Figyelj már, Viktor!

2007.05.23. 08:29
Sajátos hangvételű interjút készített Havas Henrik Orbán Viktorral a TV2 reggeli műsorában. A beszélgetőpartnerek végig tegeződtek egymással. Havas spanyolországi nyaralásáról, sokat betegeskedő egykori titkárnőjéről mesélt, Orbán leginkább arról, hogy szerinte mit akarnak a zemberek.

Havas Henrik az interjú elején hosszasan mesélt spanyolországi nyaralásáról, ahol feleségével azt számolták, hány autópálya épült EU-s pénzből. Az első kérdése így az volt, miért nem erről, mármint az ország előtt álló fejlődési lehetőségekről szólt a Fidesz hétvégi kongresszusa.

Orbán szerint beszéde erről is szólt, de óvott mindenkit attól, hogy a csodát kívülről várja. A Fidesz elnöke szerint ma nem programokban van hiány Magyarországon, hanem az nem világos a zembereknek, hogy milyen világ fog felépülni ezekből.

Moncloa-paktum

Nem lehet mindent az üzleti logika alá rendelni, vannak területek – például az egészségügy vagy az oktatás - ahol közös felelősségvállalásra van szükség, mondta a Fidesz elnöke.

Havas ezután ismét a spanyol példához fordult. Mint mondta, Spanyolországban a Moncloa-paktum széles konszezuson alapuló politikát jelölt ki, ezzel szemben Orbán a hétvégén ismét megosztó volt, amikor az új többségről beszélt.

Orbán erre azzal válaszolt, hogy az új többség azokat is hívja, akik nem a Fideszre szavaztak. Havas szerint példát lehetne venni a németektől, akik nagykoalícióban hajtanak végre reformokat vagy Sarkozy-ről, aki szocialista minisztert választott magának. A beszélgetés ezután a demokrácia lényegéről szólt, Orbán szerint arról nem lehet lemondani, hogy a zembereknek választaniuk kell.

Beteg észjárás

Miért bírálod a konvergenciaprogramot, amit mindenki elfogad, még külföldön is elismerik, hangzott a következő kérdés. A világ egyik távoli sarkából lehet, hogy jól fest, hogy elveszünk 250 milliárdot az egészségügyből, de ez itt gyógyítatlan betegeket és rosszabb ellátást jelent, válaszolt Orbán. Szerinte az EU-val meg lehet egyezni olyan konvergenciaprogramról is, ami az euró gyorsabb bevezetését teszi lehetővé.

Orbán ezután kifakadt az egészségügyi reform ellen: „A barbarizmus tombol, az a siker mércéje, hogy kevesebben megyünk orvoshoz, hogy lehet valakinek olyan beteg az észjárása, hogy az emberek szórakozásból járnak orvoshoz?"

A választ Havas adta meg, aki egykori titkárnőjével példálózott, aki gyakran járt orvoshoz, de hivatkozott azokra a statisztikákra is, hogy milyen sok fölösleges gyógyszerkiadás van Magyarországon. Orbán válasza erre az volt, hogy „olyan programokat kell bevezetni, hogy ne kelljen olyan gyakran orvoshoz menni”.

Mondjunk le a lemondásról

A beszélgetés utolsó blokkja a Fidesz népszavazási kezdeményezéseiről szólt. Orbán szerint a zembereknek meg kell adni a lehetőséget, hogy döntsenek, ha egy kormány nem az ő akaratukat hajtja végre.

Itt komoly vita alakult ki, amelynek hevében Havas azzal próbálta magához ragadni a szót, hogy „Figyelj már, Viktor!” Orbán szerint Havas is azt gondolja, az embereket semmibe lehet venni, mert egy választás a kormányt nem kötelezi semmire. Havas erre azt vetette fel, hogy az amerikaiaikat sem kérdezték meg arról, megtámadják-e Irakot. Nagy különbség, hogy ez nem is volt témája az amerikai elnökválasztásnak, replikázott Orbán.

A kedélyes beszélgetés végén Orbán egyik záró gondolata az volt, hogy „mondjunk le a lemondásról”, s búcsúzóul azt ajánlotta Havas Henriknek is, hogy „ne add fel”.

Az interjút megnézheti a TV2 honlapján>>>