Vitatott szerződés a dugókommunikátorokkal

2006.05.04. 12:24
Egy, a Népszabadság birtokában lévő dokumentum szerint szabálytalanságok, nem megfelelő eljárások és nem helyes megoldások terhelik a tavalyi 5,4 milliárdos útfelújításokat. A kivitelezőknek előre megmondták, kikkel kössék meg a PR-szerződést. De hogy ki a felelős, arról nem esik szó.

Közbeszerzési pályázaton kellett volna kiválasztani azokat a PR-cégeket, amelyek a tavalyi útfelújításokat kommunikálták volna, olvasható egy, a Népszabadság birtokába került dokumentumban. A városháza pénzügyi ellenőrző bizottsága által megrendelt vizsgálati anyag szerint több szabálytalanság is történt a tavalyi fővárosi útfelújításokra adott, összesen 5,4 milliárd forint értékű megbízások körül.

Az Index is beszámolt arról, hogy annak idején a városháza napokkal azelőtt, hogy az útfelújításokra a szerződéseket megkötötték volna, már leosztotta, hogy a nyerteseknek mely vállalkozásokkal kell szerződést kötniük PR-munkára és kommunikációs feladatokra. Az ügyben rendőrségi vizsgálat is indult.

Ártatlan körlevél, hogy mi legyen

A Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztálya még a nyár közepén körlevélben értesítette a nagy budapesti útfelújításokat végző vállalkozásokat arról, hogy kizárólag mely PR-cégekkel végeztethetik a lakosság és a sajtó tájékoztatását.

Konyáry Zsófia vezető főtanácsos a levélben úgy fogalmazott, hogy "a szerződéskötéssel kapcsolatban a PR-cégek meg fogják Önöket keresni. A szerződéseket az általunk felhasználható tartalék keret terhére, kizárólag részemről szignáltan, és a PR cég által aláírtan szabad megkötni." A mostani dokumentumban egyetlen felelős nevét sem lehet olvasni, viszont a szakértő Konyáry levelét helyteleníti.

A rendőrségivel párhuzamosan zajló belső vizsgálatból kiderül, a botrányos PR-megbízások együttes nettó értéke megközelítette a negyvenmillió forintot, ezért minden megbízott kommunikációs céget közbeszerzési eljáráson kellett volna kiválasztani.

A városháza fizette

A hat kommunikációs céggel az útépítő cégek szerződtek, de a megbízást a városháza fizette. A vizsgálati anyag szerint a 2005-ös részleges és teljes út-, valamint hídfelújítások előkészítése, az engedélyokiratok elfogadása ugyan jogszerűen történt, de kellően nem érvényesültek a megrendelő fővárosi önkormányzat érdekei. Egyes munkamozzanatok - például a pótmunka elvégeztetése az eredeti szerződés módosítása nélkül - sértette a közbeszerzési törvényt.

A lap szerint a kifizetések jogszerűek voltak, de "a teljesítések igazolásánál nem tartották be az eredeti szerződéseket", továbbá a teljesítésről utalás sincs arra, hogy a főváros a kivitelezőktől megkapta-e a szükséges hivatalos papírokat, amelyek alapján fizetett, és azt sem tudják, voltak-e ilyenek. A független szakértőre hivatkozó dokumentumban azt javasolják, hogy "a szerződéseket vizsgálják felül".

A pénzügyi ellenőrző bizottság úgy döntött, hogy a jelentést csak a rendőrségi, ügyészségi és ombudsmani vizsgálatok lezárulta után veszik elő. Deák András, a városháza közbeszerzési bizottságának fideszes elnöke a PR-megbízások miatt, hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett. Atkári János, független főpolgármester-helyettes az ügyészséghez fordult.