Ferencváros: elutasították a fideszes panaszt

2009.01.05. 13:48
Egyhangúlag elutasította a ferencvárosi választási bizottság a Fidesz le nem adott ajánlószelvényeivel kapcsolatos panaszt.

Bugár Zsolt, a választási bizottság elnöke elmondta, jogsértés hiányában kellett elutasítani a panaszt, mert jegyzőkönyv rögzíti, hogy megsemmisítették a le nem adott ajánlószelvényeket, ezt a jegyzőkönyvet pedig átvette a választási bizottság képviselője.

A panaszt - az Ifjú Magyarok Egyesületének vasárnapi közleménye szerint - Farkas Dezső, a Fidesz ferencvárosi szervezetének volt alelnöke nyújtotta be. Álláspontja szerint a Fidesz - a törvény előírásaival szemben - nem semmisítette meg a választási irodának le nem adott ajánlószelvényeit.

Az ülésen Novák Elődnek, a választási bizottság Jobbik által delegált tagjának a kezdeményezésére foglalkoztak a Hír Tv SZDSZ-es ajánlószelvényekkel kapcsolatos felvételének ügyével is, azonban hétfőig a televízió nem küldte el azt a vágatlan felvételt, amelyet a bizottság korábban kért. A Független Hírügynökség szerint a hírcsatorna technikai nehézségekkel indokolta a késlekedést.

Novák Előd azt is kérte, hogy a HVG című hetilap egyik munkatársát is hallgassa meg a választási bizottság, mert - mint mondta - a lap legutóbbi számában olyan információk jelentek meg, amelyek megerősítik a Magyar Nemzet korábbi hírét. A bizottság elutasította Novák Előd javaslatát. A Magyar Nemzet december 27-i számában a Hír Tv felvételére hivatkozva azt állította, hogy az SZDSZ kerületi elnöke és ferencvárosi kampányfőnöke fizetett az ajánlószelvényekért aktivistáknak, és az sem érdekelte, hogy a pénz reményében hozzá forduló önkéntesek milyen eszközökkel jutnak a cédulákhoz.

Merker Dávid - aki Janás Ferenc lemondása után lett a választási bizottság SZDSZ által delegált tagja - elmondta: az SZDSZ-nek is az lenne az érdeke, hogy megnézzék a Hír Tv vágatlan felvételét, mert akkor világosan kiderülne, hogy semmiféle törvénysértés nem történt az ügyben.

Bugár Zsolt kifejtette: nincs olyan lehetősége a bizottságnak, hogy - bármi is legyen a Hír Tv felvételén - John Emese jelöltté nyilvánítását visszavonják. Politikailag vagy erkölcsileg meg lehet kérdőjelezni, hogy az SZDSZ-nek John Emese még a jelöltje, de erre nem a választási bizottságnak, hanem a politikai közéletnek a dolga reagálni - vélekedett a bizottság elnöke. Nekünk nem az dolgunk, hogy politikai küzdelmekbe menjünk bele - mondta.

Ferencvárosban vasárnap tartanak időközi parlamenti választást azután, hogy Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben szerzett.