Miért nem nyomoznak a lehallgatott rendbontók után?

2006.11.03. 14:07
Az október 23-án lehallgatott állítólagos rendbontók ellen nem folyik semmilyen büntetőeljárás – válaszolta egy kérdésére Szilvásy György. A kancelláriaminiszter szerint bár vannak jelek arra, hogy szélsőségesek meg akarnak zavarni más demonstrációkat, egyetlen rendezvényt sem kell lemondani november 4-én.

Semmiféle büntetőeljárás nem zajlik pillanatnyilag azok ellen az állítólagos rendbontók ellen, akiknek a lehallgatott és nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetésével igyekszik a kormányzat bizonyítani, hogy október 23-án a rendbontók szándékosan „húzták rá” a radikális demonstrálókat a Fidesz nagygyűlésére – jelentette ki az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökével folytatott megbeszélése után Szilvásy György kancelláriaminiszter.

Szilvásy többszöri kérdésre sem felelt arra, hogy ha nem zajlik a lehallgatott személyek ellen büntetőeljárás, akkor mire alapozza, hogy rendbontókról lenne szó. Az Index felvetésére a kancelláriaminiszter általánosságban kezdett arról beszélni, ki tekinthető rendbontónak és ki nem. A politikus szerint rendbontást azt követ el, aki egy helyszínről a rendőri felszólítás ellenére sem távozik el.

Megzavarhatnak rendezvényeket

A kancelláriaminiszter tájékoztatta Simicskó Istvánt arról, milyen információi vannak a Nemzetbiztonsági Hivatalnak a szombati rendezvényekről. Közölte, 31 bejelentett rendezvény lesz szombaton a fővárosban. Ezek közül 12 olyan esemény lesz, amelyre fokozottan készülnek a rendőrök és fokozott figyelmet kértek a rendezvények szervezőitől is.

Mint elhangzott, a hatóságok megegyeztek a szervezőkkel, hogy a rendezvények vége után mindenkinek ésszerű határidőn belül el kell hagynia a közterületet. Aki ennek nem tesz eleget, azt a rendőrség fogja felszólítani a távozásra.

Vannak olyan információk, hogy békés demonstrációkat akarnak szélsőséges csoportok megzavarni – közölte Szilvásy György. Például azzal, hogy a tömegbe vegyülve a rendőrök provokálásával próbálnák a tervezettől eltérő irányba vinni az eseményeket. A hatóságoknak azonban csak általánosságban van erről információjuk, konkrét eseményt Szilvásy sem említett.

Szilvásy közlése szerint atrocitásra a Szabadság téren van legnagyobb kilátás, ahol számos szélsőséges csoport jelentett be demonstrációt. A Fidesz rendezvényéről azt mondta: a szervezet jelentős rendezői gárdával igyekszik megakadályozni, hogy a tömegben provokátorok hergeljék az embereket. A hatóságok azt vállalták, hogy megakadályozzák a szolidaritási menet kívülről való provokációját.

Nem adnak ki újabb titkos információkat

Szilvásy szerint bár vannak aggasztó jelek, nincs szükség egyetlen rendezvény lemondására sem. A Kossuth teret és a Szabadság téri szovjet emlékművet fokozottan biztosítják a rendőrök

Egy kérdésekre válaszolva a kancelláriaminiszter jelezte: semmilyen okot nem lát arra, hogy a keddi összevont bizottsági ülés zárt részén ismertetett titkos információkból továbbiakat nyilvánosságra hozzanak. A kancelláriaminiszter ezért nem is kezdeményezi más információk esetében a titkosítás feloldását.

Simicskó István a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke tudomásul vette a kancelláriaminiszter tájékoztatóját. A politikus megnyugvással fogadta, hogy nincs szükség semmilyen tömegrendezvény lemondására