Keresik a kormányzati negyed helyét

2006.09.29. 18:11
Gőzerővel folyik a kormányzati ingatlanok értékbecslése, mindeközben a Kincstári Vagyoni Igazgatóság elsősorban önkormányzatoktól várja a javaslatokat az új kormányzati negyed helyszínére.

Javaslatokat kér a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) a tervezett új kormányzati negyed elhelyezésére alkalmas terület kiválasztására - az erről szóló felhívást az igazgatóság pénteken tette közzé.

Bárki javasolhat helyszínt

A KVI elsősorban a kerületi önkormányzatoktól jelentkezését várja, de javaslatot tehet bármely szervezet, személy - előbbiek közösen is - feltéve, ha azt véleményezteti azzal az önkormányzattal, amelynek közigazgatási határán belül a javasolt terület elhelyezkedik, olvasható a felhívásban.

A Fővárosi Önkormányzat közreműködésével zajló eljárás célja, hogy a KVI számára a kormányzati negyed elhelyezésére vonatkozó kormányzati döntés előterjesztését megalapozza. Az eljárási dokumentáció megvásárlásának és a javaslatok beadásának határideje 2006. október 27., a javaslatok értékelését a KVI által felkért bírálóbizottság végzi. A pályázatok értékelése után a bizottság javaslatot tesz a kormányzati negyed elhelyezésére leginkább alkalmas területekre, és jutalomban részesíti a legszínvonalasabb ajánlatokat.

Mindenki maga fizetheti a számlát

A közlés kitér arra, hogy az eljárás során minden javaslattevő maga viseli a részvételével kapcsolatosan felmerült összes költséget.

A fejlesztést a kormány a költségvetést, illetve az államadósságot nem terhelő módon, magánerő bevonásával kívánja végrehajtani. Az állami szervezetek új elhelyezésétől azt is várja a kormány, hogy a jelenlegi költségvetést terhelő ilyen irányú fenntartási kiadások jelentősen mérséklődnek, írta a KVI.

Folyamatosan végzi a pályázaton kiválasztott Immo-Bill Rt. és a Reorg Rt. alkotta konzorcium a 250 millió forint feletti kormányzati ingatlanok értékbecslését, mondta Barna István, az Immo-Bill Rt. vezérigazgatója.

Elmondta, nem tudják, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vagyonkezelésébe tartozó kormányzati ingatlanok közül melyik meghirdetése aktuális, egymás után intézik a nagy értékű ingatlanok értékbecslését. Az első ingatlanra vonatkozó dokumentációt jövő héten küldik el véleményezésre a KVI-nek, de már a többi is készül.

Hozzátette, év végéig kell a 30 ingatlan értékét felmérniük, elkészíteni a 40-50 oldalas dokumentumot. Ismertetése szerint az értékelés keretében egyebek mellett a városrendezési szabályokat, az épületek fizikai kondícióját, a végzett felújításokat és ezeknek az ingatlan értékére gyakorolt hatását, a parkoló-, illetve garázskialakítási lehetőségeket vizsgálják. Emellett ismertetik a műemléki korlátozásokat, valamint a funkciók megváltoztatásához szükséges engedélyeket.

A Magyar Állam tulajdonában álló, és a kincstári vagyonkörbe tartozó 50 darab (+/- 20 százalék) bruttó 250 millió forint feletti értékű ingatlan forgalmi értékbecslésére június végén írt ki pályázatot a KVI. A nyertes konzorcium ingatlanonként bruttó 633 600 forint fajlagos áron vállalta a munkát, kivételes (listán kívüli) rendelés esetén ingatlanonként 720 000 forintot, a műemléki érték meghatározásához négyzetméterenként 60 forintot számít fel a Közbeszerzési Értesítőben megjelent közlés szerint.