Füllentéssel ünnepelte a Munkáspárt az észak-koreai vezért

2005.02.15. 18:50
A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott bécsi nagykövete jelenlétében nyílt meg a Munkáspárt Baross utcai székházában az a fotókiállítás, amit a Kim Jong Il, a KNDK vezetőjének születésnapjára rendezett a baráti párt. Az ünnepélyes megnyitón Thürmer Gyula füllentett, a nagykövet hallgatott az éhező koreai milliókról.

A hóesés miatt kis késéssel ugyan, de megérkezett a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott bécsi nagykövete arra a fotókiállításra, amit a Munkáspárt a párt székházában rendezett. A "Kim Jong Il a szocializmusért, a békéért, a KNDK népének jólétéért" címet viselő házitárlatot a magyar és az észak-koreai nép barátsága jeléül Budapestre érkező Kim Gwang Sop jelenlétében Thürmer Gyula nyitotta meg.

Két kitűnő vezető


Klikk a képre!

A pártelnök hosszasan méltatta a távolkeleti kommunista ország küzdelmeit és sikereit, hangsúlyozva a "két kitűnő vezető" a már elhunyt Kim Ir Szen és fia Kim Jong Il az imperialista Egyesült Államok elleni lankadatlan küzdelemét. Thürmer Gyula a képekről szólva megemlítette, hogy azok zömét a Munkáspárt tagjai készítették, ezzel is bizonyítva, hogy Észak-Korea nem olyan zárt ország, mint azt sokan gondolják.

A nagykövet beszédében kiemelte, hogy országának mindenáron meg kell védenie magát, hogy "ne kerüljön olyan helyzetbe, mint azok az országok, amiket az Egyesült Államok már megalázott". Kim Gwang Sop jókivánságát fejezte ki, kívánva hogy a Munkáspárt ismét kapjon kulcsszerepet a magyar politikai életben.

Atomfegyverek és pixelek

A politikai üdvözlések után a szép számban jelenlévő párttagok - köztük a vendéglátást lebonyolító nőtagozat - soraiból kilépve Laci bácsi elvtárs tett fel kérdést a nagykövetnek, érdeklődve az ország mezőgazdaságának állapotáról, illetve az élelmiszerellátottság szintjéről. A felelet a koccintás miatt elmaradt, válasz csak az egyik elvtársnő kérdésére született. A "milyen az észak-koreai nők helyzete?" kérdésre a nagykövet elmondta, igen jó az észak-koreai nők helyzete, amit az is jelez, hogy egyre több a magas életkort megélő asszony, például a legöregebb észak-koreai nő betöltötte már a száztizedik évét is.


Klikk a képre!

Az észak-koreai atomfegyverek védelmi célokat szolgálnak csupán, ellensúlyozva a növekvő amerikai ellenségességet, fejtegette a nagykövet az Index kérdésére. Kim Gwang Sop szerint a napokban tett bejelentés nem okozott nagy meglepetést a világban, hiszen gyakorlatilag mindenki feltételezte, hogy vannak atomfegyverei a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak. Mint elmondta, az általa megkérdezett szakértők állítják, az most a leglényegesebb, hogy miképp viszonyul az Egyesült államok az új helyzethez: ha leáll a ellenségeskedéssel, akkor minden a legnagyobb rendben lesz.

A kiállított képeket végül szemügyre véve némi füllentésen lehetett utólag rajtakapni a pártelnököt, mivel a három paravánra kicelluxozott fotók zömét az internetről töltötték le és a sokszor rossz felbontású képfájlokat fotópapírra hivatták elő. Több képen még az eredeti internetcím is szerepel, a pixelekben gazdag fotók egy része a www.korea-dpr.com, illetve a www.china727.net oldalakon megtalálható.