Elvittéka csepeli galvániszapot

2008.01.29. 17:53
A 2100 tonnányi szennyezés Aszódra került. Kármentesítést nem végeztek.

Befejeződött a csepeli galvániszap és a galvániszappal szennyezett föld elszállítása kedden, a két érintett telephelyet az önkormányzat szerdán veheti át.

A területről az elmúlt hónapokban valamivel több mint 2000 tonna hulladékot szállított el a Terszol Kft. és a Saubermacher Kft.

A cégek kármentesítést nem végeztek, erről nem is volt szó a közbeszerzési eljárásban. Egyes vélekedések szerint a galvániszapot rejtő hordókból a talajvízbe, illetve csatornákba szivároghatott szennyezőanyag.

"Ilyen alapon bármelyik korábbi csepeli ipari telephely felülvizsgálata indokolt lehet" - fogalmazott az MTI-nek Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság vezetője.

A kármentesítés külön tevékenység, az egy hosszú távú program alapján zajlik, a szennyezéseket pedig veszélyesség szerint sorban kell felszámolni.

A környezetvédelmi hatóság 2004 decemberében értesült a szennyezésről. A hordók a Dunától 100-150 méterre voltak, egy részük szétrohadt, ami a talaj szennyezettségéhez vezetett, s a folyóba is bekerülhetett az anyagból.

A galvániszap az aszódi hulladéklerakóba került.