Kornélia
-1 °C
15 °C

Valami történt Észak-Koreában

2004.12.19. 14:06
Egyik napról a másikra eltűntek Kim Dzsong Il óriásportréi a phenjani utcákról. Ugyanakkor a sztálinista diktátor utódjelöltjéből riválissá változott második számú pártvezetőnek is nyoma veszett. Az elmúlt hónapokban elszaporodó rendőri akciók is sok mindent jelenthetnek. A rezsim növekvő szigora akár a végjátszma kezdetét is jelentheti. Az elemzők szerint ugyanakkor még van erő az utolsó sztálinista diktatúrában.

Kiéleződött a hatalmi harc a világ utolsó igazi sztálinista diktatúrájában. Észak-Koreából ritkán szivárognak ki hírek, és azok hitele is kétséges, most azonban olyan mennyiségben érkeznek jelentések a vezetésen belüli harcról, hogy akár még történhetett is valami, írja a Guardian.

Merénylet Kim Dzsong Il
legidősebb fia ellen
Az osztrák biztonsági erők a múlt hónapban megakadályozták, hogy merényletet kövessenek el Kim Dzsong Il észak-koreai vezető legidősebb fia ellen. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint a 33 éves Kim Dzsong Nam novemberben Ausztriába látogatott, s az őrzésével megbízott osztrák biztonsági szolgálat értesülése szerint " bizonyos, vele szemben álló észak-koreai csoportok" merényletet terveztek ellene. A Yonhap szerint a tervet fiatalabb féltestvéreihez közel álló személyek készítették elő. Az osztrák belügyminisztérium vasárnap esti közleményében cáfolta a merénylet tervét leszögezve, Nam 14 nappal ezelőtt valóban két napot magánlátogatáson Bécsben töltött. Az osztrák alkotmányvédő és terrorellenes szövetségi szolgálat személyi védelmet is biztosított Kim Dzsong Il legidősebb fiának, de ennek semmi köze sem volt konkrét merénylettervhez. Kim Dzsong Nam Kim Dzsong Il legidősebb fia. Nem törvényes házasságból származik, mégis gyakorlatilag apja kijelölt utódjának tekintették, egészen addig, amíg 2001 májusában hamis útlevéllel nem akart Japánba belépni, majd Kínába toloncolták. Anyja, Szong Hö Rim az 1960-as években hazájában híres színésznő volt, majd több Nyugat-Európában töltött év után 2002-ben Moszkvában halt meg. Kim Dzsong Il törvényes házasságából két fiú született, egyikük a Svájcban tanult Kim Dzsong Csul. (MTI)

Hova tűnt Csang Szung Tek?

A hatalmi harcokról érkező jelentések hitelét mindig gyengíti, hogy álltalában a rezsim megbuktatásában érdekeltektől származnak a hírek. A Kim Dzsong Il egyik lehetséges utódjának tartott Csang Szung Tek házi őrizetbe vételéről szólókat például a dél-koreai média közölte. Igaz, az értesüléseket utóbb a dél-koreai tiktosszolgálatok is megerősítették.

Csang a sztálinista rezsim pártjának második embere, a szervezeti és ideológiai bizottság vezetője. Ennek ellenére az elmúlt egy évben nem ült megszokott helyén, a Kedves Vezér mellett a díszszemléken. Bár Csang Kim sógora, a megfigyelők szerint túl sokan vélték őt Kim utódjának az elmúlt években ahhoz, hogy a diktátor megharagudhasson rá. Főleg, hogy a legtöbb lelkesedő az Észak-Koreából politikai okokból elmenekülők közül került ki.

Egy kultusz vége

A hatalmi harcokról szóló ellenőrizhetetlen hírek mellett más is a vezér meggyengülésére utalt. Novemberben nagy diplomáciai találgatás kezdődött arról, hogy mit jelenthet Kim Dzsong Il köztéri portréinak eltűnése. A személyi kultusz szimbólumának számító óriásposzterek eltűnését külföldi diplomaták is megerősítették, a sztálinista vezetés azonban pletykának minősítette azokat.

A külföldi elemzők egyelőre megosztottak abban, hogy a képek eltűnése Kim gyengülését vagy a személyi kultusz kritikáját jelentik. A Guardian elemzője szerint az is lehet, hogy csak felújításra vitték be a gigantposztereket.

Kritizálni tilos

Az ugyanis lehet, hogy a személyi kultusz gyengül, a szigor azonban nő. Az Észak-Koreában állomásozó diplomaták és - a rezsim megbuktatásában feltétlenül érdekelt - keresztény segélyszervezetek szerint ugyanis szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be az utóbbi időben a fővárosban, Phenjanban. Az igazoltatások mindennapossá váltak, és szigorították a büntetőtörvénykönyv a kormány kritizálását és a véleménynyilvánítást korlátozó passzusait is.

Nem kizárt, hogy az intézkedések a fennmaradásáért küzdő sztálinista rezsim utolsó próbálkozásai. De az is lehet, hogy szimplán az utódlás előkészületei zajlanak, véli a Guardian elemzője. Miután sógora a kelleténél nagyobb népszerűségnek örvend a másként gondolkozók között, Kim láthatóan inkább fiára örökítené hatalmát. Ahogy ő is apjától vette át azt.

Családban marad

#alt#
Kitartanak
Ennek első jele, hogy a most huszonhárom éves Kim Dzsong Csult kinevezték a párt propagandaosztályának élére. A Kedves Vezér is a propagandaosztály éléről lépett az országot megalakulása óta a legkeményebb sztálini terror módszereivel irányító apja, Kim Ir Szen örökébe.

Az azonban biztos, hogy a váltás most nem lesz annyira zökkenőmentes, mint legutóbb. Az Észak-Koreával általában a legmesszemenőbbig megértő kínaiak meglepő nyíltsággal ismerik el, hogy egyre nőnek a rezsimmel szembeni ellenérzések. A legújabb emigránshullámban párttisztviselők sokasága is elhagyta az országot. Ráadásul a japán külügyminisztérium is "nyugtalanságra" számít Észak-Koreában.

Nem lőtték főbe

#alt#
A Kedves Vezér
A nyugtalanság pedig az egész térséget érintené. Október végén a szöuli és a tokiói tőzsde is nagy emelkedéssel reagált arra a később hamisnak bizonyult hírre, hogy Kimet egy puccs során főbe lőtték. Kim akkor személyesen jelent meg az állami tévében, cáfolandó a híreket.

Most azonban nem tett semmilyen látványos gesztust a pletykák eloszlatására. Az, hogy a párt szócsövének számító állami hírügynökség nyugati propagandának minősítette a híreszteléseket, legalábbis elég erőtlen ellenérv. A nemzetközi ellemzők ennek ellenére úgy vélik, hogy ugyan a hírek alapján biztos, hogy nincs minden a legnagyobb rendben, a sztálinista rezsim egy ideig még fennmarad.