, aki sorban állt, volt, aki kiszorult, de talán az 500 ember sem tűnik túlzásnak - alsó hangon. Biztonsági őrök tömkelege volt jelen, még kvázi beléptetőkapukat is hoztak, a sor a B épület közepétől a D épület végéig húzódott. Ami biztos, hogy az új kötetből 307 példányt vettek meg, ebből 260-at dedikált az író. 

  Az érdeklődés még a szervezőket is meglepte, meg úgy mindenkit a könyvfesztiválon, hisz Ríviai Geralt több embert érdekelt, mint az irodalmi Nobel-díjas Orhan Pamuk vagy a tavaly Budapesten dedikáló és előadást tartó kanadai űrhajós, Chris Hadfield.

  Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a Vaják népszerűségének nagyon sokat segített a Witcher videojátéksorozat, aminek az utolsó része konkrétan a világ egyik legjobb játéka, amit a lengyel kormány Sapkowskival együtt kvázi nemzeti kincsként kezel.

 • Az Independent szúrta ki , hogy Trump az olasz látogatása idején adott sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ország olyan óriási kulturális dolgokat adott a világnak, mint Pavarotti, "a barátom, nagy barátom".

  A lap azon élcelődik, hogy Pavarotti 10 éve halott, hogy lehet tehát Trump barátja, de ha ettől eltekintünk, és azt mondjuk, hogy oké, múltidőben értette az elnök, akkor sem stimmel, hiszen

  • Trump 2002-ben elhívta koncertezni Pavarottit az egyik kaszinójába, de vissza akarta kérni a pénzt, mert szerinte szar volt az előadás
  • Pavarotti családja letiltotta Trumpot arról, hogy a kampányában az énekes által énekelt áriát használja, mert "a testvériség és szolidaritás, ami Pavarotti művészi karrierjét áthatotta, teljesen összeférhetetlen Trump világképével".