A rendőrök Navracsicstól kérik a kordonbontók listáját

2007.02.05. 13:30
Bonyolult jogi procedúra kezdődött hétfőn a kordonbontási ögyben a rendőrségi feljelentéssel. Azt pontosan még nem lehet tudni, hány képviselőt ítélhet el a bíróság rendzavarás szabálysértése miatt, a rendőrség nem árulja el, hány ellen tették a feljelentést.

Hétfőn feljelentést tett a rendőrség a kordont bontó parlamenti képviselők ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, tájékoztatta az Indexet a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. Múlt hét pénteken, délelőtt tíz és tizenegy óra között az országgyűlés fideszes frakciója szétszerelte a Kossuth téri fémkerítést, az akcióban kevés híján az összes frakciótag részt vett.

Azt a rendőrség nem árulja el, hogy hány képviselőt érint a feljelentés, a "kordon lebontásában részt vevők ellen" tett a BRFK rendzavarás szabálysértése miatt feljelentést, fogalmazott Szentendrei Angéla, helyettes szóvivő. Arra, hogy miért nem lehet tudni pontos számot, úgy felelt a sajtós, hogy egyrészt a feljelentés pontos tartalmát nem közölhetik, másfelől irreveláns, hogy hány emberről van szó, harmadrészt úgyis a bíróságon dől el, hogy végül hány képviselő ellen kell a szabálysértési eljárást lefolytatni. A történtek minősítése ugyancsak a bíróság feladata lesz majd, tette hozzá Szentendrei Angéla.

Az Index információi szerint a rendőrség időközben felszólította Navracsics Tibort, a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy jutassa el a nyomozókhoz a bontásban résztvevő képviselők névsorát. Valószínűsíthető, hogy az azonosítás érdekében bekérik majd a tévétársaságok által készített felvételeket is. Megpróbáltuk megkérdezni Navracsics Tibort, átadja-e a listát, de a képviselőcsoport vezetőjét egyelőre nem sikerült elérnünk.

Kézről kézre

Bár a fideszes képviselők még pénteken bejelentették, hogy lemondanak mentelmi jogukról és tettükért vállalják a felelősséget, mégsem lesz ennyire egyszerű a dolog. A bíróság ugyanis csak akkor járhat el, ha a képviselők mentelmi jogát felfüggesztette az országgyűlés - vagy ha a képviselők önként lemondanak arról, de ez utóbbi csak szabálysértési ügyekben lehetséges. Ha mégsem mondanának le önként - bár erre ígéretet tettek a fideszes képviselők - a legfőbb ügyész (afféle garanciális közvetítői szerepben) terjeszti elő az országgyűlés elnökének az ügyet, az elnök pedig a mentelmi bizottságnak adja tovább, tudtuk meg Borbély Zoltántól a legfőbb Ügyészség szóvivőjétől.


Orbán bont

Tehát, ha mégsem mondanak le önként a képviselők mentelmi jogukról, akkor a parlament elé terjesztéséről a fele részben ellenzéki, fele részben kormánypárti képviselőkből álló bizottság dönt. "A mentelmi bizottság feltehetőleg előterjeszti majd az ellenzéki képviselők mentelmi jogát a kordonbontási ügyben, mivel a legfőbb ügyész által közvetített köztörvényes ügyek 99 százalékában ez szokott történni" - mondta Géczi József Alajos, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke.

Tömeges per lehet

A bíróság csak az önkéntes lemondó nyilatkozat birtokában, vagy az országgyűlési döntés után kezdheti meg a szabálysértési ügy tárgyalását. Mivel a képviselők nincsenek őrizetben, nem lehet gyorsított eljárásban tárgyalni az ügyüket, hacsak a rendőrségi feljelentés nem kéri a soronkívüliséget. Az előbbi esetben a kordonbontási ügy a bírósági menetrendnek megfelelően lesz kiírva, azaz a beérkezési időnek megfelelően tárgyalják majd a többi bírósági ügyhöz hasonlóan.

Ha a bíróság úgy látja, hogy mind a 152 képviselő - a Fidesz szerint ennyien vettek részt az akcióban - elkövette a rendzavarás szabálysértését, akkor igencsak elhúzódó tárgyalássorozatra lehet számítani, ami jócskán leterheli majd a Pesti Központi Kerületi Bíróság szabálysértési csoportját.