Nyomoz a rendőrség a Kálmán László nyelvész adatainak kiadása miatt

2007.07.19. 12:47
Az Index információi szerint a budapesti rendőrök vizsgálatot kezdtek az Országos Választási Bizottsághoz beküldött "ellenkérdéscsomag" szerzője adatainak kiadása ügyében. A Fidesz három népszavazási kezdeményezését átíró nyelvész személyi adatait, köztük lakcímét is, az ellenzéki párt delegáltja, Bordás Vilmos adta ki pártjának. A cím aztán rövid idő alatt a Hír tévéhez is eljutott.

A BRFK hivatalból eljárást indított a Fidesz népszavazási kérdésit átíró Kálmán László nevének kiszivárogtatása miatt - tudta meg az Index. A nyomozást személyes adattal való bűncselekmény alapos gyanújával indították, amiért alapesetben akár egyéves szabadságvesztést is kiróhat a bíróság.

Egyből továbbküldte

A nyelvész a múlt héten a Fidesz három, már korábban beadott kérdésének lejártakor adott be hasonló tartalmú, de ellenkező előjellel megfogalmazott kérdéseket a választási irodához. Az emailen beküldött ellenkérdésekről megjelent sajtóhírek után Bordás Vilmos, az OVB fideszes tagja átküldette magának a levet, majd azonnal módosítás nélkül továbbította is a Fidesznek. Bordás a történtekről maga beszélt az OVB szerdai ülésén, ahol jegyzőkönyvbe mondta, a pártból keresték meg azzal, hogy szerezze meg a beadványt. Mivel ő nem látta akadályát a kérés teljesítésének, átküldte a párthoz a Rytkó Emíliától kapott emailt. Bordás azt viszont cáfolta, hogy Kálmán adatai tőle kerülhette a Hír tévéhez is.

Szerencse, hogy a Hír tévé

Bordás az OVB szerdai ülésén fejmosást kapott a kollégáktól is. Halmai Gábor álláspontja szerint viszont a nyelvész lakcímének kiadása a közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekmény gyanúját meríti ki. Halmai azt mondta, kollegiális alapon nem kívánja Bordás megbüntetését, de szerinte megengedhetetlen, hogy ebben a politikai helyzetben a beadványtevők lakcíme kikerülhet. "Szerencse, hogy csak a Hír tévé kereste meg a nyelvészt, nem valaki más" - mondta.

Civilekkel gyűjt

Az adatkezelési vita után az OVB végül Bordás ellenszavazatai ellenére is hitelesítette Kálmán László kérdéseit. A nyelvész csütörtökön arról számolt be napokon belül elkezdi a népszavazási aláírásgyűjtést, mint mondta, társadalmi szerveztek segítségével tervezi végigvinni akcióját, és semmiképpen nem kíván együttműködni pártokkal. Közben viszont azt is tervezi, hogy az államfőhöz és a Fidesz elnökéhez fordul, arra kérve őket, hogy álljanak ki a közvetlen demokrácia gyakorlása mellett, és ítéljék el a referendumkezdeményezőket ért fenyegetéseket.

Torpedózási kudarc

A Fidesz szerint viszont jogi abszurditás, hogy Kálmán László nyelvész népszavazási kérdéseit hitelesítette az OVB. Deutsch-Für Tamás szerint a rivális kérdéscsomag elfogadása mögött az áll, hogy kudarcot vallott a Fidesz és a KDNP népszavazási kérdéseinek megtorpedózására irányuló próbálkozás.