Két napig működött a csodaszökőkút a Ferencvárosban

2006.08.17. 14:26
Július végére 450 milliós beruházással felújították a IX. kerületi Ferenc teret. Játszóterek, vízköpő, tiszta környezet: hirdeti magát a megújuló kerület legújabb tere. Csakhogy, mióta a terepet az utcagyerekek vették át, az önkormányzat és a helyiek menekülnek a térről.

"A Ferenc tér, a Berzenczey utca és a Haller utca közötti akcióterület központi fekvésű tere, megújulása lezárja a komplex városrehabilitáció első részét, és lendületbe hozza a már folyamalban lévő második részt. Ekként kulcsfontosságú városfejlesztési művelet volt, amely a rehabilitácíó "fordítókorongja"" szerepét tölti be. A fedett teraszokkal, zenepavilonnal, szökőkutakkal berendezett, díszburkolattal fedett, kandeláberekkel megvilágított, díszcserjékkel, fákkal, virágokkal beültetett tér..." - olvasható a Ferencvárosi Önkormányzat honlapján a megújult Ferenc térről.


A Ferenc tér

A teret és környékét 50 millió híján félmilliárd forintért újítatta fel az önkormányzat. A pénz kilencven százalékát az EU biztosította, mert - szintén a honlap szerint - "az önkormányzat öt-tíz évre előre gondolkodott, megelőlegezte a terveket, mindent előkészített, így felkészülten várhatta a megnyíló pályázatokat".

A környékbeliek júliusban örültek, hogy új terük lett, amelynek a sarkában játszótér van, középen meg érdekes tereptárgyak, de aztán rosszkedv lett úrrá rajtuk. A teret tizenéves suhancok özönlötték el, akik durvultak, káromkodtak, így a kisgyerekeket inkább máshova vitték játszani, majd kétnapi működés után a szökőkút is elapadt. Az egyik lakó, az amúgy X. kerületi, de azokban a napokban a bátyjánál lakó Keszthelyi Dorottya úgy emlékezett vissza, hogy 12-15 éves "roma gyerekek" csúnyán beszéltek, ezért ő kétéves gyermekével egy új helyet keresett. A suhancok a szökőkutat fürdésre használták, de ahelyett, hogy a két, állandóan ott tartózkodó biztonsági őr közbelépett volna, csak távolról kiabált rájuk, ami nem hatott.


A tér elfoglalásának híre eljutott az önkormányzathoz is. Paál Kálmán alpolgármester az Indexnek azt mondta, hogy az embereket hozzá kell szoktatni, hogy használni tudjuk a teret. "Olyan ez mint a köztéri homokozók, ahonnan hiába tiltják ki a kutyákat, azok mégis oda piszkítanak. Ugyanaz a fáma" - mondta.

Az önkormányzat is úgy tudja, hogy a gyerekek fürdésre használták a kutat, ezért "és hogy ne okozzon balesetet", megszüntették a folydogáló bálnacsapot. Az alpolgármester bizakodó, úgy véli, hogy majd a jövőben, "különleges alkalmakkor" ismét működtetni lehet a szökőkutat.