Gyurcsány: A kormány megbuktatása elbukott

2007.03.19. 12:50

Legutóbb a parlamenti idény kezdetekor szólalt fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtt a parlamentben. A március 15-én történtek azonban most szólásra késztették. Kormánypárti össztűz zúdult az ellenzékre és Orbán Viktorra, a Fidesz pedig épp azt kifogásolta, hogy állandóan velük folgalkoznak.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A napirend előtti felszólalások sorát a miniszterelnök kezdi, felszólalásának címe „Tekintsünk előre”. Szabó Zoltán (MSZP) 15 év, Boross Péter MDF) Demokráciánk védelmében, Simicskó István (KDNP) Beszéljünk a történtekről, Balog Zoltán (Fidesz) Mégis vannak emberi jogaink?! címmel kért szót.
  • A Fidesz frakcióvezetője szerint a szabadság hívei két győzelmet arattak a március 15-i hosszú hétvégén: az ünnepen békés megemlékezések voltak, és a rendőrség hétfőre lebontotta a Kossuth téri kordont. Navracsics Tibor erről a Fidesz hétfői frakcióülése után tartott sajtótájékoztatóján beszélt. (MTI)
  • Orbán Viktor a felelős azért, hogy nem lehet ma normálisan ünnepelni Magyarországon, jelentette ki Mesterházy Attila (MSZP). A szocialista politikus a parlamenti sajtótájékoztatóján arra kérte Navracsics Tibor fideszes frakcióvezetőt, hogy bírja rá a főnökét a lázítás befejezésére, és arra, hogy az embereket ne buzdítsa utcai politizálásra. "A Fidesz most nem a kokárdát, hanem az ünnepet vette el az emberektől" - mondta Mesterházy, aki szerint az, hogy nem volt nagy balhé, csak annak köszönhető, hogy a Fidesz hívei bölcsebbek a vezérüknél.
  • Gyurcsány Ferenc felszólalása előtt a Fidesz és a KDNP kivonult az ülésteremből.
  • A miniszterelnök szerint a kormány megbuktatását célzó ellenzéki politika megbukott. Soha ilyen radikális felszólítást nem hallhattak az emberek a rendszerváltás óta a kormány megbuktatására. A kísérlet, derült ki az elmúlt napokban, megbukott. Magyarország többsége tiszteletben tartja az alkotmányt.
  • A miniszterelnök Magyarország valamennyi polgárának megköszönte a nyugodt, higgadt magatartást, és a kormány politikájának belátó elfogadását. Az ellenzék politikája nem érte el legfőbb célját, nem tudta megfutamítani a kormányt. A kormány a parlamenti többséget végig maga mögött tudhatta. Gyurcsány szerint a parlamenti ellenzék jelentős része jelentős károkat szenvedett. A konzervatív politika összekeveredett a radikális, populista politikával, mondta.
  • Gyurcsány feltette a kérdést, megérte az ellenzéknek a radikális szavazók miatt kokettálni az antiszemitizmus vádját magára vonó szélsőjobboldallal?. A miniszterelnök szerint ő akár örülhetne is, de szerinte nincs ok örülni annak, hogy Csurka és Orbán közé lassan egyenlőség tehető, és nem szolidárisak Demszkyel, akit tojással, naranccsal, kővel dobáltak meg.


    Fotók: Huszti István
  • "Dolgozunk" - állta el az Index tudósítója és a Gyurcsány beszéde előtt a termet elhagyó Orbán Viktor közötti kommunikációs kiskaput a Fidesz elnökének sajtósa. Pedig csak azt akartuk kérdezni, biztos nem kapott-e sms-t Kókától, ha nem, megváltozott-e a telefonszáma, stb.
  • A miniszterelnöknek elege van abból, hogy legszebb nemzeti ünnepeink nem az összetartás megünneplését szolgálják, hanem a pártoskodás terepeivé váltak. Gyurcsány szerint hét-nyolc hónapnyi politikai kevélykededés után meg kéne változnia a Fidesznek, mert ezzel nem érnek célt, és önmagukat is elemésztik. A kettős beszéd helyett inkább egyenesen beszél: méltatlan és Magyarországot megszégyeníti, ha a Fidesz március 15-én a kormány elkergetéséről beszél. A népszavazásról elmondta, ha legalább alkotmányosan kérdezni tudnak, akkor a nép akaratát teljesíteni fogják.
  • Ahogy az Országgyűlés üléstermében, úgy a sajtószobában is borongós a hangulat: félház, kedvtelenség. Hiába a szoci padsorokban burjánzó rózsaszín nyakkendők, a hidegfronti hatás mindennél erősebb.
  • Be kell fejezni a politikai háborúskodást, mondta Gyurcsány, mert az egészségügyi rendszerről, a nyugdíjrendszerről, a közoktatásról kellene okosan beszélni egymással. 1848-ban és 1956-ban is volt programja a forradalmároknak, szemben a mai ellenzékkel. Abban kell megmérni, hogy ki az igazi hazafi, hogy a parlamentben vitáznak egymással. Mert végső soron összetartozunk, mondta. A miniszterelnök szerint ebben az ügyben a megoldás kulcsa a legnagyobb ellenzéki párt kezében van.
  • Navracsics Tibor (Fidesz) szerint a miniszterelnök erős akart lenni, a tévénézőknek és nem a parlamentnek beszélt. Párbeszédet nehéz ugyanis úgy kezdeni, hogy 16 percen keresztül az ellenzéket szapulja. A Fidesz elhatárolódott a tojásdobálóktól, mondta. Navracsics szerint a Fidesz nem védi az árpádsávos zászlót, az ugyanis van. A miniszterelnök március 15-én kétszer is találkozott vele. A frakcióvezető felolvasta a Batthyány-család levelét, amiben kikérik maguknak, hogy Gyurcsány az első miniszterelnökhöz hasonlította magát. Navracsics emlékeztetett arra, hogy 200 ezer ember ünnepelt március 15-én a Fidesszel. (A szám hallatán a kormánypártiak nevettek.)


  • cikkünk a témában:

    A Batthyányak rutinos elhatárolódók

    Navracsics Tibor felolvasta a Batthyány-család elhatárolódását Gyurcsány beszédétől. Érdekes, a Batthyányak már korábban is tiltakoztak, amikor 2006 márciusában az SZDSZ kampányolt a 48-as forradalom miniszterelnökével. A párt akkor Batthyány és más reformkori politikusok bábuival járta az országot, a"Liberális arcképcsarnok" bemutatásakor.
  • Semjén Zsolt (KDNP) arról beszélt, hogy az őszi népszavazáson az emberek véleményt mondhatnak a kormány politikájáról. A frakcióvezető megismételte, hogy 200 ezer ember hitet tett a szabadság mellett. Semjén arra a kérdésére várt választ, hogy miért pont március 15-én, a Fidesz rendezvényének közepén jelentette be a rendőrség, hogy a tévéostrom óta körözött Budaházy Györgyöt elfogták. Semjén szerint a kormány háborúban áll a népével a vizitdíj, a tandíj, az eladósodás miatt, az ellenzék vezetőjének külföldön történő rágalmazása miatt.


  • „Na, most ment el a kedvem az egésztől” – mondta Kuncze Gábor (SZDSZ) Semjén felszólalása után. Az is megfordult már a fejében, hogy nem kellene Orbánnal foglalkozni, hiszen nem érdemli meg. A Fidesz szerinte nem folytat kettős beszédet, ugyanazt mondja, amit a randalírozók, miszerint a kormány nem legitim. Árpádsávos zászlót azért szoktak használni az utcán manapság, fordult Navracsics felé, hogy félelmet keltsenek. Kuncze a polgári körök alapításáig vezette vissza a Fidesz jobbratolódását. „Az egyik úgy hőbörög, hogy kukát gyújt fel, a másik úgy hőbörög, hogy a kormány elkergetéséről beszél” – mondta. A pártelnök bevetette a kecske a vurstliban hasonlatot. A kecske a tömeg, a Fidesz meg taszít rajta a nemzeti ünnepeken, és figyeli, mekkora kárt okozott.ÉS ha nincs forradalom, akkor sincs baj, majd legközelebb nagyobbat löknek rajta, mondta.


  • A háború alatt a munkaszolgálatosok árkot ásnak, mínusz húsz fokban, a fagyott földbe, nyári ruhában. Arra jön az egyik őr, és mivel baromira unatkozik, elkapja az egyiket, és fejbe kurjantja a gumibotjával. A szerencsétlen munkaszolgálatos feláll, kiköpi két fogát, és azt mondja: "na, most ment el a kedvem az egésztől".
  • Lendvai Ildikó köszönetet mondott a rendőrségnek, és az MSZP frakcióvezetője köszönetet mondott azoknak is, akiknek nem tetszik Orbán Viktor politikája, mégse mentek oda „arénázni” a Fidesz nagygyűlésre. Biztos, hogy fenntartható még az egy a tábor jelszava? – kérdezte Lendvai Navracsicstól. Egy-e a tábor a gyerekszínészek kifütyülésével, Kondor Katalinnal és Makovecz Imrével, a Demokrata és a Magyar Nemzet újságíróival, ifjabb és idősebb Hegedűs Lóránttal, a Jobbikon fellépő Wittner Máriával, a rendőrökre támadókkal?, kérdezte.


  • Dávid Ibolya szerint a lövészárok szembenállás soha nem változik napirend előtt, majd azt kérte a miniszterelnöktől, hogy ne vegye egy kalap alá „az anarchista típusú” ellenzékkel a konzervatív MDF-et. A randalírozók szerinte elhitték magukról, hogy a demokráciának megfelelő módon adtak hangot az ellenvéleményüknek, pedig bűncselekmények sorozata valósult meg az utcán március 15-én, amit az ország tétlenül nézett. Az MDF elnöke szerint nem volt következetes a rendőrség, emiatt azt hihették a tüntetők, hogy ők alkotmányos jogukkal élhetnek. Dávid szerint a Gönczöl- és a Morvai-bizottságnak együtt kellene fellépnie.


  • Gyurcsány megkövette Dávid elnök asszonyt, hogy egységesen hivatkozik az ellenzékre, pedig az szerinte is differenciált, létezik a szélsőségek iránt nyitott ellenzék, és egy ellenzéki párt, amelyik a magyar konzervativizmus méltó örököse akar lenni. A miniszterelnök ezután következetesen „a Fidesz által vezetett radikális ellenzékről” beszélt.


  • Szabó Zoltán (MSZP) napirend előtt arra emlékezett vissza, amikor a kilencvenes évek elején "fasiszták" kifütyülték Göncz Árpádot, és Orbán Viktor pár nap múlva a parlamentben azt kérte számon, hogy miért nem lépett fel a rendőrség. Szabó szerint Orbán akkor még tudta, hogy milyen zászló az árpádsávos, ma már nem. Orbánnak ma választania kell Szabó szerint a fasiszta zászlókat lengető hívei és a demokratikus jogállam között, de ő nem az utóbbit választotta. Orbán tizenöt éve még úgy beszélt: "felszólítjuk a kormányt, hogy szakítson meg minden kapcsolatot a szélsőjobboldali csoportokkal". A kapcsolatot ma Orbánnak kell megszakítania a szélsőjobboldaliakkal, nem a kormánynak - vélekedett az MSZP-s képviselő.


  • A miniszterelnök szerint a radikális ellenzék két pártjának, a Fidesznek és a KDNP-nek bocsánatot kellene kérnie a rendőrségtől. Gyurcsány kikérte magának, hogy egy fideszes politikus a közelmúltban magyar hitű miniszterelnököt akart az országnak. Gyurcsány szerint a magyar hitű az idegen szívű ellentéte, egyben nyílt zsidózás. Csodálkozik rajta, hogy miért nem érti a Fidesz, hogy ez zsidózás.
  • Lett volna két óra nyugalmunk, ha a miniszterelnök nem szólalt volna fel, és ha nem hangoztak volna el a reakciók, mondta Boross Péter MDF-es képviselő, volt kormányfő. „Nem lesz vége a torz és valótlan beállításoknak?” – tette fel e kérdést, majd hozzátette, ezek mindig mérgesítik a helyzetet, és remény sincs az okos dialógusra. Boross azt mondta, most körülöttünk van rend, és itt vannak minket lejárató jelenségek. A volt kormányfő arra kérte Gyurcsányt, tegyék egyértelművé, hogy a tojásdobálás üldözendő.
  • Petrétei József igazságügyi miniszter Boross szavaira reagálva elmondta, az ilyen jellegű dolgok (tojásdobálás) kimerítik a bűncselekmények fogalmát.
  • Simicskó István (KDNP) napirend előtt megköszönte a március 15-ei ünneplőknek, hogy többségük kulturáltan ünnepelt. Külön köszönetet mondott Sólyom Lászlónak, aki gyalog átsétált a Lánchídon. Más is történt azonban szerinte március 15-én: későn este csetepaták, majd helyesbített, csetepaték voltak. Kifütyülték a miniszterelnököt, tojással dobálták meg Demszky Gábort. Simicskó furcsának tartotta, hogy Demszkyt annyi fekete esernyő védte beszéde közben, mintha a főpolgármester tudta volna, hogy mire készülnek a tüntetők.
  • Simicskó István beszélt arról is, hogy nem érthető, miért volt szükség a Kossuth téri kordonra fél éven át, majd miért szüntették meg ezt egyetlen éjszaka alatt. Azt sem értette, hogy miért most, március 15-én tartóztattak le egy régóta keresett radikális vezetőt (Budaházy Györgyre utalt), amikor a rendőség utólag elismerte, hogy ez volt a fő motíváló ereje a zavargásoknak. "Az emberek biztonságérzetét jelentős mértékben manipulálták" - fogalmazott. "Magyarország jelenlegi miniszterelnökének ma már senki sem hisz - zárta beszédét".
  • Szilvásy György kancelláriaminiszter sajnálta, hogy a Fidesz kommunikációs gépezete "Simicskó úrra is kiosztott egy szerepet". Szerinte a Fidesz vádjairól már korábban kiderült, hogy hamisak, ezért kellett a KDNP-t bevonni a "pitbull-szerepbe". Szilvásy szerint a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként Simicskó meggyőződhetett a március 15-e előtti kockázatokról. Szilvásy szerint március 15-én egy radikális kisebbség megzavarta az ünnepet, és utána tört-zúzott Budapest utcáin. A rendőrség viszont tanult a múltból. Nem riogatás volt korábban, hanem fegyvereket, Molotov-koktélokat foglaltak le.
  • Szili Katalin a Sándor és József nevű képviselőket köszöntette névnapjuk alkalmából.
  • A fideszes Balog Zoltán szerint március 15-én egy másik rendőrség volt az utcán, mint október 23-án, és ezúttal a törvényes kereteken belül maradtak. Így működik a rendőrség, ha nem pártpolitikai szempontból irányítják, de ezt nem kell megköszönni, mert ez így a természetes, fejtegette. Szólt arról, hogy egy kormányrendelettel szigorították a gyülekezési törvényt, ami többek szerint is alkotmányellenes. Üdvözölte, hogy nem használtak gumilövedéket. Akár győzelemnek is tekinthetnénk ezt a dolgot. „Ami most működött, az miért nem működött ősszel?” – tette fel a kérdést.
  • Simicskónak válaszolva Szilvásy visszautasította a Budaházyval kapcsolatos felvetéseket. Szerinte szakszerű rendőri intézkedések történtek március 15-én, és Budaházy sem azt mondta: "legyenek szívesek elfogni már engem". Szilvásy szerint a szélsőséges, radikális uszító politikai bűnözőknek nyitott utat a Fidesz az elmúlt hónapokban. Az ellenzéki párt a nemzeti ünnepen politikai naggyűlést tartott, ahol a megjelent 50-70 ezer embert negyedmilliós tömegnek akarták láttatni. Szilvasy létszámcunaminak, sőt létszámcuminak nevzte az egyre nagyobb tömegről szóló zámokat. Számolja ki valaki - mondta -, hányan férnek el 600x30 méteres területen. Ha egymás nyakába ülnek, akkor lehettek negyedmillióan, de akkor nehéz lengetni az árpádsávos zászlókat - jegyezte meg.
  • Petrétei József szerint az ősszel szabálytalan rendőrök ellen eljárás, vizsgálat indult. Megemlítette, hogy időközben korszerű eszközöket szereztek be. „A rendőrséget nem szabad piszkálni” – jelentette ki.