Kelemen, Klementina
3 °C
7 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Körülbelül 8000 tő védett réti őszirózsát találtak idén a Böddi-szék szomszédságában lévő, egykor a Böddi-székkel egységes szikes vizes területet alkotó Maka-széken a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai. A védett réti őszirózsát eddig még nem írták le a területről, most azonban egyszerre több ezres állományt találtak.

  Hogy miért pont most jelent meg tömegesen a védett réti őszirózsa, arra az lehet a magyarázat, hogy a kaszálásból kihagyott területrész idén épp a réti őszirózsa élőhelyére esett, így a háborítatlan gyepterületen a korábban rendszeresen lekaszált növények most nagyobb tömegben fejlődhettek ki.

  Egy botanikai felmérés során kiderült, hogy a Dunatetétlen melletti területen a szikeseken jellemző őszi virágmezőt nemcsak a szokásos sziki őszirózsa, hanem valójában három őszirózsa faj alkotja: a nagyobb termetű, védett réti őszirózsa, a hasonló, de kisebb sziki őszirózsa, és a napsárga virágú aranyfürt. 

  A Kiskunság szívében, Kecskeméttől körülbelül 60 km-re található székek, a Zab-szék, Kelemen-szék, Böddi-szék és szomszédja, a Maka-szék természetvédelmi szempontból nagyon értékes területek, mivel ilyen jellegű élőhelyek Európában már szinte kizárólag a Kárpát-medencében fordulnak elő.

  Az utóbbi évtizedekben kedvezőtlen folyamatok mentek végbe a szikes élőhelyeken. Az ötvenes-hatvanas években zajló csatornázás, és a megszűnő külterjes állattartás következményeként a szikes tómedreket, réteket és mélyületeket sok helyen elborította a nádas-zsiókás mocsári növényzet. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai mindent megtesznek, hogy a kedvezőtlen folyamatot visszafordítsák. A Böddi-széken a közeljövőben áthelyezik a tómedret kettészelő csatornaszakaszt, és mozaikos élőhelykezeléssel helyreállítják az eredeti tájat és a szikesek változatos, sokszínű élővilágát - számolt be a nemzeti park honlapja. A projektről pedig bővebben itt lehet olvasni.

 • A világbajnok futballista, Bastian Schweinsteiger nem lehetne boldogabb. Felesége, a korábbi teniszező Ana Ivanovic posztolta ugyanis a következő képet.

  ivanovic
 • Robby a robot lett minden idők legértékesebb filmes kelléke, miután egy aukción 5,38 millió dollárt (1,4 milliárd forintot) fizettek érte. Robby az 1956-os sci-fi klasszikusnak, a Tiltott bolygónak hála lett világhírű.  

  Nem rossz pénz ez ahhoz képest, hogy Robbyt 100 ezer dollárba kerülne csak összerakni. Az 5,38 milliós vételára ráadásul hivatalosan rekord, ugyanis többért kelt el, mint Marilyn Monroe fehér ruhája (Hétévi vágyakozás) vagy az eredeti Batmobile. 

  (Via)

 • 87 éves korában meghalt a szicíliai maffia legendás vezére, Salvatore "Toto" Riina. A Cosa Nostra egykori feje 1993 óta ült egy pármai börtönben, miután 150 gyilkosságban találták bűnösnek, és ezért 26-szoros életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Ezzel együtt is volt neki családja, akik szerettek volna volna elbúcsúzni tőle a Facebookon, azonban ezeket az üzeneteket a Facebook törölte.

  Nem mintha a Facebookot (ami lazán engedte eddig az orosz propagandát) annyira érdekelné a dolog, egyszerűen az történt, hogy egy csomó felhasználó felnyomta a Riina-család posztjait, hogy azok megszegik a Facebook-szabályokat. A cég azonban gyorsan utánanézett a dolognak, rájöttek a hibára, és nyilvánosan bocsánatot kértek a kellemetlen malőrért.

  (Via)