Életre kelt parkolóóra fojtogatta a tüntetőket

2004.10.28. 20:28
Húsz ember gyűlt össze a Lánchíd pesti hídfőjénél csütörtök délután, hogy a készülő fővárosi parkolási rendelet ellen tiltakozzon. Az Emberibb Parkolásért Mozgalom többek közt azt szeretné, ha alacsonyabbak lennének az árak, és ha a díjbeszedést nem nyereségérdekelt cégek végeznék, mert ez a tüntetők szerint törvénytelen gyakorlat. A délelőtti kerekasztal-beszélgetésen a parkolási társaságok és a mozgássérült-szervezetek képviselői vettek részt. Csütörtökön a fővárosi közgyűlés úgy döntött, ezentúl nemcsak a várakozási övezetekben, hanem bárhol rakhatnak kerékbilincset a parkolási díjjal tartozók kocsijára.
Főként szervezők és újságírók alkották az Emberibb Parkolásért Mozgalom csütörtöki demonstrációján összegyűlt, mintegy húszfős "sokadalmat". A tüntetők a Városházán készülő, egységes parkolási koncepció ellen tiltakoztak számos transzparens és látványos kiegészítők segítségével. Az aktivisták számát kartonból kivágott gyerekek és egy két lábon járó parkolóóra is gyarapította, ez utóbbit az autós nép sanyargatását jelképező attribútumokkal szerelték fel. A parkolóórabáb fegyvert, kalapácsot tartott a kezében, szájából összegyűrt ezres bankjegyek lógtak.

Nem látták a rendelettervezetet

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A főváros nem vonta be az Emberibb Parkolásért Mozgalmat az egységes parkolási rendelet előkészítésébe, nem volt véleményezési jogkörük, mint más civileknek, mondta a helyszínen Murányi József szóvivő. Amikor a mozgalom nehezményezte ezt, az önkormányzat adminisztrációs hibára hivatkozott. Az Index kérdésére Murányi hozzátette, ők a készülő rendeletet nem, csak az alapját jelentő tanulmányt olvasták, arra támaszkodva emeltek kifogásokat.

Bár a parkolási rendszer utálatában az autós társadalom egésze összeforr, kevesen vettek részt a demonstráción, amit Murányi az Indexnek azzal indokolt, hogy egyrészt munkaidőben tartották a tüntetést, másrészt az emberek félnek demonstrálni.

A Lánchíd tövében található parkolóban összegyűlteknek először Legin István, az egyik szervező tartott beszédet, majd Murányi József olvasta fel tizennyolc követelésüket. A tüntetők a beszédek után a Városházára vonultak, ahol átadták követeléseiket Vajda Pál főpolgármester-helyettesnek. Murányi József a tüntetés után elmondta, Vajda ígéretet tett rá, hogy véleményezésre eljuttatja nekik a rendelettervezetet.

Parkolás egy BKV-jegy áráért

December végéig lecserélik a mozgássérültek parkolóigazolványait
December végéig kell lecserélni a mozgássérültek régi parkolóigazolványait az új, nehezen hamisítható okiratokra. Januártól már csak ez az új típusú igazolvány lesz érvényes, hangzott el egy budapesti étteremben a Centrum Parkoló Kft. által szervezett kerekasztal-beszélgetésen, csütörtökön. A beszélgetésen a mozgássérültek ügyével foglalkozó szervezetek, szaktárcák képviselői is részt vettek, adta hírül az MTI.
Hegedűs Lajos, a Mozgássérült-egyesületek Országos Szövetségének elnöke elmondta, mivel becslése szerint több tízezren használják jogosulatlanul az ingyenes parkolást biztosító igazolványokat, szeretnék elérni, hogy a közlekedési kedvezményekhez ne a háziorvosokon keresztül, hanem orvos szakértői bizottságok által lehessen hozzájutni.
A beszélgetés résztvevői arról a problémáról is említést tettek, hogy sokszor csak a mozgássérült igazolványért törnek fel autókat a városban.
A szervezők szerint a parkolási problémák hosszútávú megoldása a város értő rendezésében, a parkolási rendszer teljes felülvizsgálatában lenne; a rendelettervezetben foglaltak csak "tüneti kezelést" jelentenek. Álláspontjuk szerint a parkolási törvény kimondja (19./1994.), hogy a díjat a közút kezelője, tehát a kerület vagy a főváros szedi, ezért nem adhatja ki ezt a feladatot profitorientált cégeknek. A mozgalom követeli azt is, hogy a kiszabható legmagasabb parkolási díj a mindenkori BKV-vonaljegy ára legyen óránként.

A mozgalom tiltakozik az ellen, hogy a helyi lakosoknak is fizetni kelljen a parkolásért, és törvénysértőnek tartja, hogy az autósok nem fizethetnek papírpénzzel. Mivel álláspontjuk szerint a parkolási díjból befolyó összeg közpénz, követelik, hogy mozgását kövessék az állami ellenőrző szervek.

Fél óra türelmi idő után kerékbilincs

Budapesten ezután a közterület-felügyelők nemcsak a várakozási övezetekben, hanem bárhol kerékbilincset helyezhetnek el a szabálytalanul várakozó autókra. A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendeletmódosítása szerint a kerékbilincset félórás türelmi idő után szerelhetik fel, közölte a távirati iroda.

A vitában az ellenzéki képviselők aggályosnak tartották, hogy túl sűrűn alkalmazzák a kerékbilincselést. Kifogásolták azt is, hogy sok esetben kétszeresen büntetik az autósokat a kerékbilincseléssel, a parkolási díjat nem fizetőknek ugyanis a pótdíj mellett még tizenötezer forint körüli összeget is ki kell fizetniük a bilincs eltávolításáért.