Demszky tovább gyengíti egykori bizalmasát

2004.12.02. 16:03
Demszky Gábor a héten már "lefokozta" korábbi jobbkezét, ezúttal pedig egykori bizalmasa hatásköreit csökkentette minimálisra.

"A pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettestől a mai napon magamhoz vontam a költségvetés előkészítésével kapcsolatos jogköröket valamint a város működésében kulcsszerepet játszó közműtársaságok felügyeletét" - olvasható Demszky Gábor budapesti főpolgármester csütörtöki közleményében. Demszky közli, hogy a jövő évi költségvetést Budapest főjegyzőjével készíti elő és nyújtja be a közgyűlésnek. Atkári János a jövőben a helyi adókkal kapcsolatos feladatokért felel a város vezetésében.

Demszky Gábor hétfőn arról döntött, hogy lefokozza első számú helyettesét, aki a döntés nyomán a főpolgármester ötödik helyettese lett. A pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes múlt csütörtökig "lebegtette" lemondását egy költségvetési kérdés miatt, végül visszatáncolt és a helyén maradt. Demszky korábban már elvonta a forrásmegosztással kapcsolatos egyeztetési feladatokat is.

Csütörtöki döntése indoklásában Demszky azzal érvel, hogy "a budapestiek jobb közlekedést, jobb utakat akarnak és tisztább, rendezettebb városban akarnak élni". Közleményében kitért arra, hogy "a város vezetőjeként első számú kötelességem ezeknek az elvárásoknak a teljesítése", ezért főpolgármesterként maga látja el a 2005-ös fővárosi költségvetés előkészítésének felügyeletét.

Demszky az újabb "lefokozásról" szóló közleményében méltatja is helyettesét: Atkári János makulátlan ember és kiváló szakember. Mint írja, tevékenysége döntően hozzájárult ahhoz, hogy Budapest 1998 után a kormányzati megszorítások ellenére is talpon tudott maradni és hogy pénzügyi pozíciója stabil.