Géza
1 °C
8 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ebben a rövid posztban szeretnék bemutatni önöknek egy nőt, aki igazán nagy karriert futott be az Egyesült Államokban. Azt azért nem mondanám, hogy példaértékű és követendő a pályája, de mégiscsak karrier. Gina Cheri Haspelnek hívják, és február elején nevezték ki a CIA igazgatóhelyettesévé. Ő az első nő, aki ilyen magas pozíciót tölt be az amerikai hírszerzésnél. A Központi Hírszerző Ügynökség vezetője kinevezésekor "példás titkosszolgaként és szenvedélyes hazafiként" méltatta.

  Több mint 30 éves szakmai tapasztalat áll mögötte. Ennek sajnos része volt az is, hogy Gina Cheri Haspel a múltban elég csúnya dolgokban vett részt. Például felelős volt foglyok kínzásáért külföldön működő amerikai börtönökben. 2002-ben például ő volt a parancsnoka annak a thaiföldi titkos börtönnek, ahol egy hónapon belül 83-szor alkalmaztak vízbefojtásos vallatást egy Abu Zubajadah nevű emberen, a fejét többször a falhoz is verték, hogy mondjon már valamit, mire rájöttek, hogy ez az ember semmilyen értékelhető információval nem rendelkezik.

  Később kisebb galibát okozott, hogy a kínzásokat videóra is vették. A felvételeket egy thaiföldi széfben őrizték, de 2005-ben jelzés érkezett a CIA-hoz, hogy a felvételeket sürgősen semmisítsék meg, és ebben az iratban Haspel neve is felmerült. Gina Cheri Haspel ekkor a Virginia állambeli Langleyben dolgozott, és főnöke utasítására gyorsan gondoskodott is a felvételek törléséről. Az akció jól sikerült, Haspelt előléptették.

  Gondolom, most már ön is kíváncsi, hogy néz ki Gina Cheri Haspel. Itt ezen a képen ismerheti meg közelebbről a nagy karriert befutott titkosügynök-nőt. Nem látja? Na látja! Gina Cheri Haspelről ugyanis egyetlen egy kép sem lelhető fel széles e világhálón.

 • A legújabb fülesmakifélét "óriástörpének" írták le a tudósok, mert a bár ezek az állatok általában egészen kicsik, a most talált példány egy hatalmas fajtához tartozhat. A nagydarab példányt Angolában találták, mérete miatt nagy izgalom övezi a felfedezését.

  Az éjjeli ragadozók hatalmas szemük miatt kinézetre valahol a nagyon aranyos és a nagyon ijesztő között vannak (de legalábbis úgy néznek ki, mintha folyamatosan épp akkor hallották volna meg életük legdurvább hírét). Nagy fülük, szemük és hosszú, csontos ujjaik vannak. Gyereksírásra emlékeztető hanggal kommunikálnak, a kisebb testűek hangja csivitelésre emlékeztet.

  maki0

  Bár a hangjuktól mindenkit kiráz a hideg, ennek köszönhető, hogy a tudósok viszonylag könnyen megtalálják őket. A hatalmas maki is magas hangokat adott ki, ezért is lepődtek meg annyira a méretén.

  (Mental Floss)

 • Talán olvasták, hogy a Bama.hu egyik olvasója olyan szép levelet írt a kutyaszarról, hogy azt vers formájában kellett közzétennünk. Még ha ezt a szöveget a nyomdánkban dolgozó ólomszedők gondos kézzel versformába is rendezték, nem felelt meg egészen a verstani szabályoknak. Itt az újabb mű, ami már igazi vers. A kutyakakit amúgy mi prózai lelkek egybe írjuk, de ennyi költői szabadságot engedjünk meg a szerzőnek. Köszönjük, Laci! Köszönjük, Mester!

   

  Mint aknamező háborúban,

  kutya kaki szerteszórtan.

  Itt a tavasz, s az olvadás,

  mindenfelé egy-egy rakás.

  Pici bogyó, s dinó-méret

  jellemzi az ürüléket

  kutya kaki, fűben járdán

  így van ez március táján.

 • A nagy szél miatt elég rosszul sikerült egy angol utasszállító landolása az amszterdami Schiphol repülőtéren. A Flybe légitársaság légcsavaros Bombardier Dash-8 Q400-asának jobboldali futóműve összetört a leszálláskor, így a gép erősen oldalra dőlve állt meg. A gép propellere ugyan a betonnak ütődött, de nem tört le. Az 59 utas sértetlenül, bár elég gyors tempóban hagyta el a járművet, ahogy ezen a felvételen is látszik. Ezen a napon egyébként több mint 100 járatot töröltek az erős szél miatt.