Nem fogadhatott volna behajtókat a Centrum

2007.09.07. 09:27
Jogellenesen adta át követeléseit adóságbehajtó cégeknek a Centrum parkolási Kft., állapította meg a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal. A hivatal szerint az is visszás, hogy a cég évekre visszamenőleg próbálja behajtani a tartozásokat, mivel a megbüntetetteknek így esélyük sincs ártatlanságuk bizonyítására.

Az autósok számára kedvező fordulat történt a Centrum Parkoló Rendszer Kft. ügyében. A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal szerint a cég jogellenesen adta el többmilliárdos követelésállományát adóságbehajtó cégeknek, írja a Népszabadság.

Csütörtökön postázott határozatában a közigazgatási hivatal hatvan napot adott a Centrumnak a kifogásolt ügyintézési-büntetési gyakorlat megszüntetésére, írja a Népszabadság.

A lap szerint a hivatal megállapításai egybecsengenek az ombudsman tavaszi állásfoglalásával, de azzal szemben a hivatali állásfoglalásnak már konkrét jogi vonzatai is vannak. Amennyiben ugyanis a Centrum nem tesz eleget a felszólításnak, a hivatal a bíróságoktól kérheti a büntetési határozatok hatályon kívül helyezését.

A hivatal vezetője, Forgács Imre ugyanakkor egyelőre nem kívánt a jövőbeni lépésekről beszélni.

A hivatal megállapításai szerint ahhoz, hogy a Centrum eladhassa követeléseit, önkormányzati rendeletet kellett volna hozni. Kifogásolták továbbá, hogy a parkolási jegy megvásárlásának elmulasztását az eddigi gyakorlatban többször is szankcionálták. Az is kifogás tárgya volt, hogy a Centrum a dokumentumokkal igazolt egészségügyi szükséghelyzeteket sem ismeri el mentő körülményként.

Az is problémás a hivatal szerint, hogy a centrum évekre visszamenően követelte a parkolási pótdíjat, hiszen az önkormányzatok selejtezési gyakorlata miatt sok megbüntetett az iratok hiányában már nem tudja bizonyítani várakozási engedélye meglétét.