Lefizette a mentősöket a vámosoktól lelépő biztosítóvezér?

2008.04.15. 13:29
A rendőrség vizsgálja, megvesztegette-e a mentősöket Kiss Bálint, a MÁV biztosító elnök-vezérigazgatója, akit a vámosok vitettek kórházba, mert azt állította, rosszul van. A milliárdos sikkasztással vádolt Kiss azonban két és fél órára meglógott, miután - a vámosok verziója szerint - a mentősök nem említették a kórházban, hogy egy pénzmosási ügy főszereplőjéről van szó, sőt VIP-betegként adták át a biztosítóst. A mentősök szerint viszont nem az ő feladatuk az őrizetes felügylete, a vámosok eleve nem akartak beülni a rohamkocsiba.

A BRFK gazdaságvédelmi fősztálya vesztegetés megalapozott gyanújával nyomoz Kiss Bálint szombati eltűnése ügyében. A budapesti főkapitányság kommunikációs osztályán az Index kérdésére kedden elmondták, hogy a VPOP tett feljelentést, mert a MÁV ÁBE vezetője az ellene indult nyomozás közben rövid időre eltűnt. A rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Az m1 Kékfény című műsora hétfőn este számolt be arról, hogy a milliárdos sikkasztással és pénzmosással vádolt biztosítóelnök őrizetbe vétele egyáltalán nem ment simán. A vámosok péntek reggel szálltak ki a MÁV Általános Biztosító Egyesület központjába, ahol megkezdődött Kiss Bálint elnök-vezérigazgató kihallgatása is. Kiss így már nem tudott megjelenni azon a bírósági tárgyaláson sem, amelyet az MTV indított garázdaság vádjával. Kiss ugyanis neki támadt a tévéseknek, amikor a biztosító Andrássy úti székháza előtt mozgássérült-engedéllyel parkoló Mercedeséről készítettek felvételeket.

Egy vámos vélemény

A műsorban vélhetően a vámosok által elmesélt történet alapján azt állították, hogy Kisst a biztosítónál tartott házkutatás után a VPOP-központba szállították, ahol hamarosan rosszullétre kezdett panaszkodni. A vámosok mentőt hívtak, de - miután a mentősök nem engedték be a hatósági kísérőt a rohamkocsiba - kis idő múltán saját autóval mentek a betegszállító után az Uzsoki Kórházba. Ott azonban kiderült, nincs Kiss Bálint nevű beteg. A vámosok a mentős diszpécsertől tudták meg, hogy a rohamkocsi menetközben irányt váltott, és a zuglói Uzsoki helyett a VII. kerületi Erzsébet Kórházba vitte a biztosítóst.

Viszont mire oda értek, a VPOP-sok már ott is hiába keresték a sikkasztással gyanúsított üzletembert, mert eltávozott az intézményből. A vámosok beszámolója szerint ugyanis a mentősök egyáltalán nem jelezték, hogy a beteg ellen sikkasztás miatt eljárás folyik, hanem VIP-betegként adták át az orvosoknak Kisst azzal a megjegyzéssel, hogy teljesítsék minden kívánságát. A MÁV biztosító vezére az eltávozás mellett döntött, és csak két óra múlva került elő megint.

A mentősök szerint automatizmus lett volna

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az Indexnek viszont azt mondta, hogy kollégái szerint nem ők utasították vissza a VPOP-nál az autójukba beszállni igyekvő nyomozókat, hanem eleve abban állapodtak meg, hogy saját kocsijukban követik a beteget. A szóvivő szerint a mentőknél automatizmus, hogy az őrizetes mellé beszáll a rendőr, vámos vagy fegyőr, hiszen nem a betegszállítók vagy az orvosok feladata az őrzés, ezért az az állítás, hogy a mentősök miatt került ki a vámnyomozók látóköréből a biztosítóvezér, nem igazán életszerű. Györfi Pál elmondta, hogy Kiss Bálint ügyében még nem kapott hivatalos megkeresést a szolgálat, de a "médiatörténet" hátterét igykeztek előre feltárni a menet- és esetlevél segítségével, illetve kikérdezték a kocsi személyzetét is. Kiderült, hogy az Uzsoki Kórházat kezdetben maga a beteg hozta szóba, mert ott állítólag van ismerős orvosa, de az autóban menetközben a központi ágynyilvántartótól kért információk alapján a területileg illetékes kardiológia mellett döntöttek.

Sásdi Antal, az Erzsébet Kórház orvos-igazgatója az Index kérdésére elmondta, hogy Kiss magas vérnyomás, valamint szívtáji panaszok miatt vasárnapig feküdt az intézményben, de akkor már rendőri őrizet alatt. A kórházi ágya mellett még helyszíni rendőrségi kihallgatást is tartottak mielőtt vasárnap este átszállították a tököli büntetés-végrehajtási intézetbe. Sásdi Antal leszögezte, hogy intézményükben nincs VIP szintű betegellátás és nincs ilyen részleg sem, ezért kételkedik abban, hogy kollégái VIP-betegként vették volna át Kiss Bálintot.

Kiss Bálintot és társait a bíróság szombaton helyezte előzetes letartóztatásba. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője elmondta, hogy a VPOP-nál is megvizsgálják, hibázott-e valaki Kiss kórházba küldésénél. Sipos arra a kérdésre viszont nem akart válaszolni, hogy a vizsgálat során megtalálták-e már a biztosítóelnök által magánszámlára küldött egymilliárd forintot, ami a káresetekre elkülönített keretből került Kiss saját betéti társaságához.