Csokor a kézbe, szonda a Holdra

2013.09.08. 19:02
Ha egész hétvégén pihent, ha most éledezik a péntek este kezdődött kocsmatúrák után, ha leugrott a telekre, vagy ha hírfüggő, és azt se tudta hova kapja a fejét az egész hétvégi hírcunamiban, ez itt a Napi napi különkiadása, az Index kétnapos hétvégi hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

ORBÁN RÁHEL FÉRJHEZ MENT, A MILLÁSOKAT BŰNCSELEKMÉNNYEL GYANÚSÍTJÁK

Szombaton délben a Margit körúti ferences templomban elkezdődött a miniszterelnök legidősebb gyermeke, Orbán Ráhel esküvője. A ceremónia bő egy órán át tartott, nem zavarta meg semmi. A polgári szertartás már pénteken megtörtént. Pénteken a Milla két aktivistája a „Royal Wedding 2013” feliratot véste a körúton az esküvő előtti nap frissen lerakott aszfaltba, őket rongálással, azon belül graffitizéssel gyanúsítja a rendőrség – ez a minősítés a kár nagyságától függetlenül bűncselekménynek számít.

FIDESZES GYŐZELEM VÁCON

A múlt heti szigetszentmiklósi időközi győzelmet nem tudta megismételni a baloldal: most Terényi Attila, az MSZP–DK-jelöltje a második helyre szorult a Fidesz-KDNP-s Kovács Ágnes mögött. Az eredmény papírforma, a kétezres években ebben a belvárosi választókerületben mindig a jobboldali jelölt nyert.

SZÍRIA: NEM IS ASZAD RENDELTE EL A VEGYI TÁMADÁST?

A washingtoni kormány által hitelesnek tartott videofelvételeket mutatott be a CNN az augusztus 21-i szíriai vegyi támadás áldozatairól. A sokkoló képeken földön fekvő, rángatózó emberek, illetve halott gyerekek és felnőttek láthatók. A hitelességet más forrás nem igazolta, és a felvételekből nem derül ki, hogy melyik szíriai harcoló fél követte el a támadást. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egy német lap szerint lehallgatási adatok azt valószínűsítik, hogy nem Bassár el-Aszad elnök engedélyezte vegyi fegyver bevetését Szíriában. Barack Obama amerikai elnöknek nehéz dolga lesz a jövő héten szavazó kongresszus előtt, a szentpétervári G20-csúcson nem sikerült nemzetközi koalíciót kovácsolnia egy katonai beavatkozáshoz. A G20 végén tíz ország is kemény nemzetközi választ sürgetett Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen, de csak az Egyesült Államok és Franciaország állt ki egyértelműen egy katonai csapás mellett.

AUTÓVAL ÜTKÖZÖTT A GYŐRI KOSARASOK BUSZA, A KLUBIGAZGATÓ ÉS A VEZETŐEDZŐ MEGHALT

Szombat délután 14 óra körül Kapuvár és Vitnyéd között, a 85-ös fóúton személyautóval ütközött a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapat busza. A balesetben Tapodi Péter, az egyesület klubigazgatója, a női válogatott korábbi másodedzője elhunyt. Fűzy Ákos vezetőedző kritikus állapotban került a győri kórházba, de annyi vért veszített, hogy ott elhunyt. Ezen kívül a balesetben egy ember életveszélyesen, nyolc súlyosan megsérült, hatan pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. A klub szerb játékosa, Natasa Kovacsevics lábfejét amputálni kellett. A rendőrség vasárnap bejelentette, hogy kezdeményezi a személyautó vezetőjének előzetes letartóztatásba helyezését. A 69 éves kapuvári férfi ellen halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt indul eljárás.

VONATON TOMBOLTAK A MAGYAR DRUKKEREK A MAGYAR-ROMÁN UTÁN

Szombaton még a román csendőrséget idézve arról írtunk, hogy balhé nélkül hagyták el a magyar szurkolók Bukarestet a pénteki román-magyar vb-selejtező futballmeccs után, de vasárnapra a MÁV a honlapján árnyalta a képet: az ultrák a vonaton tombolták ki magukat. A szurkolói különvonat utasai a szerelvény nagy részét teljesen széttörték, poggyásztartókat, üléseket, ajtókat szaggattak le. A károk helyrehozatala miatt a következő időszakban átmeneti kocsihiány léphet fel a békéscsabai honállomású B 20-80 kocsik fordulójában – írta a MÁV. A vasúttársaság a megrendelőn, vagyis a magyar válogatott hivatalos szurkolói csoportján hajthatja be a helyreállítás többmilliós költségét. A meccsen egyébként 3-0-ra kikaptunk, a válogatott rosszkedvű és letört.

OLASZ DOKUMENTUMFILMÉ AZ ARANY OROSZLÁN

Hazai film diadalát hozta a 70. velencei filmfesztivál, aminek szombat esti díjátadóján Gianfranco Rosi olasz rendező Sacra GRA című dokumentumfilmje érdemelte ki a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlánt a Bernardo Bertolucci vezette zsűritől. Rosi műve azokról az emberekről szól, akik a Róma körüli autópálya, a Grande Raccordo Anulare nevű gyűrű mellett élnek. Olasz film legutóbb 1998-ban nyert a világ legrégebbi filmfesztiválján. 1932 óta először kapta dokumentumfilm a fődíjat.

VETTEL NYERT AZ OLASZ NAGYDÍJON

Vasárnap délután kvázi az elsőtől az utolsó kanyarig vezetett Sebastian Vettel az Olasz Nagydíjon, első helyét csak a kerékcserék alatt veszítette el néhány körre. Másodiknak Fernando Alonso futott be, őt követte Mark Webber, Felipe Massa, Nico Hulkenberg és Nico Rosberg. (Online közvetítésünket itt olvashatja.)

TOKIÓ RENDEZHETI A 2020-AS OLIMPIÁT, MARAD A BIRKÓZÁS

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szombat este Buenos Airesben rendezett közgyűlésén döntött, hogy 2020-ban Tokió rendezi a nyári olimpiát. A rendezésre a japán főváros mellett Madrid és Isztambul is pályázott. Tokió 1964-ben már rendezett olimpiát, és a 2016-osra is pályázott. 2002-ben futball-vb-rendező volt. A NOB vasárnap is hozott egy fontos döntést: a birkózás marad az olimpia programjában, így a sportág ott lesz a 2020-as olimpián is.

ÚJ HOLD-SZONDÁT INDÍTOTT ÚTNAK A NASA

Az amerikai űrkutatási hivatal péntek éjjel Virginiából felbocsátott egy új szondát a Hold tanulmányozására. A nevének betűszavával LADEE-nek nevezett, kisautó méretű, 383 kilós eszköz feladata elsősorban a Hold légkörének és a felszínen, illetve az atmoszférájában lévő porrétegnek a vizsgálata lesz.

KIENGEDTÉK A KÍNAI ÚJSÁGÍRÓT, AKIT 8 ÉVE A YAHOO SEGÍTETT BÖRTÖNBE

Szombaton kiengedték a börtönből azt a kínai újságírót, akt a Yahoo segítségével ítéltek el 2005-ben. Si Taó bűne az volt, hogy emailben tájékoztatott a sajtószabadság Kínában tapasztalható korlátozásáról. A sajtószabadságért küzdő nemzetközi Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet akkor azzal vádolta a Yahoo internetes vállalatot, hogy aktívan segítette a kínai kormányzatot az újságíró letartóztatásában és elítélésében. A Yahoo szóvivője akkor leszögezte, hogy a vállalat csak azt tette, ami törvény szerinti kötelessége volt, de a cég vezetője 2007-ben elnézést kért Si Taó családjától.