Szilárda
-4 °C
3 °C

Orbán: Közel a győzelem napja

2007.05.20. 15:56
Ismét Orbán Viktor lett a Fidesz elnöke. A Fidesz XXII. kongresszusának egyetlen izgalmas momentuma lehetett volna: öten pályáztak a négy alelnöki helyre, de Schmitt Pál visszalépett, így nem volt miért izgulni. A 39 ellenszavazattal újraválasztott Orbán megint az új többségről és az új arisztokráciáról beszélt, de értekezett zászlókról és a fapados nemzedékről is. Összefoglaló a Fidesz kongresszusán történtekről.

Meglepetések nélkül ért véget a Fidesz XXII., kétnapos tisztújító kongresszusa. Orbán Viktort 1608 igen és 39 ellenszavazattal választották újra a párt elnökének. A négy alelnök erősorrendje a következő lett (Schmitt Pál szombaton visszalépett): Pelczné Gáll Ildikó (1394 szavazat), Pokorni Zoltán (1509 szavazat), Kósa Lajos (1534 szavazat), Varga Mihály (1608 szavazat). Ez darabra annyi, mint amennyit Orbán kapott. A gyűlés menetrendjét csak az zavarta meg, amikor Szijjártó Péter szóvivő örömhírként jelentette be a küldötteknek, hogy Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter lemondott.
Bővebben az alelnökök beszédeiről >>>


Vasárnapi képek a kongresszusról

Monstre beszéd

"A magyarok húszéves, ám zátonyra futott, léket kapott álmát, csak mi menthetjük meg attól, hogy elsüllyedjen, és végképp odavesszen" - mondta az elnökválasztás eredményének kihirdetése után Orbán Viktor a bevallottan túl hosszúra, majdnem másfél órásra sikeredett beszédében. Szónoklatában a jobboldalt továbbra is új többségnek, a kormányoldalt pedig új arisztokráciának nevezte. Szerinte az új többség arra jött rá, hogy “ha két pénz van forgalomban, a rosszabbat ki kell vonni”.

Zászlós hasonlat

Az ország sorsát egy zászlóhoz hasonlította, és azt fejtegette, hogy kell egy zászló, ami éberen tartja az összetartozás érzését. A mai politika nem képes közös értékeket és célokat írni a magyar zászlóra. "Hogyan is tehetné, ha a hatalom a törvények kijátszására, hazugságokra épít? - Hiába van múltunk, egy iránytűjét vesztett, összezavarodott ország polgárként azt érezzük, hogy a zászló üres" - mondta.

Nem az embereket kell leváltani, hanem a politikát, mondta. Szerinte a felemelkedés elsőszámú feltétele, hogy Magyarországnak újra közösségé kell válnia. A reformokat értékelve azt mondta, lehet, hogy nem működött jól az egészségügy, de legalább működött. Szerinte a reform jegyében sikerült elérni, hogy hovatovább egyáltalán nem működik. "Ez a tragikomédia csúfosabban bukott meg, mint az Eb-pályázat" - mondta. ”

Lúzerek nem vagyunk

Nem hiszünk a piac misztikus képességeiben. Minden piacon egyetlen láthatatlan kéz működik, és az a tolvajé. - Nem bízzuk a társadalmat tolvajok kezére, mert lúzerek nem vagyunk” - folytatta. A kormány politikáját a nincs más út politikájának nevezte, ő viszont a kölcsönös felelősségvállalás politikáját hirdette meg. Üzent a fiataloknak is, hogy fapados nemzedék helyett legyenek nagyratörőek, mert ennek hiányában középszerűek maradnak.

Padlón kellene lenniük

Végül rátért arra, hogy az MSZP elvesztette támogatóit, a jobboldal pedig megerősödött. "Minden emberi számítás szerint padlón kellene lennünk. Nekem leginkább. Ehelyett nézettek körül" - mondta Orbán. Szerinte ennek az a titka, hogy "mi nem a pártdikaktúrából átmentet vagyonból, hazugságból élünk, hanem egyenességből, őszinteségből és bizalomból. “Közel a győzelem napja, amikor minden idők legerősebb Fidesze áll szembe minden idők leggyengébb MSZP-jével” - mondta Orbán Viktor.

Szombati képek a kongresszusról
Szombati képek a kongresszusról

A kongresszus első napján szombaton Kövér László választmányi elnök arról beszélt, hogy a gyűlést az MSZP és az SZDSZ féle szélsőséges, gátlástalan, kapzsi klikk teszi rendkívülivé. "Az ország olyan mély válságban van, hogy ilyenben a szuverén Magyarország még nem volt. - Ilyen krízisben Kövér szerint utoljára Rákosi és bandája idején volt az ország" - mondta.

Szerinte a kormány illegitim, mert a választók felhatalmazása és támogatása nélkül akarja véghezvinni az úgynevezett reformprogramokat, amikhez képest a török- vagy tatárdúlás építő jellegű baráti segítségnyújtás. A kormány jelszava: amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra.
Bővebben a kongresszus első napjáról >>>

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!