Harcolnak a rejtélyesen sikeres tagtoborzó polgármesterért

2007.05.22. 14:07
„Az emberek úgy érzik magukat, mint a fej nélkül legelő tehén” – magyarázza Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere, aki február elején lépett ki az SZDSZ-ből, miután kiderült róla, korábban lopási ügybe keveredett. A tagtoborzó tevékenységéről elhíresült vállalkozó kivár, úgy érzi, jelenleg parkolópályán van. Sérelmezi továbbá, hogy az SZDSZ vezetői kiálltak a háta mögül annak ellenére, hogy példátlan mértékben tudta növelni a párt tagságát.

Aláírást gyűjtenek az ormánságiak Drávapiski egykor SZDSZ-es polgármesterének, szeretnék, ha a liberális párt visszafogadná soraiba Mali Zoltánt. Több baranyai SZDSZ-szervezet vezetője múlt héten kezdett aláírásokat gyűjteni, céljuk, hogy 10 ezer ember aláírja az ívet, amit Mali Zoltán belépési nyilatkozatával együtt juttatnának el a párt vezetőinek.

Horn Gábor ügyvivő kérdésünkre elmondta, legutóbb, mikor a pártban téma volt Mali Zoltán ügye, abban maradtak, hogy az elnökválasztás, illetve a tisztújítások után visszatérnek a témára. Az országos tanács június 9-i alakuló ülése után tehát aktuális lesz újra a téma, a tisztújításba azonban nem akartak beavatkozni. Ha megkeresés érkezik az SZDSZ vezetőihez Mali Zoltán tagságának ügyében, úgy azt a párt a megfelelő fórumon fogja elbírálni, mondta Horn Gábor.

Elnézhetnék a baromságokat

A tagtoborzó tevékenységéről elhíresült 35 éves siklósi vállalkozó azután hagyta ott az SZDSZ-t, hogy kiderült róla, 2002-ben egy gyermelyi vendéglátóipari egységből kávéfőzőt, fémtermoszt, söröskorsót és szénsavas palackot, valamint csokoládét lopott 18 éven aluli társával. A két férfi a játékgépet és a kasszát is kifosztotta. Mali Zoltánt a lopás mellett 18 éven aluli társa miatt kiskorú veszélyeztetéséért is felelősségre vonták. Tavaly novemberben a másodfokon eljáró Komárom-Esztergom Megyei Bíróság a felfüggesztett szabadságvesztést pénzbüntetésre enyhítette.

Szólás szabadsága hordó Drávapiskiben

Új szolgáltatást indít a drávapiski önkormányzat, felállítják a szólás szabadsága hordót, amire állva mindenki elmondhatja a véleményét. Ez a liberalizmus, amit az embereknek még meg kell tanulniuk, utal Mali Zoltán a legfeljebb néhány hónapja belépett SZDSZ-tagokra.

„Itt nem lehet majd istent szidni, és ahogy a Hyde Parkban a királynőt, úgy engem sem szidhatnak a felszólalók” – magyarázza a szabályokat a polgármester. Ezen kívül csak ajánlásokat teszünk, kit érdemes éltetni vagy szidalmazni, persze nem is nevesítjük, csak karikatúrákat helyezünk el, teszi hozzá. A hordót jövő héten avatják fel.

Az eset nyilvánosságra kerülése után a siklósi vállalkozó kilépett az SZDSZ-ből annak ellenére, hogy előtte példátlan mértékben tudta növelni a párt megyei tagságát. „Úgy gondolom, ha valaki baromságot csinál, pont egy liberális pártban ez elnézhető. Bármennyire letolvajoznak, hiteles a munkánk, és ez látható” – vélekedik a ma már független polgármester. Megjegyzi, az utóbbi időben több ajánlatot is kapott, így megkeresték politikai pártok, multik és egyházak is, ő azonban kivár.

A fej nélkül legelő tehén

„Az emberek úgy érzik magukat, mint a fej nélkül legelő tehén” – magyarázza kérdésünkre Mali Zoltán, hogy szerinte miért kezdték a helybéliek az aláírásgyűjtési akciót. „Addig nem engedem elküldeni az aláírásokat, amíg nem rendeződik a helyzet. Én most parkolópályán vagyok, Wekler Feri a főnök” – meséli a polgármester. Wekler Ferencet két héttel ezelőtt választotta újra egyhangúlag az SZDSZ baranyai elnökének a megyei választmány, és úgy tudjuk, Wekler megméretteti magát a párt országos tanácsának elnöki posztjáért is.

Mali Zoltán még mindig sérelmezi, hogy az SZDSZ vezetősége februárban kiállt a háta mögül. „Teljesen normális dolog, hogy visszavonultam, miután kampány indult ellenem. Se Fodor, se Kóka nem ér annyit, hogy az ötéves gyerekemnek valaki letolvajozzon.”

Az SZDSZ alapszabálya szerint „a tagsági viszony törlése új tagfelvételi kérelem elbírálására nem járhat hátrányos következménnyel”, azaz Mali Zoltán teljesen tiszta lappal érkezhetne újra a liberális pártba, februári kilépését nem róhatnák fel neki.

Egy évig se volt SZDSZ-es

Mali Zoltán egy évvel az önkormányzati választások előtt tűnt fel a leszakadó Ormánságban, egyesek szerint Drávapiskiben különféle adományokkal szerzett magának népszerűséget. Nyáron végül belépett az SZDSZ-be, és az alig száz lelket számláló faluban elsöprő győzelmet aratott az őszi önkormányzati választásokon: Mali négy riválisa összesen kapott harmincegy szavazatot, Mali harmincnyolcat.

Mali Zoltán például önjáró fűnyírót adományozott a helyi nyugdíjas-klubnak, új bútorokkal rendezte be az önkormányzat irodáit, valamint anyagilag támogatta a templom és a ravatalozó felújítását. Az ormánságiak bizalmát elnyerve gyorsan gyarapította a helyi SZDSZ-csoport taglétszámát, a belépési kedv átterjedt Baranya megye számos településére. Februárig csaknem nyolc-kilencszáz taggal gyarapodtak a liberálisok Baranya megyében.