Kizárták Lezsákot és Baloghot az MDF-frakcióból

2004.10.27. 22:46
Rendkívüli ülésen az érintettek nélkül zárta ki a képviselőcsoportból Lezsák Sándort és Balogh Lászlót az MDF frakciója szerdán este. Délután ugyancsak Herényi és Dávid számítása jött be, amikor a parlament ügyrendi bizottsága a papírforma szerint másodszor is "megmentette" Herényi Károlyt a frakcióvezetői pozícióból való leváltástól.
Az MDF-frakció szerdai rendkívüli ülésén kizárta a képviselőcsoportból Lezsák Sándort és Balogh Lászlót, tudta meg az MTI.

A megbeszélésen nem vettek részt a Lakitelek munkacsoporthoz tartozó képviselők, mivel tájékoztatásuk szerint már indultak haza, amikor az értesítést megkapták. A megbeszélésről távozó képviselők nem kívántak nyilatkozni az MTI-nek.

"Koncepciós per"

Egy szintén neve elhallgatását kérő, nem Dávid Ibolya hívének minősülő képviselő elmondta: a szándék nyilvánvaló volt, hogy a Lakitelek munkacsoport tagjai ne tudjanak részt venni az ülésen, így a Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt támogató, többségben lévő képviselők meghozhatták döntésüket, értesült az MTI.

Lezsák Sándor és Balogh László ellen már korábban elindult az etikai eljárás, de az MTI-nek nyilatkozó politikus szerint a frakció azért szánta magát erre a lépésre, mert az etikai bizottság néhány tagja nem volt hajlandó "a koncepciós perhez" asszisztálni.

Az ügyrendi bizottság Herényit tekinti frakcióvezetőnek

Szerdán az Országgyűlés ügyrendi bizottságának többsége úgy határozott, hogy Herényi Károly frakcióvezetőt tekinti az MDF képviselőcsoportja nevében eljáró képviselőnek. Erre a testület hat tagja, öt MSZP-s, és egy MDF-es képviselő szavazott igennel, de a Fidesz és az SZDSZ ezzel az állásfoglalással nem értett egyet.

Az ügyrendi bizottság Szili Katalin kérésre adott állásfoglalást. Az MDF frakció ülésén október 11-én bizalmatlansági indítványról döntött a többség, ám a bizalmatlansági szavazást nem várva meg, Herényi Károly berekesztette az ülést. A Lakitelek munkacsoport kilenc tagja ezután döntött Herényi visszahívásáról, és Ékes Józsefet választotta frakcióvezető-helyettessé. A történtekről levélben értesítették Szili Katalint. Másnap Herényi Károly is levelet írt a házelnöknek, hogy az MDF-képviselőcsoport október 11-i ülésének napirendjén "személyi javaslatok, vagy ilyen jellegű napirendi pontok nem szerepeltek".

A bizottság döntésének indoklásakor az igennel szavazó MSZP-s képviselők az MTI-nek a korábbi általános érvényű állásfoglalásra hivatkozva érvelve elmondták, a frakcióvezető írásos bejelentését kell érvényesnek tekinteni. Szerintük Herényi Károly nem volt akadályoztatva, és nem ruházta át a jogokat a frakcióvezető-helyettesre. Az SZDSZ és Fidesz képviselői nemmel szavaztak, szerintük az ügyrendi bizottság nem tudja megoldani az MDF gondjait. Salamon László szerint a frakcióban a többség akaratát kell figyelembe venni.

Elhúzódott

A Herényi ellen bizalmatlansági indítványt benyújtó csoport szóvivője, Balogh László az Indexnek azt mondta, hogy nem lepte meg az ügyrendi bizottság állásfoglalása, mert "árulkodó" volt az a folyamat, amellyel a testület eljutott a több mint két hétig késleltetett döntésig. Balogh szerint az első bizalmatlansági indítvánnyal szemben tett Herényi-javaslatról, az "ötök" kizárásáról napok alatt döntött a bizottság úgy, hogy nem vizsgálta az indítványok hátterét, most pedig hetek kellettek ahhoz, hogy a háttér vizsgálatával megtartsák a frakcióvezetőt.

Új taggal

Mint emlékezetes, a folyamatban lévő bizalmatlansági ügy közepette Herényi Károly javaslatára hétfőn kicserélték az ügyrendi bizottság egyik tagját. A parlament hétfőn szavazott arról, hogy az időközben függetlenné vált Hende Csaba helyett Karsai Péter kerüljön a testületbe. A múlt héten ismertté vált, hogy a kisebbik kormánypárt nem fogja támogatni Herényit, így most az új tag szavazatán múlott, hogy a frakcióban továbbra is a Dávid Ibolya és Herényi Károly által fémjelzett irányzat kezében maradt az irányítás.