Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Észak-Korea elismerte, hogy van atomfegyvere

2005.02.10. 12:02
Észak-Korea nyilvánosan elismerte, hogy atomfegyvere van, és bejelentette, hogy nem tér vissza az atomprogramja korlátozásáról kezdett hathatalmi tárgyalásokra. Az észak-koreai külügyminisztérium közleménye szerint "nukleáris robbanófejeket gyártunk azért, hogy helyt tudjunk állni a Bush-kormányzat leplezetlen politikájával szemben, amelynek célja országunk elszigetelése és megfojtása".

A KCNA hivatalos hírügynökség csütörtökön közölte az észak-koreai külügyminisztérium nyilatkozatát, amely szerint az ország atomfegyvereket gyárt önvédelemből azóta, hogy kilépett az atomsorompó-szerződésből.

Önvédelemből

"Már korábban meghoztuk a határozott döntést arról, hogy kilépünk az atomsorompó-szerződésből, és nukleáris robbanófejeket gyártottunk önvédelmi célokból azért, hogy helyt tudjunk állni a Bush-kormányzat leplezetlen politikájával szemben, amelynek a célja a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elszigetelése és megfojtása. Az atomfegyverek minden körülmények között az önvédelem eszközei lesznek. A jelenlegi helyzet azt bizonyítja, hogy csak a hatalmas erő védheti meg az igazságot" - hangzik a nyilatkozat.

Felfüggeszti a tárgyalásokat

Hat ország - az Egyesült Államok, Japán, Kína, a két Korea és Oroszország - 2003 óta három tárgyalási fordulót tartott Pekingben abból a célból, hogy elérjék az észak-koreai atomfegyverkezési törekvések leállítását gazdasági és diplomáciai ellenszolgáltatások fejében. Komoly haladás nem volt ezeken a tárgyalásokon. A negyedik, tavaly szeptemberre kitűzött fordulóra Észak-Korea el sem ment, arra hivatkozva, hogy az amerikai politika ellenséges vele szemben.

A csütörtöki nyilatkozat szerint a KNDK "akarta a hatoldalú tárgyalásokat, de most arra kényszerül, hogy meghatározatlan időre felfüggessze részvételét, mindaddig, amíg ki nem derül, hogy érdemes részt vennie rajtuk". Ezt a döntést azért hozták meg, mert "az Egyesült Államok felfedte, hogy minden áron meg akarja dönteni a KNDK politikai rendszerét, és nukleáris furkósbottal fenyegetőzik".

Észak-Korea mégis "fenntartja elvi álláspontját, hogy az ügyet párbeszéd útján oldja meg, és változatlanul a végső célja a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése" - hangzik a nyilatkozat.

"Nincs szükség atomfegyverekre a Koreai-félszigeten"

Észak-Korea csak növeli elszigeteltségét, ha kivonul az atomprogramjáról kezdett hatoldalú tárgyalásokról - jelentette ki csütörtökön Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. "Ha valóban ez a helyzet, akkor az észak-koreaiak csak elmélyítik elszigeteltségüket, mivel mindenki számára egyértelmű, hogy nincs szükség atomfegyverekre a Koreai-félszigeten" - mondta Rice.

A japán miniszterelnök szerint Phenjan érdeke lenne lemondania az atomfegyverekről, és folytatni a hatoldalú tárgyalásokat. "Minél előbb folytatni kellene a tárgyalásokat. Észak-Koreának állna érdekében, hogy jól hasznosítsa a hatoldalú fórumot. Továbbra is megpróbálom meggyőzni Észak-Koreát arról, hogy saját érdeke lemondani az atomfegyverekről" - mondta Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő Tokióban újságíróknak.

A japán kabinet főtitkára nem tulajdonít túlzott jelentőséget a phenjani bejelentésnek. "Észak-Korea már korábban is gyakran használta ezeket a beszédfordulatokat. "Semmi rendkívüli újdonságot nem mondtak" - jelentette ki Hoszoda Hirojuki.