Ivett, Frida
7 °C
16 °C

A Fidesz megvédi OVB-s pártdelegálját

2007.07.14. 12:18
A Fidesz bocsánatkérésre szólítja fel az MSZP-t és az SZDSZ-t, amiért törvénysértéssel vádolták meg a Fidesz politikusait a népszavazás kapcsán. Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója szerint Bordás Vilmosnak, az Országos Választási Bizottság Fidesz által delegált tagjának nemcsak nem csak joga, de kötelessége is volt tájékoztatni pártját arról, hogy valaki a Fidesszel azonos témában, de ellentétes tartalommal is kezdeményezett népszavazásokat.

Répássy Róbert arra szólította fel az MSZP-t és az SZDSZ-t: kérjenek bocsánatot, amiért Mesterházy Attila szocialista és Gusztos Péter szabad demokrata politikusok törvénysértéssel, személyi adatok nyilvánosságra hozásával vádolták meg a Fideszt, illetve személyesen Navracsics Tibort.

A pártot amiatt érték támadások, hogy Bordás Vilmos, az Országos Választási Bizottság Fidesz által delegált tagja tájékoztatta pártját Kálmán László beadványáról. Kálmán László nyelvész a Fidesszel azonos témában, de ellentétes tartalommal kezdeményezett népszavazásokat a kórházprivatizáció, a gyógyszerforgalmazás és a termőföld ügyében.

A rendőrség nyomoz

MSZP: a Fidesznek az adatvédelmi biztossal van vitája
A Fidesz esetében visszaeső elkövetőkről kell beszélni, hiszen nem először követtek el adatlopást: emlékezzünk csak a tavalyi választási kampányban történtekre, amikor is feltörték az MSZP szerverét - reagált a Fidesz sajtótájékoztatójára Nyakó István, az MSZP szóvivője. A szocialista politikus szerint Répássy Róbert mostanáig vagy szabadságon volt vagy nem kíváncsi a tényekre, mivel Péterfalvi Attila pénteken azt a véleményét fogalmazta meg, hogy valószínűleg jogsértés történt, amikor a népszavazás kezdeményezőjének adatai a nyilvánosságra kerültek. "A Fidesznek az adatvédelmi biztossal van vitája" - hangsúlyozta Nyakó István.

Az Országos Választási Bizottság fideszes tagjának nem csak joga, de kötelessége is volt tájékoztatni az őt delegáló pártot a beadványról, hangsúlyozta Répássy Róbert. Mint mondta, amióta választási szervek léteznek, azóta a pártok delegáltjai tájékoztatják az őket küldőket, ami a választási eljárás alapelvéből, a nyilvánosságból következik.

Kálmán László egy csütörtöki interjúban azt mondta: kapott fenyegető leveleket, amiért beadta a kérdéseket az OVB-hez, de nem tervezi, hogy feljelentést tesz a rendőrségen.

Péterfalvi Attila szerint az érintett beleegyezése szükséges lett volna ahhoz, hogy továbbítsák az adatait. Ezért az adatvédelmi biztos szerint jogellenesen kerültek tovább a népszavazást kezdeményező Kálmán László adatai, és ez bűncselekmény is lehet. Jármy Tibor, a BRFK szóvivője pénteken közölte, hogy személyes adatokkal való visszaélés bűncselekménye miatt a rendőrség hivatalból indított nyomozást ismeretlen személy ellen.

A Fidesz jogi kabinetvezetője hozzátette: semmilyen jogsértés nem történt, hiszen a kormánypárti nyilatkozatokkal ellentétben a népszavazási kezdeményezés a választási eljárásról szóló törvény szerint közérdekű, nyilvános adat. Személyi adatokat sem hoztak nyilvánosságra, hiszen a Navracsics Tibor csütörtöki sajtótájékoztatóján bemutatott e-mailben kitakarták a kezdeményező nevét és lakcímét.

Perdöntő bizonyíték az e-mail

"Arról mi nem tehetünk, hogy a beadványozó felfedte magát egy kormány közeli kereskedelmi rádióban, és arra sem nekünk kell magyarázatot adni, hogy az egyik napilap egy nappal korábban értesült a magánszemély népszavazási kezdeményezéséről, mint a Fidesz" - tette hozzá Répássy Róbert.

Arra a kérdésre, cáfolja-e, hogy a Fidesztől szivárgott ki a beadványozó neve a sajtóhoz, Répássy Róbert azt mondta: nem hallott még arról, hogy valaki ilyen állítást fogalmazott volna meg. Ugyanakkor leszögezte, egyértelmű, hogy a Fidesz személyi adatokat nem hozott nyilvánosságra, személyiségi jogot nem sértett.

A Fidesz frakcióigazgatója szerint a sajtótájékoztatón bemutatott e-mail nem csak nyilvános, de perdöntő bizonyíték is a Fidesz népszavazásairól szóló eljárásban, hiszen azon szerepel az érkezési időpont, ami azt támasztja alá, hogy a Fidesz kezdeményezései előbb érkeztek.

A politikus arra is felszólította a kormánypártokat, hogy tartózkodjanak az OVB által egyszer már hitelesített fideszes népszavazási kérdések akadályozásától. Szerinte ugyanis ezt teszik a kormánypártok, hol politikai pártként felvállalva, hol "strómanok mögé bújva"