Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A mélyben dúl a fodoristák és a kókisták csatája

2007.05.16. 17:00
Az SZDSZ-ben 2007 a döntetlenek évének nevezhető, az országos elnökválasztáson kialakult szavazategyenlőség a kedden lezárult helyi tisztújításokon is megismétlődött. Volt, ahol egy visszalépés megoldotta a kérdést, volt, ahol viszont második forduló döntötte el, ki legyen a megyei elnök. Hátra van még az országos tanács, a párt politikai döntéshozó testülete tisztségeinek megválasztása, az elnöki posztért várhatóan Kovács Kálmán, Wekler Ferenc és Lakos Imre állnak startvonalhoz.

Kedden lezárultak az országos elnökválasztás utáni helyi tisztújítások az SZDSZ-ben, öt megyében és a fővárosban választottak a szervezetek új elnököt, az összes többi megyében az eddigi vezetők megtarthatták pozíciójukat.

A felszín alatt forronganak

Forrásaink szerint a helyi tisztújításokból egyértelműen látszik, hogy míg a felszínen nagy az összhang a pártban, addig helyi szinten továbbra is dúl a fodoristák és kókisták csatája, az országos elnökválasztás kampánya ugyanis a helyi konfliktusokra erősített rá. Az elmúlt hónapok láthatóan megerősítették a Fodort támogatók táborát, mivel a tagság nagyobbik része az új környezetvédelmi miniszterrel szimpatizál, míg a megyei szintű vezetők inkább a gazdasági minisztert támogatják.

Kóka János egy keddi rendezvényen tett kijelentése ugyanakkor cáfolja a megosztottságot. A gazdasági miniszter a pártelnökké választása óta eltelt másfél hónapban ellátogatott az ország hét pontjára, ahol találkozott a helyi szervezetek tagjaival, támogatóival.


Fodor és Kóka vitája

A párt néhány héttel ezelőtti kétnapos frakcióülésén, melyen a stratégia megformálása volt az egyik kiemelt téma, megdőltek azok a vélekedések, melyek szerint az országos elnök megválasztásakor produkált szoros eredmény szélsőségesen megosztottá tette a pártot, mondta Kóka János az országjárás utolsó állomásán, Budapesten.

Három pólus az ügyvivői testületben

A gazdasági miniszter így hat héttel pártelnökké választása után kimondta, hogy Fodor Gábor és az ő programja 95 százalékban megegyezett, ami nagyban segítette a közös stratégia megalkotását.

A közös elképzelések a párt legfőbb döntéshozói fórumán, az ügyvivői testületben (üt) érvényesülnek, itt ugyanis nem feltétlenül a kókista vagy fodorista vonal határozza meg a döntéseket. Ennek oka lehet az is, hogy harmadik pólusként megerősödött a fővárosi érdekek képviselete is, hiszen Demszky Gábor főpolgármester mellett például John Emese és Weinek Leonárd is bekerültek az üt-be.

Úgy tudjuk, a döntéshozatal így nem feltétlenül kecsegtet kiszámítható eredményekkel, a tagok ugyanis az adott kérdés függvényében foglalnak állást. Egyébként nem is minden tag esetében egyértelmű, hogy a három tábor közül melyikkel szimpatizál.

Fiatalabb megyei vezetők

A pártelnök a keddi rendezvényen megállapította azt is, hogy fiatalodik a párt, számításai szerint az újonnan megválasztott megyei elnökök átlagéletkora 13 évvel kevesebb, mint elődjeiké.

Az SZDSZ idei tisztújítása június 9-én zárul le végleg, mikor az országos tanács (ot) alakuló ülésén megválasztja a testület elnökét és négy elnökségi tagját. Úgy tudjuk az elnöki posztért versenybe száll Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) politikai államtitkára, Wekler Ferenc újraválasztott Baranya megyei elnök és Lakos Imre volt budapesti elnök. Mostanáig Bőhm András töltötte be az ot elnöki posztját.

A fővárosi választmány egy héttel az ot megalakulása előtt külön ülésen foglalkozik a jelöltekkel, az addigra véglegessé váló jelöltlistán szereplők bemutathatják programjaikat a választmányi tagoknak.


Szabadai, a meglepetésember

Meglepetés a fővárosban

Lakos bukása a fővárosi elnökválasztáson meglepő fordulat volt, felette ugyanis Szabadai Viktor diadalmaskodott, aki csak a döntés előtt másfél nappal jelentette be indulását. Megválasztása érdekesen alakult, a szavazás első fordulója az országos elnökválasztáshoz hasonlóan ugyanis megint döntetlen eredményt hozott. A második körben azonban már eredményes volt a szavazás, Szabadai két szavazattal győzte le Lakost.

Lakos és Szabadai egyelőre azonban nem terveznek egyeztetést, hiszen információink szerint kettőjük programja lényegileg azonos elemeket tartalmazott. Szabadai Viktor már indulásának bejelentésekor ismertette elképzeléseit, Lakos ugyanezt csak a választmány előtt tette meg. Szabadai még a héten tárgyalóasztalhoz ül Kóka János pártelnökkel.

Érdekesség, hogy míg az utóbbi hónapokban számos helyen a kókisták és fodoristák vetélkedése határozta meg a párton belüli tisztségek újraosztását, mindkét fővárosi elnökjelölt Kóka János támogatói közé tartozik.

Az országos tanács tagjai
Az SZDSZ politikai döntéshozó testületének, az országos tanácsnak (ot) összesen 99 tagja van. Automatikusan delegált az ügyvivői testület 13 tagja, akiket az országos küldöttgyűlés választ meg. Részt vesznek még a testület munkájában a 23 budapesti kerület, valamint a netpárt elnökei, a 19+1 megyei elnök és az összesen 22 megyei delegált. A további 20 helyre szintén az országos küldöttgyűlés választja meg a tagokat.

Fejérben is sikerült a döntetlen

A döntetlen viadalok azonban a fővárosban nem értek véget, Fejér megyében szintén ugyanannyi szavazatot kapott a két jelölt, Hajdú Éva Emese és Skaliczky Andrea dunaújvárosi elnök. A párviadal csak annyiban egyszerűsödött le, hogy Skaliczky Andrea a döntetlen eredmény után visszalépett, így Hajdú Éva Emese lett a megyei elnök. Világosi Gábor, a parlament SZDSZ-es alelnöke, az ügyvivői testület tagja, aki tíz évig választmányi elnök volt Fejér megyében most nem szállt versenybe, ő lett azonban a párt székesfehérvári szervezetének elnöke.

A megyét továbbra is az elnöki harcból visszalépett Skaliczky Andrea képviseli majd az országos tanácsban. Skaliczky nevét egyébként onnan ismerhetjük, hogy a tavalyi parlamenti választásokon dunaújvárosi egyéni jelöltként a szavazatok közel 15 százalékát szerezte meg, ami a párton belül kimagasló eredménynek számít.

Csongrádban is két fordulót tartottak

A döntetlenek még mindig nem értek véget, Csongrád megyében ugyanis annak ellenére, hogy három jelölt indult a versengésben, a választmánynak mégis sikerült szavazategyenlőséget kihoznia. Az első fordulóban Szűcs Lajos szentesi alpolgármester végzett az első helyen, mögötte holtversenyben Beregszászi Sándor eddigi megyei elnök és Otrosinka Ferenc álltak. Beregszászi a második fordulóban visszalépett, így az ismeretlenségből előlépett Otrosinka Ferenc vezetheti majd a csongrádi SZDSZ-t.

A megyei választmány az országos tanácsba Buda Richárdot, a párt ifjúsági szervezete, az Új Generáció (ÚG) tagját delegálta.

Új nevek a párt vezetésében

Veszprém megyében is meglepő eredmények születtek, itt szintén egy eddig ismeretlen jelölt, Tihanyi László balatonfüredi orvos lett a megyei elnök, aki Dióssy Lászlót utasította a háta mögé. Dióssy régi motorosnak számít a pártban, 16 évig Veszprém polgármestere volt, jelenleg pedig a KVVM szakállamtitkára.

A veszprémiek szintén egy fiatalt delegáltak az országos tanácsba, Rausch Péter, az ÚG tagja három ellenfél fölött diadalmaskodott, így legyőzte például Horváth Lászlót, az eddigi megyei elnököt is.

Gyakorlott elnököké a diadal

Somogy megyében Pintér Lóránd, a párt kaposvári elnöke lett a megyei elnök, aki Sólyom Attila balatonboglári ügyvédet utasította a háta mögé. Utóbbit egyébként Mézes Éva eddigi megyei elnök támogatta. Sólyomnak végül egy országos tanácsi tagsággal kellett vigasztalódnia.

Győr-Moson-Sopron megyében nem született óriási meglepetés: az utóbbi két évben elnöklő Mohos Antalt Szentkuti Károly váltja a poszton. Szentkuti a két évvel ezelőtti tisztújításig megyei elnök volt, így most egy számára ismert közegben méretheti magát az új feladatokkal. Az országos tanácsban a megyét a soproni Kóczán Zoltán képviseli.

Taroltak a fodoristák

Azt a párton belüli vélekedést, miszerint a tagság inkább Fodort támogatja, alátámasztja, hogy az újonnan megválasztott elnökök közül Szentkuti Károlyról és Tihanyi Lászlóról lehet tudni, hogy fodoristák. A többiek közül viszont senkiről sem állítható, hogy elkötelezett kókista lenne, a Kókát támogató vonal inkább az újraválasztott megyei elnökök körében erős.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?